Piaţa imobiliară din întreaga lume a continuat să înregistreze scăderi semnificative şi în 2011. Un prilej bun pentru achiziţii imobiliare, la orice nivel. Deşi greu de crezut, proprietăţi de sute de milioane de euro au putut fi considerate oportunităţi pe care nu ai cum să le ratezi dacă îţi doreşti o casă de vis. IMOPEDIA prezintă cele mai costisitoare locuinţe din lume ale anului ce tocmai s-a încheiat.

22866-10_updown_court.jpg10. Updown Court, Marea Britanie - 42 milioane euro

Promovată drept cea mai importanţă locuinţă privată construită în Marea Britanie din secolul XIX şi până astăzi, conacul se află în Windlesham, Surrey. Construită în stil californian, 1924, proprietatea are o suprafaţă de peste 23 hectare, mai mare decât Palatul Hampton Court sau Palatul Buckingam. Cumpărat în 2001 de către un dezvoltator britanic, contra sumei de 25 milioane euro, conacul a trecut prin lucrări de restaurare şi modernizare în valoare de 46 milioane euro. În ciuda extravaganţei sale, după ce a fost scos la vânzare pentru 85 milioane euro, a stat pe piaţă câţiva ani, până când şi-a găsit un nou proprietar, care a plătit 35 milioane lire sterline.

Uriaşa structură are 103 camere şi este dotată cu toate facilităţile pe care şi le poate imagina un bogătaş - cinema, pistă de bowling, cameră de squash, teren de tenis, dar şi grajduri, pentru amatorii de echitaţie. Mai mult decât atât, intrarea în conac se face pe o alee de marmură, încălzită, care a costat peste 2 milioane euro.

22867-9_vila_franchuk.jpg9. Vila Franchuk, Londra - 96 milioane euro

Elena Franchuk este o femeie de afaceri din Ucraina şi proprietarul uneia dintre cele mai scumpe locuinţe din lume. Aceasta a plătit 80 milioane lire sterline pentru o vilă în cel mai scump cartier al Londrei, Kesington. Locuinţa în stil victorian are cinci etaje, zece dormitoare şi a suferit lucrări de renovare în valoare de 10 milioane lire sterline, astfel că acum beneficiază de piscină interioară, sală de cinema, saună şi sală de fitness.

22868-8_castelul_bran.jpg8. Castelul Bran, România - 100 milioane euro

Castelul Bran este asociat cu legenda vampirului Dracula, ceea ce i-a conferit o deosebită faimă. Construit între 1377 şi 1382, castelul a fost dăruit de către braşoveni Reginei Maria a României, în 1920, iar aceasta l-a lăsat prin testament fiicei sale, principesa Ileana. După abdicarea Regelui Mihai, în 1947, edificiul a intrat în posesia statului, fiind transformat în muzeu de istorie medievală. În 2006, castelul Bran a fost retrocedat urmaşilor principesei Ileana, respectiv lui Dominic de Habsburg şi celor două surori ale sale. În 2007, arhiducele a negociat vânzarea castelului cu o companie de peste ocean, pentru nu mai puţin de 100 milioane euro. În urma unui scandal naţional, monumentul nu a mai fost vândut şi a fost reintrodus în circuitul turistic.

22869-7_the_manor.jpg7. The Manor, Los Angeles - 115 milioane euro

Cunoscut şi sub numele de Spelling Manor, conacul se află în cartierul Holmby Hills, din L.A., California. Construit în 1988 de către cunoscutul producător de televiziune Aaron Spelling, este cea mai mare locuinţă privată din judeţ. The Manor este construit în stilul castelelor franţuzeşti, având 123 de camere, pe o suprafaţă de 7.100 mp, iar întreaga proprietate are aproape două hectare. Proprietatea este scoasă la vânzare de doi ani, iar suma a rămas nemodificată: 150 milioane dolari.

22870-6_the_pinnacle.jpg6. „The Pinnacle", Montana, SUA - 119 milioane euro

Cabana de schi este cea mai mare proprietate din exclusivistul complex „Yellowstone Club" şi este deţinută de către dezvoltatorii acestuia, miliardarii Tim şi Edra Blixseth. Deşi costă 155 milioane dolari, casa este cu adevărat mică, în comparaţie cu celelalte proprietăţi din acest clasament - numai zece camere. Cu toate acestea, constructorii nu au făcut economie, astfel că există cele mai moderne facilităţi: podele încălzite, şeminee în fiecare cameră, inclusiv în baie, o imensă pivniţă pentru vinuri, piscină interioară şi exterioară, precum şi sală de fitness sau cameră de masaj.

