Autorităţile din marile metropole ale lumii fac eforturi pentru a păstra peticele de spaţii verzi rămase. Mai mult de atât, populaţia susţine această decizie şi se implică în conservarea parcurilor din interiorul oraşelor. Şi asta pentru că realizează importanţa locurilor verzi destinate relaxării situate în mijlocul metropolelor aglomerate şi poluate. În continuare, IMOPEDIA.ro prezintă cele mai bine întreţinute şi faimoase parcuri din interiorul marilor oraşe ale lumii.

20986-monsanto_forest_park.jpg10. Pădurea Monsanto - Lisabona, Portugalia

Monsanto este o pădure protejată de lege, din vestul Lisabonei şi este unul dintre cele mai întinse parcuri situate într-un oraş, din Europa: suprafaţa sa depăşeşte 1.000 hectare. Considerat a fi „plămânul" acestei superbe capitale, parcul a fost creat printr-un uriaş efort de conservare a dealurilor Monsanto, unde era pământ sterp. Numeroşi localnici şi turişti îşi petrec timpul liber în imensa rezervaţie, foarte apreciate fiind sporturi precum căţăratul sau ciclismul. Este de asemenea un loc perfect pentru o plimbare la pas ce-ţi permite să admiri priveliştile excepţionale.

20988-phoenix_park.jpg9. Phoenix - Dublin, Irlanda

Cu o suprafaţă de peste 700 hectare, Parcul Phoenix, din Dublin, oferă un peisaj istoric de importanţă internaţională. De asemenea, este unul dintre cele mai mari spaţii europene în aer liber, conceput şi atent amenajat de peisagişti. Iniţial, în secolul XVII, a fost declarat parcul cerbului regal. Dar astăzi, parcul se poate mândri cu reşedinţa preşedintelui irlandez, cu un castel medieval, grădina zoologică Dublin şi o diversitate de grădini şi monumente.

20989-royal_botanical_gardens.jpg8. Royal Botanical Gardens - Sydney, Australia

Grădinile Botanice Regale, din Sydney, se întind pe marginea de est a districtului central de afaceri. Întâmplarea face ca partea de nord a parcului să fie orientată spre port, astfel că din acest punct al parcului se poate admira o privelişte spectaculoasă spre Podul Portului Sydney şi spre clădirea Operei. În afară de panorama care taie respiraţia, grădinile oferă vizitatorilor o diversitate a celei mai frumoase flore şi faune a Australiei.


20985-griffith_park.jpg7. Griffith Park - Los Angeles, SUA

Parcul Griffith, din L.A., este unul dintre cele mai întinse şi mai diverse parcuri urbane din lume, având o suprafaţă de circa 1.700 hectare. Atracţie turistică adesea trecută cu vederea în Los Angeles, Griffith Park nu poate rivaliza cu alţi adversari din acest clasament în ceea ce priveşte amenajarea şi întreţinerea. În schimb, acest parc sălbatic şi neglijat oferă o multitudine de activităţi de petrecere a timpului liber, aici fiind şi destule simboluri cunoscute, printre care: centrul Autry, literele Hollywood, observatorul Griffith, Teatrul Grec istoric, grădina zoologică L.A., precum şi spectaculoasa panoramă a metropolei Los Angeles.

20991-tiergarten.jpg6. Tiergarten - Berlin, Germania

Întinzându-se de la Poarta Brandenburg (în est), până la Staţia Zoo (în vest), Tiergarten este unul dintre cele mai mari şi mai frumoase parcuri din interiorul unui oraş, din Europa. Conceput iniţial ca loc de vânătoare pentru regii prusaci, Tiergarten este transformat în zilele noastre într-un parc plin de viaţă, care găzduieşte grădina zoologică Berlin, monumentul Columna Victoriei, Palatul Bellevue, precum şi câteva lacuri şi cărări pitoreşti.

