Metropolele integrate la nivel global sunt cele care lansează tendinţe, în majoritatea domeniilor. Centrele financiare şi culturale ale prezentului atrag cei mai bogaţi şi cei mai talentaţi oameni din toate colţurile lumii, astfel că reuşesc să se dezvolte într-un ritm mai rapid decât alte mari oraşe. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul celor mai importante metropole la nivel global, potrivit „2014 Global Cities Index”, realizat de compania A.T. Kearney, o dată la doi ani. Analiza vizează 84 metropole de pe toate continentele, măsurând 26 indicatori din cinci mari categorii: activitatea de business (30% din scorul total), capitalul uman (30%), schimbul de informaţie (15%), experienţa culturală (15%) şi angajamentul politic (10%).

33870-10_washington.jpg10. Washington

  • Punctaj total: 33,4
  • Locul ocupat în 2012: 10

Capitala Statelor Unite ale Americii, Washington DC (District of Columbia) este centrul politic al ţării, având un rol extrem de important pe scena economică şi de afaceri. Oraşul denumit în onoarea lui George Washington a fost fondat special pentru a fi capitală, în anul 1791, terenul fiind donat de statele vecine (Maryland şi Virginia). Renumit pentru arhitectura sa impresionantă, Washington are o populaţie de aproape 650.000 locuitori, în timp ce în zona sa metropolitană locuiesc 5,8 milioane oameni.

33869-9_singapore.jpg9. Singapore

  • Punctaj total: 34,3
  • Locul ocupat în 2012: 11

Unul dintre centrele financiare cu greutate la nivel mondial, Singapore are cel mai important rol pe scena bancară, comercială şi financiară din Asia de Sud-Est. În ultimii 50 ani, de la separarea de Malaezia, Singapore a evoluat spectaculos, ajungând să fie inclus în cele mai importante clasamente internaţionale – se mândreşte cu una dintre cele mai importante economii, este una dintre destinaţiile ce atrage cei mai mulţi turişti, este printre metropolele cu cei mai mulţi zgârie-nori, etc.

33868-8_beijing.jpg8. Beijing

  • Punctaj total: 35,1
  • Locul ocupat în 2012: 14

Ultima dintre marile capitale antice ale Chinei, Beijing are o istorie de trei mii de ani şi este renumit pentru palatele sale opulente, templele impozante şi grădinile impresionante. Centru politic al Chinei în ultimele opt secole, Beijing este atât capitala ţării, dar şi unul dintre cele mai aglomerate oraşe ale lumii, având o populaţie ce depăşeşte 21 milioane oameni. Cu toate acestea, este a doua mare metropolă din China, din punct de vedere al numărului de locuitori, după Shanghai.

33867-7_chicago.jpg7. Chicago

  • Punctaj total: 36,8
  • Locul ocupat în 2012: 7

Al treilea mare oraş american din punct de vedere al numărului de locuitori (circa 10 milioane oameni în zona metropolitană), Chicago este cel mai mare oraş din regiunea centrală şi de nord a Statelor Unite ale Americii (Midwest). Amplasat pe malul lacului Michigan, Chicago este o destinaţie atractivă pentru turism. În acelaşi timp însă, este unul dintre centrele financiare şi industriale ale Americii de Nord, fiind o destinaţie de top în lumea afacerilor.

33876-6_los-angeles.jpg6. Los Angeles

  • Punctaj total: 38
  • Locul ocupat în 2012: 6

Denumit şi „Oraşul Îngerilor”, Los Angeles este unul dintre cele mai fascinante oraşe ale lumii, datorită magiei provenite din puternica industrie a entertainment-ului. Însă L.A. are mai mult de oferit decât „showbiz” – este unul dintre cele mai puternice motoare economice ale Statelor Unite ale Americii şi un centru mondial al afacerilor şi al comerţului internaţional. Cu o populaţie de 13 milioane oameni în regiunea metropolitană, Los Angeles este inclus în clasamentul primelor cinci cele mai puternice şi influente metropole din lume.

33875-5_hong-kong.jpg5. Hong Kong

  • Punctaj total: 41,3
  • Locul ocupat în 2012: 5

Fostă colonie britanică, Hong Kong este astăzi renumit în întreaga lume datorită arhitecturii moderne şi a peisajului urban dominat de zgârie-nori. Important nod în economia mondială, Hong Kong este inclus în numeroase clasamente internaţionale, din diverse domenii. Astfel, reuşeşte să fie între primele 10 oraşe din lume în ceea ce priveşte competivitatea economică, nivelul veniturilor per cap de locuitor, speranţa de viaţă, calitatea vieţii, nivelul scăzut al corupţiei, iar lista poate continua.

33874-4_tokyo.jpg4. Tokyo

  • Punctaj total: 47,2
  • Locul ocupat în 2012: 4

Tokyo este poate oraşul cu cea mai mare capacitate de regenerare din lume – în ultimul secol, a reuşit să-şi menţină importanţa pe scena economică şi financiară a lumii, în ciuda unor evenimente tragice de proporţii impresionante. Cunoscută pentru preţurile extrem de piperate din toate segmentele (de-a lungul anilor, a primit titlul de „cel mai costisitor oraş din lume” sau „cel mai scump oraş pentru expaţi”), capitala Japoniei este centrul celei mai aglomerate zone metropolitane din lume, aici locuind peste 37 milioane oameni.

33873-3_paris.jpg3. Paris

  • Punctaj total: 52,3
  • Locul ocupat în 2012: 3

În ultimele zece secole, Paris a reuşit să fie unul dintre cele mai importante centre mondiale în diverse domenii, de la educaţie şi cultură, până la comerţ şi finanţe. Oraş cu o populaţie de 12 milioane oameni în zona metropolitană, Paris este locul în care îşi au sediul principal 30 dintre primele 500 mari companii ale lumii. Denumită şi „Oraşul Luminilor”, capitala franceză a reuşit să atragă aproape 14 milioane turişti de-a lungul anului trecut (potrivit MasterCard), deţinând aproximativ 3.800 monumente turistice.

33872-2_londra.jpg2. Londra

  • Punctaj total: 58,1
  • Locul ocupat în 2012: 2

Atât pe plan european, cât şi pe plan mondial, capitala britanică este punctul de plecare al tendinţelor în diverse domenii – de la educaţie şi cercetare, până la artă, modă sau entertainment. Alături de New York, Londra este cel mai important centru financiar al lumii, un nod extrem de însemnat în sistemul economic global. Cel mai mare oraş din Uniunea Europeană este locuit de 14 milioane oameni (în zona metropolitană) şi are o diversitate culturală rar întâlnită, aici vorbindu-se circa 300 limbi străine.

33871-1_new-york.jpg1. New York

  • Punctaj total: 61,7
  • Locul ocupat în 2012: 1

Oraş denumit în onoarea Ducelui de York (ulterior Regele Iacob al II-lea al Angliei), New York este considerat a fi „inima” Americii. Centru financiar şi cultural nu doar al Statelor Unite ale Americii, ci şi al întregii lumi, Big Apple este oraşul american care atrage cei mai mulţi turişti străini, precum şi cei mai mulţi imigranţi. Metropolă locuită de circa 8,4 milioane oameni, New York nu este nici cel mai sigur şi nici cel mai curat oraş din lume, însă este cu certitudine locul care atrage cei mai mulţi bani şi cei mai inovatori oameni.

NU RATA: Top 10 – Cele mai înalte clădiri din România

 

18 April 2014