22871-5_castelul_hearst.jpg5. Castelul Hearst, Beverly Hills - 127,5 milioane euro

Luxoasa locuinţă de 165 milioane dolari este amplasată în Beverly Hills şi a fost proiectată pentru magnatul media, William Randolph Hearst. Acesta a decedat în 1951, astfel că The Hearst Corporation a decis să doneze proprietatea statului California, devenind parc istoric, integrat în circuitul turistic. Locuinţa are şase intrări separate şi 29 dormitoare, fiind amplasată pe un teren 2,5 ha, alături de trei piscine, teren de tenis şi un club de noapte. Ridicată într-o zonă exclusivistă, proprietatea are numai vecini celebri, precum cuplul Tom Cruise-Katie Holmes, David şi Victoria Beckham sau Jeff Bezos, fondatorul amazon.com.

22872-4_fairfield_pond.jpg4. Fairfield Pond, New York - 152 milioane euro

Proprietatea, în valoare de 218 milioane dolari şi cu o suprafaţă de 25 ha, este deţinută de către magnatul Ira Rennert şi este amplasată în Sagaponack, New York - considerat cel mai scump orăşel din SUA, în 2009. Cu lucrările de construcţie, Rennert şi-a scandalizat vecinii, care au crezut că va fi ridicat un hotel sau un centru de spa. Toate clădirile însumează o suprafaţă utilă de peste 10.000 mp, iar locuinţa principală, poziţionată spre Oceanul Atlantic, are o suprafaţă de 6.100 mp şi 29 dormitoare. Proprietatea se bucură de un teren de baschet, o pistă de bowling, două terenuri de tenis şi două camere de squash. Proprietarul a plătit, în 2007, un impozit de aproape 4 milioane dolari.

22873-3_one_hyde_park.jpg3. One Hyde Park, Londra - 162 milioane euro

Cel mai costisitor complex rezidenţial din lume este situat în Londra şi este compus din 86 de proprietăţi, dintre care una a fost vândută pentru 135 milioane lire sterline. Dezvoltatorii au anunţat că au vândut 62 locuinţe, dintre care cea mai ieftină a costat 3,5 milioane lire sterline. Exclusivistul complex este dotat cu piscină, sală de cinema, saune, sală de sport, cramă de vinuri. Mai mult decât atât, beneficiază de tehnologie de ultimă generaţie, precum lift cu pornire la recunoaşterea după iris sau ferestre blindate.

22874-2_vila_leopolda.jpg2. Vila Leopolda, Coasta de Azur - 390 milioane euro

Construită între 1929 şi 1931, Vila Leopolda de pe Riviera Franceză a fost un cadou de la Regele Leopold al II-lea al Belgiei pentru amanta sa, Caroline Lacroix. Amplasată pe o proprietate de opt hectare, înconjurată de măslini, lămâi şi alţi arbori exotici, locuinţa are o suprafaţă de 2.700 mp şi 11 dormitoare. Mai mult decât atât, conacul se bucură de cea mai bună bucată de plajă din sudul Franţei.

Vila se află în proprietatea lui Lily Safra, fiica bancherului Edmond Safra. În 2008, publicaţiile franceze scriau că miliardarul rus Mikhail Prokhorov a cumpărat proprietatea, contra sumei de 500 milioane euro. Acesta a negat, adăugând că refuză să facă afaceri în Franţa, până când nu va primi scuze din partea autorităţilor franceze deoarece fusese investigat pentru prostituţie. În februarie 2010, tribunalul din Nisa a decis că miliardarul rus nu îşi va recupera avansul dat proprietarei, în valoare de 39 milioane euro. Tot atunci, a fost stabilită şi valoarea proprietăţii - 390 milioane euro, fiind cea mai scumpă vilă din lume. Lily Safra a declarat că va dona toţi banii instituţiilor de cercetări medicale.  

22875-1_antilla.jpg1. Antilla, Mumbai, India - un miliard dolari

Aglomeraţia din Mumbai face să fie mai rentabilă construcţia pe verticală, decât pe orizontală, ceea ce a făcut şi unul dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii. Mukesh Ambanin a construit ceea ce presa indiană a denumit  „Taj Mahalul secolului XXI", o construcţie de 27 de etaje, dotată cu trei piste de aterizare pentru elicoptere, sală de cinema entru 50 de persoane, bar propriu, piscine, bibliotecă, templu Krishna şi 600 de angajaţi care să aibă grijă ca totul să fie bine pus la punct. Numai parcarea se întinde pe şase etaje, deoarece magnatul are o colecţie de circa 170 de automobile. Terenul pe care este ridicată construcţia are 4.500 mp, într-o zonă în care preţul ajunge la 25.000 dolari/mp.



CITEȘTE ȘI: Top 10 - Cele mai spaţioase locuinţe ale celebrităţilor


6 January 2012