20984-golden_gate_park.jpg5. Golden Gate Park - San Francisco, SUA

Proiectat ca o replică a Central Park-ului new-york-ez, acest parc de 405 hectare atrage anual aproximativ 13 milioane de vizitatori, ceea ce îl face unul dintre cele mai populare puncte turistice din San Francisco. Golden Gate oferă o multitudine de atracţii unice, care fac ca vizitatorii să revină cu plăcere de nenumărate ori: frumoasa Grădină Japoneză de Ceai, Grădina Botanică San Francisco, Muzeul De Young, Academia de Ştiinţe, Conservatorul Florilor, un padoc pentru bizoni, câteva lacuri, iar la toate acestea se adaugă peisaje mirifice spre Oceanul Pacific şi Podul Golden Gate.

20992-ueno_park.jpg4. Ueno - Tokyo, Japonia

Scopul principal al parcului Ueno, din Tokyo, îl reprezintă odihna, fiind o oază de relaxare şi recreere în mijlocul agitatei capitale a Japoniei. Plin de altare Shinto, de iazuri cu flori lotus, cu un lac unde vizitatorii se pot plimba cu barca, parcul găzduieşte grădina zoologică a oraşului, Museul Naţional de Stiinţă, Muzeul Naţional Tokio şi Muzeul Artei Vestice. Parcul Ueno este locul ideal de escapadă din haosul străzilor înconjurătoare. Adevărata frumuseţe a parcului poate fi admirată în fiecare an în luna aprilie, când înfloresc sutele de cireşi plantaţi la fiecare pas (floarea de cireş este un simbol japonez, fiind floarea naţională a Japoniei).

20987-park_guell.jpg3. Guell - Barcelona, Spania

Lucrările capriciosului arhitect Antonin Gaudi sunt prezente în întreaga Barcelona, dar parcul său - Parc Guell. Parc Guell este, cu siguranţă, mai mic decât multe alte exemple din acest clasament, dar compensează prin unicitatea şi frumuseţea sa, prin faptul că este „la modă" indiferent de deceniu. În acest neobişnuitul parc urban sunt amestecate mozaicuri colorate, elemente sculpturale biomorfice, frumuseţi naturale uimitoare şi panorame de neegalat spre oraş şi până la plajele Mediteranei.

20990-stanley_park.jpg2. Stanley - Vancouver, Canada

Parcul Stanley este adevărata inimă a oraşului Vancouver, spaţiu emblematic pentru pasiunea localnicilor pentru activităţi în aer liber. Aici este condensată frumuseţea naturală neşlefuită a zonei Pacific Northwest, este locul unde se ciocnesc pădurea densă cu oceanul neîmblânzit. Prin parc, pe distanţe lungi, există cărări pavate, care înlesnesc plimbarea, jogging-ul, plimbatul cu rolele sau bicicletele. Vizitatorii sunt încurajaţi să aibă tot felul de activităţi sportive, fiind înconjuraţi de superbe grădini, stâlpi nativi totem la Punctul Brockton, plajele Oceanului Pacific şi Acvariul Vancouver.

20983-central_park.jpg1. Central Park - New York, SUA

Faimosul Central Park din New York este cel care stabileşte tendinţele, este parcul după care sunt comparate toate celelalte parcuri din lume. Primul parc public din America de Nord (în 1856), construit de autorităţi, se află în Manhattan. Astăzi, este înconjurat de zgârie-nori şi de cele mai scumpe proprietăţi imobiliare din lume. Această oază de smarald oferă relaxare, o alternativă pentru străzile zgomotoase ale agitatului oraş. Parcul permite vizitatorilor să admire în linişte romantica Fântâna Bethseda, lacuri, misteriosul Castel Belvedere, animatul Teatrul Delacorte, caruselurile modernizate, actori de stradă, precum şi celebra New York City Zoo.

CITEŞTE ŞI: Cele mai mici ţări din lume, dar cu un impact deosebit de mare asupra turiştilor



16 September 2011