Cele mai faimoase târguri de Crăciun din Europa se organizează încă din Evul Mediu, iar în zilele noastre atrag milioane de vizitatori, în luna decembrie. Conceptul a rămas simplist – cumpărături fără grabă într-un mediu tradiţional, festiv, cu turtă dulce şi vin fiert la tot pasul. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul târgurilor de Crăciun europene cu cei mai mulţi vizitatori.

28684-10_cologne.jpgKoln, Germania

Al patrulea mare oraş al Germaniei găzduieşte mai multe târguri de Crăciun, ce atrag circa două milioane de vizitatori în luna decembrie. Cel mai spectaculos dintre toate este „Am Dom”, amplasat la poalele catedralei cu turnuri identice, cel mai vizitat monument din Germania. Decorul este impresionant, cele circa 160 de standuri rustice fiind poziţionate în jurul unui uriaş brad de Crăciun, la baza imensei construcţii gotice, ce atrage zilnic circa 20.000 vizitatori. Căsuţele de lemn oferă decoraţiuni, lumânări, obiecte de ceramică şi globuri lucrate manual, iar muzicienii de stradă întreţin atmosfera de sărbătoare.

28685-9_copenhaga.jpgCopenhaga, Danemarca

Cel mai vechi parc de distracţii din Europa, Tivoli, găzduieşte târgul anual de Crăciun din Copenhaga. Peste jumătate de milion de beculeţe decorative şi sute de brazi verzi de vânzare sau împodobiţi fac să pară decorurul desprins dintr-un basm de-al lui Andersen. Lacul principal este transformat într-un patinoar în aer liber, în jurul căruia sunt zeci de standuri pictate în culori vesele, cu mâncăruri, băuturi şi obiecte tradiţionale, decoraţiuni sau sculpturi de vânzare.

28686-8_berlin.jpgBerlin, Germania

Capitala Germaniei găzduieşte mai multe piaţete amenajate special cu ocazia sărbătorilor de iarnă, dar cea mai populară şi cea mai vizitată (peste 4 milioane de vizitatori în 2011) este cea din jurul Bisericii Memoriale Kaiser Wilhelm. Decorul este inedit: circa 100 de standuri de lemn înconjoară Biserica Memorială, clădire bombardată în Cel de-al Doilea Război Mondial şi restaurată doar parţial. Berlin este unul dintre cele mai importante centre culturale şi artistice din Europa, ceea ce se observă cu uşurinţă în obiectele artizanale, bijuteriile şi decoraţiunile oferite spre vânzare în cadrul târgului.

28687-7_tallinn.jpgTallinn, Estonia

Deşi piaţa de Crăciun din capitala Estoniei este destul de „tânără” (se organizează doar din 1991), recuperează la capitolul atmoferă şi romantism. Standurile de Crăciun sunt amplasate în centrul oraşului, în Raekoja plats (piaţa Primăriei), zonă cu piatră cubică, dominată de clădirea Primăriei, ridicată în secolul XV. Zăpada este garantată aici an de an, iar albul strălucitor şi luminiţele de Crăciun creează o atmosferă ca în poveşti, încununată de prezenţa lui Moş Crăciun, ce vine seară de seară pentru a face fotografii cu cei mici.

28688-6_munchen.jpgMunchen, Germania

Principalul punct de atracţie al Munchenului în luna decembrie este Marienplatz, inima Centrului Vechi, încojurat de sute de standuri de Crăciun, vegheate de imensa clădire a Primăriei în stil neo-gotic. Deşi sunt mai multe târguri de acest gen în tot oraşul, acesta este cel mai mare, datând din secolul XVII. Târgul este inaugurat în vinerea dinaintea Adventului, când mii de localnici se adună în piaţetă pentru a urmări aprinderea luminiţelor din bradul de 30 metri înălţime. Comercianţii vând globuri şi decoraţii de iarnă, bijuterii şi obiecte artizanale, iar în fiecare seară, la 17:30, vizitatorii pot asculta fanfara şi corul alpin.

28689-5_praga.jpgPraga, Cehia

Cehii iau această perioadă a anului în serios, astfel că Praga găzduieşte în decembrie numeroase evenimente culturale, concerte de colinde, interpretări folk sau piese de teatru. Se organizează mai multe pieţe de Crăciun în capitala cehă, însă cea mai mare este amplasată în Centrul Vechi, clădirile în stil baroc şi piaţeta cu piatră cubică reprezentând decorul perfect pentru aşa ceva. Căbănuţele rustice oferă vizitatorilor produse hand made, de la bijuterii şi lumânări, până la îmbrăcăminte şi păpuşi tradiţionale din lemn.

28690-4_dresden.jpgDresden, Germania

Prima menţiune despre târgul de Crăciun din Dresden este făcută în 1434, acesta având cea mai îndelungată tradiţie din Germania, adunând în prezent peste 250 standuri. Punctul culminant al târgului de iarnă este Festivalul Cozonacului, ce se organizează în a doua duminică din decembrie. În secolul XVI, brutarii locali aduceau prinţului local cozonaci şi prăjituri pentru degustare, iar casa regală oferea bucăţi săracilor. Anul acesta, toţi cofetarii din oraş au participat la crearea unui cozonac uriaş, ce a cântărit 3 tone, care a fost tăiat cu un cuţit imens, lung de un metru şi jumătate, cu o greutate de 12 kg.

28691-3_bruxelles.jpgBruxelles, Belgia

Târgul de Crăciun din capitala Europei se desfăşoară în Grand-Place, unde se reunesc luminile ce decorează toate bulevardele oraşului. Fiecare stat european este reprezentat de un stand de lemn, deşi acestea nu comercializează şi produse specifice fiecărei ţări. Oferta culinară este îmbietoare, alături de decoraţiunile şi obiectele artizanale, iar pe fundal se aud constant colinde. O altă atracţie pentru localnici o reprezintă patinoarul amenajat în locul pieţei de peşte.

28692-2_nurnberg.jpgNürnberg, Germania

Unul dintre cele mai faimoase târguri de Crăciun din Europa este cel din Nürnberg, cu toate că nu este nici cel mai mare, nici cel mai vechi, însă decorul este unic, circa 200 căsuţe fiind adunate în piaţeta de lângă Frauenkirche. Piaţa este organizată aici încă din 1628, iar tot de atunci s-a păstrat tradiţia ca, o dată la doi ani, să fie ales un „copil al lui Christos” – un tânăr îmbrăcat în straie festive, ce inaugurează târgul şi merge prin oraş pentru a împărţi din bucuria sărbătorilor. În afara obiceiurilor neobişnuite, piaţa este renumită pentru bunătăţile de pe standuri: vin fiert, cârnaţi tradiţionali picanţi, turtă dulce după o reţetă locală.

28693-1_viena.jpgViena, Austria

„Christkindlmarkt” din faţa Primăriei din Viena este una dintre cele mai cunoscute şi vizitate pieţe de Crăciun din Europa, căsuţele sale de lemn întâmpinând milioane de vizitatori anual. Târgul, vechi de sute de ani, îşi deschide porţile de la mijlocul lui noiembrie, adresându-se şi celor care vor să evite aglomeraţia de Crăciun. Luminiţe, globuri, vin fiert, decoraţiuni şi obiecte artizanale atrag deopotrivă localnici şi turişti, iar pe parcursul lunii decembrie, coruri din întreaga lume interpretează colinde pentru iubitorii de muzică în sălile Primăriei.

 

CITEȘTE ȘI: Top 10 – Cele mai mari oraşe din Uniunea Europeană

 

14 December 2012