Investitorii imobiliari cu experienţă caută constant noi oraşe cu potenţial, pentru a-şi plasa banii. În prezent, pieţe precum Londra sau New York atrag cele mai mari sume la nivel global, însă analiştii subliniază că situaţia se va schimba, în următorii ani. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul metropolelor cu cel mai mare potenţial imobiliar în viitorul apropiat, conform informaţiilor Candy & Candy, Savills World Research şi Deutsche Asset & Wealth Management.

34374-10-jakarta.jpgJakarta, Indonezia

  • Preţ mediu apartament 2 camere în zonă de rang A: 90.000 dolari
  • Preţ mediu apartament 2 camere în zonă de rang B: 260.000 dolari

Economia Indoneziei este în plină expansiune, iar capitala acesteia a devenit un hub financiar regional. Jakarta este o metropolă de dimensiuni impresionante, aflată în plin boom economic, astfel că atrage ca un magnet companiile şi oamenii de afaceri din întreaga lume. Jakarta este văzută ca o piaţă cu un potenţial uriaş datorită populaţiei ridicate şi a cererii de locuinţe neacoperite, însă a reuşit până acum să evite un boom imobiliar. Cu toate acestea, clasa mijlocie este în continuă creştere, ceea ce se va reflecta în cererea din sectorul rezidenţial, spun analiştii internaţionali.

34373-9-cape-town.jpgCape Town, Africa de Sud

  • Preţ mediu apartament 2 camere în zonă de rang A: 110.000 dolari
  • Preţ mediu apartament 2 camere în zonă de rang B: 370.000 dolari

Cape Town se bucură de nişte avantaje unice în zonă, din punctul de vedere al investitorilor internaţionali: magnet regional pentru turişti, este un oraş animat, în care se vorbeşte engleza fluent, cu o viaţă culturală interesantă, vreme excelentă, dar şi numeroase podgorii în împrejurimi. Iar analiştii imobiliari subliniază că acesta este un moment propice pentru achiziţii, în contextul în care moneda naţională este slăbită, dobânzile la credite sunt ridicate, iar inflaţia este mare – este loc de negociere, astfel că se pot încheia înţelegeri avantajoase pentru cumpărători.

34372-8-istanbul.jpgIstanbul, Turcia

  • Preţ mediu apartament 2 camere în zonă de rang A: 125.000 dolari
  • Preţ mediu apartament 2 camere în zonă de rang B: 280.000 dolari

Turcia traversează o perioadă de înflorire economică, iar interesul oamenilor de afaceri pentru această ţară nu este ştirbit de ştirile negative despre această ţară apărute în presa internaţională în ultima vreme. Oraşul ce se întinde pe două continente a urmat un traseu constant în ultimele două decenii, iar investiţiile străine au crescut încet, dar sigur. Istanbul a fost mereu o destinaţie turistică atractivă, cu o istorie bogată, iar boomul economic al ultimilor ani începe să se reflecte şi în sectorul real estate, astfel că analiştii avertizează despre riscurile unui boom imobiliar, în timp ce marii investitori îi văd avantajele.

34371-7-beirut.jpgBeirut, Liban

  • Preţ mediu apartament 2 camere în zonă de rang A: 180.000 dolari
  • Preţ mediu apartament 2 camere în zonă de rang B: 500.000 dolari

În ciuda violenţelor recente, Beirut este oraşul ideal pentru investitorii dispuşi să îşi asume riscuri, punctează analiştii imobiliari. Dincolo de faptul că este un centru financiar regional, oraşul se bucură de un decor superb şi beneficiază de o viaţă de noapte fascinantă, ceea ce atrage numeroşi tineri. În plus, proprietăţile au preţuri extrem de accesibile potrivit standardelor occidentale.

34370-6-panama.jpgOraşul Panama, Panama

  • Preţ mediu apartament 2 camere în zonă de rang A: 200.000 dolari
  • Preţ mediu apartament 2 camere în zonă de rang B: 500.000 dolari

Panama este una dintre economiile cu cea mai rapidă creştere din America Latină, iar analiştii internaţionali estimează că această tendinţă se va menţine şi în anii următori. Această înflorire economică se reflectă şi în imaginea oraşului Panama, care se îmbunătăţeşte de la un an la altul. În fiecare colţ al oraşului apare câte un nou proiect imobiliar, fie că este vorba de o clădire de birouri, un hotel sau un restaurant, iar această activitate intensă atrage şi alţi investitori, în special de peste hotare.

