Atacuri cu bombă, răpiri de persoane sau explozii ale unor mașini-capcană – astfel de incidente violente sunt la ordinea zile, în anumite zone ale lumii, care au devenit mai periculoase ca niciodată. Provocate de organizații teroriste care nu se dau înapoi de la nimic pentru a-și atinge țelurile, violențele petrecute în anumite țări reușesc să îngrozească o lume întreagă. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul celor mai periculoase țări de pe planetă, la începutul anului 2015.

36413-10_kenya.jpg10. Kenya

Kenya se învecinează cu Somalia, care, în prezent, este devastată de grupul islamic extremist Al-Shabaab, iar de-a lungul graniței somaleze, au murit zeci de civili. Membrii grupării extremiste sunt înfuriați de prezența trupelor kenyene în Somalia, astfel că au început diverse atacuri asupra bisericilor, stațiilor de autobuz și localurilor din țara vecină. Din cauza deteriorării stării de securitate din Kenya, a atacurilor asupra turiștilor și a demonstrațiilor, MAE recomandă cetățenilor români să evite călătoriile care nu sunt necesare în această țară. Autoritățile noastră subliniază că atacurile teroriste pot avea loc indiferent de regiuni și că a fost observată o accentuare a criminalității în toate marile orașe.

36414-9_egipt.jpg9. Egipt

Egipt este un exemplu de climat politic extrem de instabil – după decenii întregi de dictatură militară, populația s-a răzvrătit și l-a eliminat pe Mubarak de la conducere, în urma a 18 luni de proteste violente. Ulterior, a fost ales un nou președinte, pentru a evita neliniștile sociale, însă Egipt nu și-a găsit nici în prezent identitatea politică. Atacurile violente sunt în continuare predominante, fiind o țară periculoasă atât pentru locuitorii săi, cât și pentru turiști. MAE recomandă cetățenilor români să evite anumite zone din Egipt, respectiv Ismailia, Suez, El Arish și Rafah. De asemenea, se recomandă evitarea călătoriilor individuale organizate în Egipt la Taba, Mănăstirea Sfânta Ecaterina și oricare alte localități din Sinaiul de Nord.

36415-8_pakistan.jpg8. Pakistan

După adăpostirea, timp de ani de zile, a lui Osama Bin Laden, Pakistan a fost sfâșiat de violențe pe teme religioase. Țara este copleșită de numărul mare de grupuri teroriste care încearcă să obțină putere, cele mai proeminente fiind Lashkar-E-Tayiba, Harkat-Ul-Mujahideen și Tehrik-I-Taliban. Atacurile teroriste care au avut loc în ultimii opt ani au fost extrem de severe și de numeroase. Potrivit unei declarații oficiale recente, între 2007 şi 2013, au avut loc peste 13.000 de incidente provocate de grupările teroriste. În vara anului trecut, autoritățile pakistaneze au declanșat o operațiune militară anti-teroristă asupra grupurilor insurgente din nord-vestul țării, de natură a produce, pe termen scurt, efecte de recul (acțiuni de retaliere ale grupărilor teroriste), în special în principalele centre urbane – Karachi, Lahore și Islamabad.

36416-7_libia.jpg7. Libia

După uciderea conducătorului Muammar Gaddafi, în 2011, Libia a fost zguduită continuu de proteste, violențe și atacuri ale unor grupări teroriste. Țara nu a reușit nici până astăzi să își recapete stabilitatea politică, lucrurile chiar înrăutățindu-se simțitor. Ca urmare a războiului civil, majoritatea populației posedă arme, ceea ce a dus la o creștere alarmantă a numărului de infracțiuni. Având în vedere evoluția îngrijorătoare a situației de securitate și capacitatea redusă de acțiune a instituțiilor de ordine publică, MAE recomandă cu fermitate cetățenilor români să evite orice fel de călătorie în Libia sau să părăsească imediat această țară. La momentul acesta, cele mai periculoase localități sunt Benghazi, Zintan și Gharian. În prezent, singurul punct terestru de frontieră deschis este cel cu Tunisia, cele cu Egipt, Algeria, Ciad, Niger și Sudan fiind închise.

