Castelele au captat dintotdeauna imaginaţia tuturor, din pricina misterului ce le înconjoară. De multe ori, pentru a atrage turişti curioşi, castelele sunt promovate ca fiind locuri înfricoşătoare, cu o istorie întunecată - de la prizonieri uitaţi, până la inamici traşi în ţeapă şi fantome care umblă nestingherite pe coridoare. În continuare, IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul celor mai înfiorătoare castele din lume.

20589-10_sua.jpg10. Castelul Belcourt - Newport, Rhode Island, SUA

Construcţia a fost începută în 1891, fiind terminată în 1894. La origini, a fost locuinţa de vară a lui Oliver Hazard Perry Belmont, care a proiectat acest castel cu puternice accente din Franţa renascentistă şi decor gotic, dându-i astfel un aer înfricoşător. Castelul a fost cumpărat, în 1956, de familia Tinney, fiind adorat de Harold Tinney. Astăzi, se spune că fantoma lui bântuie prin clădire, deoarece nu s-a putut despărţi de mult-iubitul său cămin. Castelul este scos la vânzare, pentru suma de 7,2 milioane dolari.

20588-9_anglia.jpg9. Castelul Chillingham - Northumberland, Anglia

Este unul dintre multele castele din Anglia etichetate ca fiind „cel mai bântuit". Cea mai des întâlnită fantomă semnalată de localnici este Băiatul Albastru. Se pare că preferata sa este Camera Roz, deoarece numai aici a fost văzută stafia. Musafirii cazaţi în această cameră au spus că au auzit un geamăt prelung, urmat de străfulgerări de lumină albastră sau un cerc luminos de culoare albastră deasupra patului. La finalul unor lucrări de renovare, au fost descoperite cadavrele unui adult şi a unui băieţel, zidite într-un perete de cărămidă, gros de peste 3 m. După această descoperire, fantoma a dispărut, ceea ce i-a făcut pe mulţi să creadă că spiritele au trecut în odihna de veci. Recent, proprietarii castelului au spus că stafiile s-au întors. Nimeni nu poate spune cu precizie dacă este adevărat sau dacă încearcă să recâştige turiştii pierduţi.

20587-8_slovenia.jpg8. Castelul Predjama - Slovenia

Datând încă din 1274, Predjama are un trecut tulburat. Legenda spune că un baron din secolul XV, celebru pentru hoţiile sale, a fugit de răzbunarea unui împărat roman şi, împreună cu familia sa, s-a retras în acest castel. Când împăratul a descoperit ascunzătoarea, a distrus întreg castelul, omorându-i pe cei aflaţi înăuntru. Predjama a fost reconstruit în 1511, însă nu a durat prea mult - a fost dărâmat de un cutremur. Pentru o a treia oară, a fost reclădit în 1567 şi a rămas în acea formă, până în zilele noastre.

20586-7_austria.jpg7. Castelul Moosham - Unternberg, Austria

Castelul Moosham este cunoscut şi sub numele de Castelul Vrăjitoarelor, din cauza trecutului său sângeros. Construcţia a fost martoră la moartea a mii de femei tinere acuzate de vrăjitorie, torturate şi omorâte. Acestea au fost chinuite în camere de tortură macabre, din temniţele situate în adâncurile castelului. Moartea atâtor tinere a reprezentat cea mai însângerată judecată de vrăjitorie a Austriei.

20585-6_irlanda_de_nord.jpg6. Castelul Dunluce - Irlanda de Nord

Castelul a fost construit periculos de aproape de marginea stâncii de pe coasta de nord Antrim. În 1586, a existat o uriaşă dispută de familie asupra construcţiei, care a dus la spânzurarea supraveghetorului castelului. De atunci, a tot fost văzută fantoma lui, cu o pelerină de culoare violet şi inconfundabilul păr prins în coadă, colindând coridoarele castelului. În 1639, bucătăria castelului s-a prăbuşit în mare, astfel că au murit toţi servitorii aflaţi acolo în acel moment. Astăzi, turiştii spun că simt din senin curenţi de aer rece în anumite zone din castel, iar vânzătorii de la magazinul de suveniruri spun că se mişcă mereu cărţile de pe rafturi şi că radioul se porneşte singur.

