Cel mai strălucitor oraş al Braziliei, Rio de Janeiro este zilele acestea în atenţia întregii lumi, întrucât găzduieşte finala Campionatului Mondial de Fotbal 2014. Denumit şi „Cidade Maravilhosa” (Oraşul Minunat), Rio este o destinaţie turistică de top pe plan mondial, datorită exotismului său, a atmosferei incendiare sau a peisajelor naturale impresionante. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul celor mai interesante obiective turistice din Rio de Janeiro, potrivit Touropia.

34589-10_cartierul_lagoa.jpg10. Zona Lagoa

Lagoa este cel mai exclusivist cartier din partea de sud a Rio, în care se regăsesc cele mai bogate cartiere, precum şi cele mai multe plaje, hoteluri şi atracţii turistice din oraş. Mai mult de atât, Lagoa este pe locul trei în clasamentul celor mai costisitoare cartiere din America de Sud, fiind una dintre puţinele zone din Rio de Janeiro lipsită în totalitate de străzi cu cocioabe (cunoscute sub numele de favelas). Zona rezidenţială are circa 19.000 locuitori şi este amplasată în jurul lagunei Rodrigo de Freitas, pe marginea căreia sunt numeroase restaurante şi cafelene.

34588-9_stadionul_maracana.jpg9. Stadionul Maracana

Fotbalul este de departe cel mai popular sport din Brazilia, iar Stadionul Maracana este unul dintre cele mai importante simboluri ale Rio de Janeiro. Inugurat în anul 1950, stadionul avea o capacitate de 200.000 oameni, fiind cel mai mare stadion de fotbal din lume. În vremurile actuale, capacitatea sa a fost redusă semnificativ, atât datorită montării de scaune, cât şi din considerente de siguranţă. Pentru Cupa Mondială din 2014, Maracana a fost parţial renovat şi, cu o capacitate de 80.000 persoane, este cel mai mare stadion din America de Sud.

34587-8_parcul_national_tijuca.jpg8. Parcul Naţional Tijuca

Pădurea Tijuca a fost defrişată aproape în totalitate la începutul anilor 1800, pentru a face loc plantaţiilor de cafea şi zahăr. Însă Regele Don Pedro al II-lea era îngrijorat că resursele de apă potabilă vor fi afectate de aceste acţiuni, astfel că, la începutul secolului XX, a fost organizată o amplă acţiune de reîmpădurire, în urma căreia au fost plantaţi mai bine de 9 milioane copaci. Declarată Parc Naţional la începutul anilo ’60, Tijuca se întinde pe o suprafaţă de 32 kilometri pătraţi, fiind una dintre cele mai mari păduri urbane din lume. Mai mult, conţine sute de specii de plante, 30 cascade şi numeroase atracţii turistice, precum statuia Hristos Mântuitorul, capela Mayrink sau masa de granit numită „Mesa do Imperador”.

34586-7_cartierul_lapa.jpg7. Cartierul Lapa

Aflat în centrul oraşului, cartierul Lapa este renumit pentru viaţa sa de noapte animată, aici fiind numeroase baruri şi restaurante frecventate încă din anii ‘50 de artişti şi intelectuali. Totodată, aici sunt foarte multe cluburi în care pot fi ascultate diverse genuri de muzică braziliană. În plus, în această zonă sunt atent întreţinute monumente istorice precum Arcos da Lapa (un apeduct impresionant ridicat de autorităţile coloniale) sau Passeio Publico (primul parc public din oraş, inaugurat în 1870), iar cea mai mare parte din arhitectura acestui cartier datează din anii 1800.

34585-6_cartierul_santa_teresa.jpg6. Cartierul Santa Teresa

Aşezat în vârf de deal, cu vedere către port, cartierul Santa Teresa încă păstrează din eleganţa oraşului Rio de Janeiro din secolul al XIX-lea: vizitatorii pot admira conace ridicate de proprietarii de plantaţii de cafea şi zahăr, se pot plimba pe străduţe pietruite şi alei întortocheate. În prezent, aici şi-au deschis porţile numeroase galerii şi studiouri de artă, zona fiind locuită şi frecventată cu precădere de artişti, muzicieni şi studenţi boemi. De asemenea, oferta de cafenele, cluburi şi baruri underground este variată, cartierul fiind gazda a nenumărate evenimente artistice şi culturale.