34369-5-dublin.jpgDublin, Irlanda

  • Preţ mediu apartament 2 camere în zonă de rang A: 210.000 dolari
  • Preţ mediu apartament 2 camere în zonă de rang B: 560.000 dolari

Investitorii sunt cu ochii pe Dublin, oraş ce oferă la momentul acesta adevărate oportunităţi imobiliare. După ce Irlanda a fost zguduită de criza din Zona euro, valoarea proprietăţilor din Dublin (ca şi din alte oraşe) a coborât extrem de mult. Însă economia ţării urmează o tendinţă pozitivă, iar Capitala atrage atât companii de renume internaţional, cât şi tineri din diverse ţări europene, având extrem de multe de oferit. Companii precum Google sau Facebook au simţit potenţialul acestui oraş şi şi-au deschis sedii aici, plătind sume scăzute pentru proprietăţi valoroase.

34368-4-chicago.jpgChicago, SUA

  • Preţ mediu apartament 2 camere în zonă de rang A: 250.000 dolari
  • Preţ mediu apartament 2 camere în zonă de rang B: 700.000 dolari

Piaţa imobiliară din Statele Unite ale Americii îşi revine, iar Chicago este unul dintre cele mai promiţătoare oraşe. Aici îşi au sediul principal companii uriaşe, cum ar fi McDonald’s sau Exelon, lucru de pe urma căruia beneficiază şi sectorul real estate. Locuinţele deocamdată se tranzacţionează la preţuri scăzute, comparativ cu alte metropole ale lumii, în timp ce randamentele obţinute din închirieri sunt ridicate.

34367-3-miami.jpgMiami, SUA

  • Preţ mediu apartament 2 camere în zonă de rang A: 275.000 dolari
  • Preţ mediu apartament 2 camere în zonă de rang B: 900.000 dolari

Miami a fost unul dintre cele mai afectate oraşe americane de către criza locuinţelor din 2008, iar preţul proprietăţilor a coborât dramatic în ultimii ani. Însă potenţialul oraşului nu este de neglijat, astfel că activitatea de pe segmentul rezidenţial a devenit mai intensă în ultimii doi ani, în special datorită interesului investitorilor sud-americani. Proprietăţile sunt în continuare subevaluate, astfel că numeroşi oameni de afaceri cu averi impresionante achiziţionează locuinţe de lux la preţuri relativ derizorii.

34366-2-melbourne.jpgMelbourne, Australia

  • Preţ mediu apartament 2 camere în zonă de rang A: 320.000 dolari
  • Preţ mediu apartament 2 camere în zonă de rang B: 675.000 dolari

Cu o populaţie de circa 4,3 milioane locuitori, al doilea mare oraş al Australiei a atras atenţia experţilor imobiliari, fiind o alternativă mult mai accesibilă decât costisitorul Sydney. Extrem de dezvoltat, dar în continuă expansiune, Melbourne este o opţiune sigură pentru investitorii care nu îndrăznesc să îşi plaseze banii în ţările emergente. Autorităţile preconizează că populaţia va depăşi opt milioane de locuitori până în 2050, în timp ce dezvoltatorii vor trebui să construiască mai bine de 1,6 milioane locuinţe pentru a acoperi cererea.

34365-1-tel-aviv.jpgTel Aviv, Israel

  • Preţ mediu apartament 2 camere în zonă de rang A: 500.000 dolari
  • Preţ mediu apartament 2 camere în zonă de rang B: 1,45 milioane dolari

Una dintre foarte puţinele metropole cu orizonturi largi din Orientul Mijlociu, Tel Aviv evoluează rapid datorită numărului mare de tineri care se specializează în domenii aflate la mare căutare în prezent. În plus, mare parte din populaţie vorbeşte fluent limba engleză, astfel că este un mediu propice pentru afaceri. De asemenea, cel mai colorat oraş israelian este considerat a fi un hub cultural regional, cu o viaţă de noapte animată, bucurându-se în acelaşi timp şi de aerul de vacanţă oferit de litoralul mediteranean. Însă toate aceste avantaje nu fac decât să ridice preţul proprietăţilor, Tel Aviv fiind cel mai costisitor oraş de pe listă.

CITEȘTE ȘI: Top 10 – Oraşe din Europa cu cea mai bună şi cea mai slabă calitate a vieţii, în 2014

 

6 June 2014