Numărul călătoriilor cu avionul în Europa crește de la an la an, astfel că nevoia de aeroporturi de calitate este mai mare ca oricând. În afară de amabilitatea și eficiența angajaților, turiștii sunt atenți la varietatea serviciilor, magazinelor și a zonelor de relaxare, ușurința de deplasare între terminale sau vizibilitatea indicatoarelor. IMOPEDIA.ro prezintă cele mai apreciate aeroporturi europene în 2016, potrivit World Airport Awards realizat anual de Skytrax.

40477-10_vienna_international_airport.jpg10. Viena (VIE)

  • Număr anual de pasageri: 22,8 milioane

Aflat la 20 de kilometri de inima Vienei, Aeroportul Internațional din Viena a fost construit inițial ca aeroport militar, fiind inaugurat în 1938. În prezent, printre cei mai mari chiriași ai său se numără Austrian Airlines, NIKI și Eurowings.Potrivit Skytrax, aeroportul austriac este apreciat de pasageri pentru că este compact, curat și are o conexiune bună la internet.

40478-9_barcelona_el_prat_airport.jpg9. Barcelona (BCN)

  • Număr anual de pasageri: 39,7 milioane

Amplasat la 12 kilometri de centrul Barcelonei, El Prat a fost deschis în 1918. Datorită industriei turismului aflată în expansiune, acesta a ajuns, în ultimele două decenii, să fie unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi europene, cu un număr al pasagerilor în continuă creștere (+5,7% față de anul anterior). Turiștii au oferit punctaj maxim opțiunilor de luat masa și ofertei de shopping, însă s-au plâns de tipii mari de așteptare.

40479-8_koln_bonn_airport.jpg8. Koln / Bonn (CGN)

  • Număr anual de pasageri: 10,3 milioane

Deschis în 1913, dar folosit inițial doar pentru aeronavele militare, Aeroportul Koln Bonn se află abia pe locul 7, la nivel național, din punct de vedere al numărului de pasageri și pe locul 3, din punct de vedere al transporturilor de mărfuri. Potrivit sondajului, turiștii apreciază arhitectura modernă a aeroportului, gradul ridicat de curățenie și clădirile terminale eficiente.

40480-7_copenhagen_airport.jpg7. Copenhaga (CPH)

  • Număr anual de pasageri: 26,6 milioane

Cel mai mare aeroport din nordul Europei a fost deschis în 1925, fiind printre primele aeroporturi civile din lume. Apreciat de pasageri pentru claritatea indicatoarelor și eficiența facilităților, Aeroportul Copenhaga a avut, anul trecut, aproape 25 milioane de turiști străini, în timp ce zborurile domestice au avut 1,6 milioane de clienți.

40481-6_helsinki_airport.jpg6. Helsinki-Vantaa (HEL)

  • Număr anual de pasageri: 20,1 milioane

Amplasat la 20 de kilometri de capitala finlandeză, Aeroportul Helsinki-Vantaa a fost construit pentru Jocurile Olimpice de Vară din 1952. Astăzi, aici lucrează 20.000 de persoane și sunt circa 1.500 de companii care își desfășoară activitățile în acest aeroport. Aeroportul Helsinki este apreciat de călători în special pentru diversitatea opțiunilor de a petrece timpul de așteptare: fie vizitând o galerie de artă sau muzeul de aviație, fie cu o carte în centrul dedicat cititului, fie la una dintre terasele cu priveliște superbă.

40482-5_amsterdam_schiphol_airport.jpg5. Amsterdam Schiphol

  • Număr anual de pasageri: 55 milioane

Inaugurat în urmă cu un secol, ca bază militară, cel mai important aeroport olandez se află la mai puțin de 10 kilometri de Amsterdam. Din punct de vedere al numărului de pasageri, acesta ocupă locul cinci, la nivel european. Bază a unor companii aeriene mari, precum KLM, Transavia sau Delta, Schiphol este apreciat de turiști în special pentru varietatea zonelor de relaxare.

40483-4_frankfurt_airport.jpg4. Frankfurt (FRA)

  • Număr anual de pasageri: 59,6 milioane

Unul dintre cele mai importante centre de tranzit din lume, Aeroportul Frankfurt se află pe locul patru în Europa, din punct de vedere al numărului de pasageri (și pe locul 12, la nivel mondial). Deschis publicului în 1936, cel mai mare aeroport german se află la o distanță de 12 kilometri de centrul orașului Frankfurt. Potrivit vizitatorilor, marele avantaj al acestui aeroport este ușurința de deplasare între terminaluri, în ciuda mărimii sale, precum și abundența de magazine și restaurante.

40484-3_london_heathrow_airport.jpg3. London Heathrow (LHR)

  • Număr anual de pasageri: 74,9 milioane

Cel mai aglomerat aeroport al Europei de astăzi a fost deschis în 1929, ca un mic aerodrom. Amplasat la 22 de kilometri de inima Londrei, aeroportul este sediul central al unor giganți aviatici precum British Airways sau Virgin Atlantic. Loc de plecare pentru aproape 200 de destinații internaționale, Heathrow a avut, în 2015, cele mai aglomerate rute internaționale cu New York (3,05 milioane pasageri), Dubai (2,45 milioane pasageri) și Dublin (1,68 milioane pasageri).

40485-2_zurich_airport.jpg2. Zurich (ZRH)

  • Număr anual de pasageri: 26,3 milioane

Cunoscut și sub numele de Kloten, cel mai mare aeroport elvețian a început să fie folosit din 1921, când a avut loc primul zbor din Elveția. Amplasat la 13 kilometri de centrul Zurichului, acesta este căminul Swiss Air Lines. Pentru pasagerii care au escale îndelungate, aeroportul oferă posibilitatea închirierii unei biciclete sau a unor perechi de patine cu rotile, precum și excursii la Muzeu Elvețian de Transport.

40486-1_munich_airport.jpg1. Munchen (MUC)

  • Număr anual de pasageri: 41 milioane

Al doilea mare aeroport german, din punct de vedere al numărului de pasageri, Aeroportul din Munchen a fost dat în folosință în 1992. Pentru construcția sa, autoritățile au demolat un mic sat și au reinstalat circa 500 de persoane care locuiau acolo. Aeroportul este un centru însemnat pentru companii precum Air Berlin, Lufthansa sau Condor, iar de aici pleacă zboruri către aproape 230 de destinații, în 66 de țări. Pasagerii l-au plasat pe primul loc pentru arhitectura aerisită, cu designul în care predominantă este sticla, curățenia și amabilitatea angajaților.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

1 July 2016