34584-5_jardim_botanico.jpg5. Grădina Botanică

Amplasată în partea de sud a oraşului, Grădina Botanică a Rio de Janeiro (Jardim Botanico) se întinde pe o suprafaţă de circa 54 hectare, fiind căminul a peste 8.000 de specii de plante, dintre care unele pe cale de dispariţie. Construită la începutul anilor 1800 de către Jose al VI-lea al Portugaliei, grădina a fost concepută iniţial special pentru aclimatizarea condimentelor importate din India, precum scorţişoară, piper sau nucşoară. A fost deschisă publicului în 1822, iar din anul 1992 a fost inclusă pe lista Patrimoniului Cultural UNESCO. De asemenea, parcul conţine şi circa 140 de specii de păsări.

34583-4_muntele_sugarloaf.jpg4. Muntele Sugarloaf

Numit pe plan local „Pão de Açúcar”, Muntele Sugarloaf şi-a primit numele (trad: pâine de zahăr) datorită asemănării cu o pâine dulce tradiţională. Cu o înălţime de aproape 400 metri, stânca de granit tronează la intrarea în Golful Guanabara şi poate fi vizitat cu ajutorul unui teleferic cu o capacitate de 65 pasageri, ce pleacă o dată la 20 minute. Priveliştea de pe platou este impresionantă, astfel că numeroşi turişti aleg să facă această plimbare.

34582-3_ipanema.jpg3. Ipanema

Aflată în partea de sud a oraşului, între Copacabana şi Leblon, plaja Ipanema a devenit faimoasă în anii ’60 (datorită piesei bossa nova „The Girl from Ipanema”) şi a rămas până în prezent una dintre cele mai populare atracţii turistice ale Rio. Ipanema este încercuită de magazine, cafenele şi restaurante, fiind inclusă an de an în clasamentul celor mai bune plaje din lume. De asemenea, cartierul Ipanema este unul dintre cele mai costisitoare din oraş, având unul dintre cele mai ridicate niveluri de siguranţă din Rio de Janeiro.

34581-2_copacabana.jpg2. Copacabana

Amplasat tot în partea de sud a oraşului, Copacabana este cel mai colorat cartier al Rio de Janeiro, datorită plajei cu acelaşi nume. Cu o lungime de 4 kilometri, Copacabana este una dintre cele mai faimoase plaje din lume, cu toate că a fost amenajată în urmă cu mai puţin de 100 ani. Însă uriaşele petreceri în aer liber şi atmosfera animate din orice oră a zilei i-au construit renumele pe plan internaţional. De-a lungul întregii fâşii de plajă sunt înşirate sute de hoteluri şi restaurante, astfel că zona este în permanenţă însufleţită de turişti, dar şi de localnici.

34580-1_statuia_hristos_mantuitorul.jpg1. Statuia Hristos Mântuitorul

Cel mai cunoscut simbol al Braziliei, statuia Hristos Mântuitorul domină seren oraşul Rio de Janeiro, de pe Muntele Corcovado. Cu o înălţime impresionantă de 710 metri şi o greutate de 635 tone, statuia Cristo Redentor a fost proiectată de inginerul brazilian Heitor da Silva Costa şi a fost sculptată de o echipă de artişti, printre care şi portretistul român Gheorghe Leonida. Construcţia statuii a început în anul 1922, însă a fost finisată şi sfinţită abia în 1931. De atunci şi până în anul 2010, a fost considerată cea mai înaltă statuie în stil Art Deco din lume. Deşi a fost restaurată în urmă cu patru ani, statuia are constant nevoie de lucrări de mentenanţă, deoarece este predispusă eroziunii şi este expusă vânturilor puternice şi fulgerelor.

AFLĂ MAI MULTE INFORMAţII DESPRE ORAşELE DIN BRAZILIA:

 

11 July 2014