20584-5_wales.jpg5. Castelul Bodelwyddan - Wales

În 1829, proprietarul de atunci al castelului, Sir John Hay Williams, a descoperit oase umane lângă unul dintre şemineuri. La momentul respectiv, castelul era în proces de restaurare, dar macabra descoperire nu a oprit lucrările. Proprietarul a ordonat continuarea activităţilor, aşa că oasele au fost uitate. De atunci, sătenii spun că se aud şoaptele fantomelor, că pot fi văzute figuri înceţoşate, ba chiar au fost semnalate şi fantome cu ţinută de cavaler. Toate acestea au contribuit la formarea reputaţiei de „cel mai bântuit castel din lume", într-o anumită perioadă.

20583-4_scotia.jpg4. Castelul Edinburgh - Scoţia

Castelul Edinburgh este localizat într-unul dintre cele mai bântuite oraşe din Europa, fiind căminul unor spirite de-a dreptul interesante. Turiştii susţin că se aude un sunet de tobe îndepărtate, deşi nu mulţi oameni chiar au văzut toboşarul cu ochii lor. Se presupune că fantoma este a unui toboşar rămas fără cap, în urma atacului unor invadatori de demult. În Castelul Edinburgh există şi spirite de animale, care bântuie pe holuri, explicaţia stând în cimitirul de animale care este pe domeniul castelului. Cel mai ciudat fenomen care are loc aici este Focul Sfântului Elmo, văzut pe înălţimile fortăreţei. Fundaţia veche de 900 de ani este construită pe rămăşiţele unui vulcan străvechi.

20582-3_anglia.jpg3. Berry Pomeroy - Devon, Anglia

Şi despre Berry Pomeroy spun localnicii că este cel mai bântuit castel din Anglia, acesta având o fantomă faimoasă - White Lady (Doamna Albă). Povestea acestei fantome este destul de tristă: spiritul ar fi al Lady Margaret Pomeroy, care a fost omorâtă prin înfometare de către sora sa, Lady Eleanor. Legenda spune că sora cea rea era invidioasă pe sora sa mai tânără şi mai frumoasă, aşa că a încuiat-o în temniţele castelului, unde a trăit încă 20 de ani, din mila servitorilor. Se spune că fantoma ei este complet albă, din creştet şi până la picioare. Adesea este văzută în Turnul St. Margaret. Toţi oamenii care au intrat în contact cu ea, spun că au fost copleşiţi de sentimente negative, furie, depresie sau frică.

20581-2_anglia.jpg2. Castelul Tamworth - Staffordshire, Anglia

Celebritatea Castelului Tamworth este strâns legată de cele două stafii - Black Lady (Doamna Neagră) şi White Lady (Doamna Albă), ambele fiind adesea văzute sau auzite. Despre Black Lady, se spune că este spiritul unei călugăriţe chemate din viaţa de apoi de către un grup de călugăriţe, furioase că au fost expulzate dintr-o mănăstire din apropiere. Despre White Lady, se spune că este spiritul unei castelane care s-a aruncat de pe zidurile fortăreţei, atunci când a aflat că iubitul său a fost ucis în luptă.

20580-1__romania.jpg1. Castelul Bran - România

Legenda spune că scriitorul Bram Stoker este cel care a ales acest castel ca şi cămin al lui Dracula. De fapt, sunt mai multe castele în România care pretind acest lucru, dar Bran este primul care şi-a adjudecat denumirea de „Castelul lui Dracula", ceea ce i-a adus faima internaţională. Construit în 1212, Castelul Bran a fost, conform legendei, căminul domnitorului Vlad Țepeş, vestit pentru că îşi trăgea inamicii în ţeapă. Domnitorul a fost fiul lui Vlad al II-lea Dracul, a fost caracterizat de o cruzime demonică, din cauza metodelor sale de a-şi pedepsi duşmanii, astfel că scriitorul irlandez a ales acest castel din Transilvania pentru a fi decorul romanului său, „Dracula". Deși Bram Stoker a descris acest castel în romanul său, i-a atribuit altă amplasare. De asemenea, conform documentelor istorice, se pare că nici Vlad Țepeș nu ar fi locuit aici. Dar se pare că, în memoria oamenilor, legenda s-a întipărit mult mai bine decât istoria. 

Citește și TOP 10 cele mai ciudate așezări încă locuite


26 August 2011