36417-6_siria.jpg6. Siria

Tensiunile politice din Siria au început în urmă cu patru ani, ajungându-se ulterior la proteste împotriva președintelui de la acea vreme, Bashar Al-Assad. Folosirea violenței împotriva protestanților a dus la un război civil, condus de mai multe grupări extremiste. Numărul victimelor înregistrate în 2014 se apropie de 200.000, potrivit statisticilor oficiale. În acțiunea de reprimare, forțele guvernamentale utilizează inclusiv armament greu și aviație militară. Pe fondul deteriorării accelerate a situației, pe linie de securitate, există temeri legate de posibilitatea declanșării unor violențe extreme, de amploare mai mare decât cele care au avut loc la Homs, Hama și Alep. Deteriorarea majoră a situației de pe întreg teritoriul Siriei a făcut ca MAE să recomande tuturor cetățenilor români aflați în această țară să o părăsească cât mai curând, dar și să evite în totalitate deplasările în localitățile Alep, Daraa, Deir Ezzour, Hama, Homs, Idleb și  Damasc.

36418-5_yemen.jpg5. Yemen

Yemen nu are un guvern stabil, ceea ce a dus la înmulțirea crizelor, în întreaga țară. În 2012, după încheierea mandatului președintelui Ali Abdullah Saleh, conducerea țării a fost preluată de un guvern de tranziție, iar de atunci lucrurile s-au înrăutățit. Numeroase grupuri extremiste au încercat să preia puterea, iar Nordul și Sudul țării s-au întors unul împotriva celuilalt. În prezent, Yemen este zguduit de proteste violente de stradă pornind de la  revendicări socio-economice (Sana’a) și secesioniste (în sudul țării, în localitățile Aden si Taiz). De asemenea, pericolul producerii unor atacuri teroriste este crescut, frecvente fiind și atacurile cu dispozitive explozive improvizate, atacuri sinucigașe, răpiri de persoane și atacuri armate.

36419-4_afghanistan.jpg4. Afganistan

Întreaga lume a auzit de talibani (membrii partidului aflat la conducerea Afganistanului), însă puțini știu de Alianța de Nord, aflată în opoziție. Cele două grupări sunt în război, iar atacurile au crescut de când trupele străine au părăsit țara, la sfârșitul lui 2014. Peste 4.600 soldați afgani au murit de-a lungul anului trecut, în timp ce numărul civililor uciși a fost și mai mare (4.800). Având în vedere evoluțiile stării de insecuritate din Afganistan, pe fondul atentatelor teroriste, MAE recomandă cetățenilor români să evite călătoriile în această țară. Există riscul producerii de noi atentate teroriste inclusiv în zonele frecventate de turiștii străini, iar riscul răpirilor în această țară este foarte ridicat.

36420-3_somalia.jpg3. Somalia

Afiliat la Al-Qaeda, grupul militar Al-Shabaab vrea să preia puterea în Somalia, încercând să răstoarne guvernul interimar care face eforturi uriașe pentru instaurarea stabilității. Situația de securitate din regiune este puternic afectată atât de acțiunile de piraterie practicate la scară largă, cât și de luptele dintre diversele facțiuni politice și militare. Posibilitățile de intervenție și de protecție din partea autorităților locale sunt foarte reduse. Din cauza răpirilor frecvente și ale atacurilor zilnice asupra civililor, Somalia ocupă în prezent locul trei în clasamentul celor mai periculoase țări de pe planetă.

36421-2_nigeria.jpg2. Nigeria

Situația conflictuală din Nigeria a devenit greu controlabilă, fiind afectată de acțiunile teroriste violente practicate de către secta islamist radicală Boko Haram, grupare aflată în legătură cu rebelii din Mali. Gruparea a fost creată în această țară în 2002, timp în care extremiștii s-au făcut responsabili de moartea a minimum 3.500 persioane, rănirea altor peste 7.000 și pagube materiale considerabile. Pericolul privind posibilitatea atentatelor cu bombe sau a răpirii cetățenilor străini este cotat la nivel de cod roșu, în 21 dintre statele Federației Nigeria, cât și în Capitală, posibilitățile de intervenție și protecție din partea autorităților locale fiind reduse. În ultima lună, atacurile sectei Boko Haram în teritoriul nigerian s-au derulat cu o frecvență aproape zilnică.

36422-1_irak.jpg1. Irak

De la retragerea forțelor armate americane din Irak, s-au întețit tensiunile dintre suniți și șiiți (principalele ramuri ale Islamului), iar în ultimul an, țara a fost preluată de gruparea teroristă ISIS (care a proclamat un califat ce se întinde pe teritorii largi din Irak și Siria). În ultimii ani, s-au înregistrat numeroase atacuri cu dispozitive explozive improvizate, mașini capcană, atacuri sinucigașe, răpiri de persoane și atacuri armate. Situația de securitate în această țară este precară, iar posibilitățile de intervenție și de protecție din partea autorităților locale sunt reduse. MAE avertizează că incidentele pot avea loc pe întreg teritoriul irakian, sunt imprevizibile și sunt adeseori coordonate, producând un număr foarte mare de victime omenești.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

20 February 2015