Niciun oraş nu este complet ferit de violenţă şi infractori, însă unele sunt în mod evident mai afectate decât altele. Pericolul este greu de cuantificat, însă raportul global Mercer Consulting analizează 221 oraşe din întreaga lume, luând în calcul 39 de criterii, printre care nivelul criminalităţii, stabilitatea internă sau eficienţa organelor legii. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul celor mai periculoase oraşe în 2012.

26436-10_conkry.jpg10. Conakry, Republica Guineea

Infracţiunile fac parte din rutina zilnică în capitala Republicii Guineea, iar cele mai multe victime provin din rândul cetăţenilor străini. Infracţiunile nonviolente se desfăşoară cu precădere în timpul zilei, fiind în general furturi din buzunare şi poşete, în timp ce jafurile şi atacurile armate sunt cele mai comune infracţiuni care implică violenţa. Delicvenţii îşi urmăresc victimele de la aeroport şi din apropierea hotelurilor sau a restaurantelor frecventate de străini. În plus, poliţia şi autorităţile nu răspund la sesizări dacă nu sunt „motivaţi” de mită.

26437-9_nairobi.jpg9. Nairobi, Kenya

Terorismul este o gravă problemă nerezolvată în Nairobi, iar atacurile sunt destul de frecvente. Guvernele din întreaga lume îşi sfătuiesc cetăţenii să evite deplasările care nu sunt necesare în capitala Kenyei. În urma deteriorării stării de securitate din Kenya, a atacurilor asupra turiştilor şi a demonstraţiilor, care au loc în capitala Nairobi, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile care nu sunt necesare în această ţară. Se înregistrează o creştere a ameninţărilor teroriste, răpiri de persoane, numeroase lupte între grupări armate, precum şi demonstraţii.

26438-8_sanaa.jpg8. Sana’a, Yemen

Nivelul de siguranţă se degradează de la o lună la alta în capitala Yemenului, din cauza revoltelor împotriva guvernului, a instabilităţii politice şi a terorismului care tinde să ia amploare, se arată în raportul Mercer. Sana’a este un oraş în care răpirile sunt frecvente, unde rebelii înarmaţi din triburi şi militanţii al-Qaida iau ostatici (în special cetăţeni străini) pentru schimbul de prizonieri şi pentru bani. Des întâlnite sunt şi atacurile cu dispozitive explozive improvizate, precum şi atacurile sinucigaşe şi armate.

26439-7_tbilisi.jpg7. Tbilisi, Georgia

Deşi îşi menţine fragilitatea din cauza conflictului ruso-georgian declanşat în august 2008 în Osetia de Sud, starea de securitate din această ţară este, în prezent, relativ stabilă şi calmă. Nivelul criminalităţii în Georgia este mai scăzut ca în trecut (ca urmare a acţiunii în forţă a organelor de poliţie), însă există în continuare un risc ridicat – protestele sunt ceva banal în Tbilisi şi, destul de frecvent, acestea devin violente. Infracţiuni de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini sunt destul de întâlnite în zonele aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării).

26440-6_karachi.jpg6. Karachi, Pakistan

În Karachi şi în celelalte mari oraşe pakistaneze au loc frecvente demonstraţii şi mitinguri, în majoritatea cazurilor ajungându-se la acte de violenţă şi tulburarea ordinii publice. Autorităţile de la Islamabad depun eforturi susţinute pentru crearea unui mediu de securitate funcţional, fiind adoptate o serie de măsuri menite să asigure controlarea elementelor de sorginte teroristă şi instaurarea unei stări de stabilitate politico-socială. Însă în ciuda acestor eforturi, situaţia actuală din Karachi nu oferă cadrul desfăşurării unor vizite, mai ales în scop turistic, în condiţii de securitate, avertizează MAE.

26441-5_kinshasa.jpg5. Kinshasa, Republica Democrată Congo

Ministerul Afacerilor Externe recomandă evitarea deplasărilor ce nu sunt necesare în Capitală, precum şi în restul Republicii Congo. Situaţia de securitate din această ţară este sensibilă, putând degenera în orice moment, iar atacurile armate la adresa cetăţenilor străini sunt frecvente, în special din partea grupurilor criminale ce se prezintă drept poliţişti. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că există un risc general de producere de atacuri teroriste nediscriminatorii în locuri publice. Mai mult, începând din vara lui 2011, în Kinshasa a fost raportat un focar de holeră.

26442-4_bangui.jpg4. Bangui, Republica Centrafricană

Republica Centrafricană nu este pe lista statelor în care guvernele recomandă evitarea călătoriilor, însă nici printre recomandările pentru o vacanţă liniştită. În Bangui s-au înregistrat izbucniri violente anul trecut, în urma cărora guvernul a impus restricţii de ieşire din oraş. Furturile şi jafurile armate sunt printre activităţile zilnice din Capitală, iar cetăţenii străini sunt principalele ţinte. În plus, Bangui oferă opţiuni medicale limitate.

26443-3_abidjan.jpg3. Abidjan, Coasta de Fildeş

Nivelul de siguranţă din cel mai mare oraş al Coastei de Fildeş s-a îmbunătăţit simţitor de la arestarea fostului preşedinte Laurent Gbagbo, din primăvară. Persistă unele focare de tensiune în ţară, în principal în sud-vest, la graniţa cu Liberia, zonă în care mercenari în slujba fostului preşedinte  se dedau ocazional la acţiuni violente, dar acestea nu mai au, practic, un substrat politic, ci sunt mai degrabă jafuri sau acţiuni revanşarde. Atenţie! România nu are misiune diplomatică sau oficiu consular de carieră în Coasta de Fildeş.

26444-2_ndjamena.jpg2. N’Djamena, Ciad

Situaţia politică şi de securitate este incertă în Ciad. Capitala N’Djamena prezintă un oarecare nivel de siguranţă (dar numai în cartierele centrale şi pe timpul zilei), dar în ţară au loc frecvent activităţi teroriste, inclusiv răpiri de persoane, în principal occidentali, pe fondul revenirii foştilor luptători ciadieni din armata lui Gaddafi. Cele mai periculoase zone sunt în nordul Ciadului, spre frontiera libiană. Trebuie avut în vedere că România nu are misiune diplomatică sau oficiu consular de carieră în Ciad.

26445-1_baghdad.jpg1. Bagdad, Irak

Capitala Irakului este clasificat, la ora actuală, ca fiind cel mai periculos oraş din lume, conform studiilor Mercer Consulting. După retragerea trupelor americane, la sfârşitul anului trecut, încă persistă riscurile generate de acţiuni cu caracter terorist. Situaţia de securitate rămâne precară, iar posibilităţile de intervenţie şi de protecţie din partea autorităţilor locale sunt reduse. Se înregistrează în continuare atacuri cu dispozitive explozive improvizate, maşini capcană, atacuri sinucigaşe, răpiri de persoane şi atacuri armate, iar numeroase grupuri de insurgenţi activează pe întreg teritoriul ţării.

 

AFLĂ CARE AU FOST Cele mai periculoase oraşe din lume în 2011

21 September 2012