Peisaje impresionante are orice ţară, însă unele teritorii sunt binecuvântate cu un adevărat „pachet” de frumuseţi naturale ieşite din comun, la care se adaugă bijuterii create de mâini talentate, de-a lungul vremurilor. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul ţărilor cu o varietate de privelişti magnifice, conform voturilor a milioane de turişti din întreaga lume.

32430-10_germania.jpg10. Germania

Germania este una dintre cele mai subestimate destinaţii din lume, deşi este o ţară de basm, cu numeroase bijuterii arhitecturale. Metropolele precum Berlin sau Frankfurt sunt vibrante şi interesante, iar micile oraşe precum Dresda, Leipzig sau Potsdam au păstrat din aerul medieval şi au mai mult farmec. Însă locurile cu adevărat fascinante sunt în afara oraşelor – peisaje montane fără egal, Pădurea Neagră, castele de poveşti sau ţinutul magic al Rinului.

32431-9_africa_de_sud.jpg9. Africa de Sud

Cape Town este unul dintre cele mai frumoase oraşe din lume, iar Parcul Naţional Kruger este o experienţă cu adevărat memorabilă pentru orice vizitator. Africa de Sud se mândreşte cu peisaje diverse, de la Canionul Râului Blyde şi până la Munţii Drakensberg. Cu atâtea frumuseţi naturale la tot pasul, devine uşor de neglijat faptul că este o ţară plină de probleme, cu o capitală de evitat pentru occidentali. În ciuda neajunsurilor, Africa de Sud rămâne unul dintre cele mai frumoase teritorii de pe planetă.

32432-8_brazilia.jpg8. Brazilia

Binecuvântată de natură, Brazilia are mai multe de oferit decât faimoasele Rio de Janeiro şi São Paulo, unul plin de culoare, iar celălalt plin de indiferenţă. Amazonul şi împrejurimile sale au o magnitudine imposibil de imaginat, iar curcubeul peste cascadele Iguazu formează un peisaj ce taie respiraţia. Dincolo de frumuseţile naturii, turiştii sunt întotdeauna fascinaţi de construcţiile în stil baroc din perioada colonială, din nord-estul ţării, de clădirile cu interioare aurite şi cu elemente tradiţionale.

32433-7_sua.jpg7. Statele Unite ale Americii

Deşi are oraşe seci, cu malluri uriaşe, construcţii grandioase şi hoteluri ieftine, atunci când vine vorba de peisaje naturale, America este de o frumuseţe rar întâlnită. Mai mult, se bucură de o diversitate a bijuteriilor naturale ca nicio altă ţară. Insulele hawaiiene, Marele Canion, Lacul Tahoe, viaţa sălbatică din Alaska, coasta Oceanului Pacific, Great Smoky Mountains sau parcurile naţionale Yellowstone şi Yosemite, iar lista poate continua la nesfârşit, toate acestea reuşesc să rămână în amintirile vizitatorilor pentru totdeauna.

32429-6_portugalia.jpg6. Portugalia

Portugalia ar putea fi inclusă în acest clasament doar pentru frumuseţea brută a insulelor vulcanice Azores. Dar pe lângă acestea, Portugalia mai are şi alţi aşi în mânecă – peisajele din Madeira, folosite în numeroase producţii cinematografice, priveliştile din Alentejo, cu satele medievale  Marvão şi Monsaraz, Parcul Naţional Peneda-Gerês, arhitectura oraşului Sintra sau Valea Douro, inclusă pe lista monumentelor naturale UNESCO. Din păcate, centrele oraşelor Lisabona şi Porto sunt neglijate în mod inexplicabil, deşi potenţialul lor este evident.

32434-5_grecia.jpg5. Grecia

Insulele Greciei din apele albastre ale Mării Egee se pot mândri cu unele dintre cele mai frumoase plaje din lume – acestea sunt primele imagini pe care le admiră un turist, însă mai este şi Muntele Olympus, complexul de mănăstiri Meteora sau ruinele antice din întreaga ţară. Atena stă mărturie a timpurilor de altă dată, iar restul ţării demonstrează cu adevărat de ce încă din antichitate se spunea că Grecia este căminul atâtor zei. Din fericire, elenii ştiu să profite din plin de avantajele  pe care le au, iar turismul este unul dintre principalele surse de venit ale ţării.  

32435-4_australia.jpg4. Australia

Australia nu este doar o ţară, ci este un continent, ba chiar mai mult de atât – este o lume diferită de orice altceva de pe planetă. De la vasta zonă aridă numită Outback sau Insulele Whitsunday şi până la Parcul Naţional Uluru-Kata Tjuta sau Parcul Naţional Kakadu, Australia reuşeşte să-şi protejeze frumuseţea sălbatică. Mai mult de atât, ţara-continent se poate lăuda din plin cu Sydney şi portul său, una dintre cele mai impresionante zone urbane din lume. Astfel, Australia are câte puţin din toate.

32436-3_franta.jpg3. Franţa

Atmosfera şi grandoarea culturală a Parisului sunt copleşitoare, dar deşi capitala captează mare parte din atenţia lumii, Franţa are mult mai multe de oferit. Sătucele fermecătoare sunt împrăştiate prin întreaga ţară, de pe Valea Loarei, înscrisă pe lista locurilor din patrimoniul mondial UNESCO, până în regiunea Provence. Fascinanta Coastă de Azur, faimosul palat Versailles şi impresionantul muzeu Louvre – Franţa are numeroase motive de mândrie, încununate de o bucătărie tradiţională excelentă şi de o atmosferă cuceritoare.

32437-2_spania.jpg2. Spania

Spania este o demonstraţie a modului în care arhitectura poate completa natura, este ţara în care aşezările se amestecă perfect în peisaj, fie că este vorba de sătucele mediteraneene sau de centrele sofisticate urbane. În afară de unicitatea Barcelonei, Spania are multe atracţii, iar întreaga ţară poate fi o sursă de inspiraţie pentru orice fel de film, carte sau pictură. Din Pirinei şi până în Andaluzia, oraşele  se mândresc cu centre istorice bine păstrate, cu oameni amabili şi o bucătărie tradiţională cuceritoare.

32438-1_italia.jpg1. Italia

Cel mai frumos oraş din lume, cele mai impresionante comori culturale şi un decor magnific – nicio altă ţară din lume nu se poate mândri cu o concentraţie mai ridicată de splendoare. Țara binecuvântată de soare a inspirat cei mai valoroşi artişti ai tuturor timpurilor, astfel că frumuseţile naturale se amestecă la tot pasul cu cele create de cele mai mari talente din istorie. Veneţia, Florenţa şi Roma au arhitectura inegalabilă, Toscana este o capodoperă naturală, Coasta Amalfi pare o pictură – Italia este o frumuseţe în orice colţ, locul cu o adevărată „inflaţie” de valori.

 

NU RATA: Top 10 – Cele mai impresionante teatre de operă din lume

22 November 2013