Fără doar şi poate, Statele Unite ale Americii are ce arăta turiştilor. Vorbim de destinaţii turistice uimitoare - de la zgârie-norii din New York, la minunile naturale din Yellowstone şi Alaska sau plajele însorite din California, Florida şi Hawaii. Întrucât sunt atât de multe locuri extrem de diferite, IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul celor mai atractive obiective turistice din întreaga ţară.

21432-10_casa_alba.jpg10. Casa Albă

Casa Albă este atât biroul, cât şi reşedinţa oficială a preşedintelui Statelor Unite. Clădirea a fost construită între anii 1792 şi 1800, fiind folosită, în premieră, de preşedintele John Adams. După atacurile din 11 septembrie 2001, Casa Albă a devenit mult mai greu de vizitat. În prezent, sunt disponibile numai tururi organizate, pentru grupuri de cel puţin zece persoane, iar programările se fac chiar şi cu şase luni înainte. Pentru americani, vizita se programează numai de către reprezentantul în Congres, iar pentru cetăţenii străini - de către ambasadorul ţării respective în SUA.

21431-9_parcul_national_denali.jpg9. Parcul Naţional Denali

Rezervaţia Naţională Denali se află în Alaska, aici aflându-se şi muntele McKinley, cel mai înalt munte din America de Nord. Cuvântul „denali" înseamnă „cel înalt" (în limba nativilor athabaskan) şi se referă, evident, la muntele McKinley. Parcul protejează o vastă zonă sălbatică, unde trăiesc urşi grizzly, reni de Canada, elani, lupi şi multe alte specii.

21430-8_las_vegas.jpg8. Bulevardul Las Vegas

Pe la 1900, un gangster fără faimă la vremea respectivă, cunoscut de apropiaţi ca Bugsy, a decis să ridice un oraş al distracţiei, care să devină un paradis fiscal, guvernat de mafie. Astfel că, în 1911, Las Vegas a primit statutul oficial de oraş. Toleranţa autorităţilor pentru diferitele distracţii pentru adulţi i-au adus porecla de Oraşul Păcatelor, al cărui chintesenţă îl reprezintă Bulevardul Las Vegas. Cunoscut şi sub numele de Las Vegas Strip (în trad. „fâşie"), bulevardul are o lungime de aproape 7 kilometri şi găzduieşte 19 dintre cele mai mari 25 hoteluri din lume (după numărul de camere), adică în total 67.000 camere de hotel.

21429-7_florida.jpg7. Cheile Floridei

Cu o lungime de aproape 200 kilometri, Cheile Floridei reprezintă un lanţ de insule tropicale, ce se arcuieşte în jurul peninsulei Florida. Insulele sunt legate de continent printr-o serie de poduri, dintre care cel mai spectaculos este Seven Mile Bridge (Podul Şapte Mile), care a fost folosit frecvent ca platou de filmare pentru diferite filme de acţiune. US Highway 1, denumită şi „Overseas Highway" (Autostrada peste Mări), pleacă din Key Largo şi trece prin Islamadora, Marathon, Lower Keys, oprindu-se în Key West - cea mai îndepărtată şi cea mai cunoscută insulă.

21428-6_kilauea.jpg6. Kilauea

Kilauea este cel mai tânăr vulcan apărut în Arhipelagul Hawaii, fiind plat şi de înălţime redusă. Este unul dintre cei mai activi vulcani de pe planetă, o sursă inepuizabilă pentru vulcanologi. A erupt de 33 de ori din 1952, fără a mai pune la socoteală erupţia curentă, care a început în ianuarie 1983 şi este încă în curs de desfăşurare. Lava de mai puţin de 1.000 de ani acoperă 90% din vulcan, iar volumul materialului care a erupt până acum este îndeajuns pentru a construi un drum care să înconjoare de trei ori planeta.

21427-5_cascada_niagara.jpg5. Cascada Niagara

Situată între statul New York şi provincia canadiană Ontario, Cascada Niagara este una dintre cele mai spectaculoase minuni naturale de pe continentul nord american. Cascada Niagara este, de fapt, alcătuită din trei cascade diferite - Cascada Americană, Cascada Vălul Miresei şi Cascada Potcoava. Cea din urmă este situată pe teritoriul Canadei, în timp ce primele două aparţin de New York. Cu peste 14 milioane de turişti anual, Niagara este una dintre cele mai vizitate atracţii turistice din lume.

21426-4_podul_golden_gate.jpg4. Podul Golden Gate

Golden Gate Bridge este un pod suspendat, ce străbate strâmtoarea dintre San Francisco şi Marin County. Când a fost finisat, în 1937, era cel mai lung pod suspendat din întreaga lume, astfel că a devenit un simbol internaţional atât pentru San Francisco, cât şi pentru Statele Unite ale Americii. Faimoasa culoare de roşu-portocaliu a fost special aleasă pentru a creşte vizibilitatea podului pe timp de ceaţă, fenomen foarte des întâlnit în zonă.

21425-3_yellowstone.jpg3. Yellowstone

Parcul Naţional Yellowstone a fost prima rezervaţie din lume. Terenul a fost retras din circuitul agricol în 1872, pentru a proteja numărul vast de gheizere sau izvoare termale, precum şi pentru a ocroti incredibila faună din zona de o frumuseţe sălbatică. Yellowstone este aşezat pe un imens punct fierbinte, de unde se ridică la suprafaţă rocă din mantaua topită. Parcul conţine jumătate dintre toate caracteristicile geotermale cunoscute în lume, cu peste 10.000 de gheizere şi izvoare. De asemenea, reprezintă căminul a numeroase specii, printre care şi urşi negri sau grizzly, căprioare, elani, bizoni sau lupi.

21424-2_manhattan.jpg2. Manhattan

Manhattan este unul dintre cele cinci cartiere ale faimosului New York, fiind reprezentativ pentru stilul de viaţă al acestui oraş. Manhattan a fost prezentat de mii de ori, atât pe marile, cât şi pe micile ecrane - ori ca fundal pentru diferite filme şi emisiuni, ori ca subiect central al multor documentare. Plimbările prin acest cartier se fac la umbra zgârie-norilor, iar atracţii sunt la tot pasul - Statuia Libertăţii sau Empire State Building, show-urile de pe Broadway, Central Park sau 5th Avenue, iar lista poate continua la nesfârşit.

21423-1_marele_canion.jpg1. Marele Canion

Aşezat în nordul Arizonei, Grand Canyon este una dintre marile atracţii turistice ale Statelor Unite. Sculptat de-a lungul a milioane de ani de către râul Colorado, canionul atinge o adâncime de peste 1,6 km şi o lungime de aproape 450 km. Deşi nu este nici cel mai adânc şi nici cel mai lung canion din lume, Grand Canyon are o dimensiune notabilă şi prezintă un peisaj plin de culoare. Turiştii sunt copleşiţi de panorama copleşitoare, de neegalat în întreaga lume.

CITEŞTE ŞI Top 10 - Cele mai colorate oraşe din lume


7 October 2011