Cele mai vândute titluri ale tuturor timpurilor reprezintă printre cele mai bune alegere de cadou, pentru oricine. Sursă de inspirație, amuzament, emoție și înțelepciune, cărțile sunt apreciate de orice categorie de vârstă, indiferent de mediu. IMOPEDIA prezintă clasamentul celor mai vândute cărți din lume, la final de 2015.

38944-10_codul_lui_da_vinci.jpg10. „Codul lui Da Vinci”, de Dan Brown

  • Copii vândute până în 2015: 80 milioane
  • Anul apariției: 2003

Roman extrem de controversat, „Codul lui Da Vinci” este al doilea dintr-o trilogie de succes, având toate ingredientele unui best-seller: este un amestec reușit între religie, istorie a artei, conspirație, coduri greu de descifrat și cercuri secrete. Punct de plecare al unei întregi industrii, romanul lui Dan Brown a întrecut toate așteptările, chiar și pe cele ale autorului.

38945-9_cronicile_din_narnia.jpg9. „Cronicile din Narnia – Leul, Vrăjitoarea și Dulapul”, de C.S. Lewis

  • Copii vândute până în 2015: 85 milioane
  • Anul apariției: 1950

Nuvela fantastică dedicată inițial copiilor a reușit să capteze și atenția adulților, fiind tradusă în 47 de limbi străine. Prima dintre cele șapte nuvele numite „Cronicile din Narnia”, „Leul, Vrăjitoarea și Dulapul” a fost scrisă plecând de la o ilustrație cu un faun (n.r. ființă imaginară, cu picioare și coarne de țap), imagine pe care autorul a reținut-o încă din adolescență.

38946-8_ea_o_istorie_a_aventurii.jpg8. „Ea: o Istorie a Aventurii”, de H. Rider Haggard

  • Copii vândute până în 2015: 100 milioane
  • Anul apariției: 1887

Unul dintre textele clasice ale literaturii fantastice, nuvela lui Haggard este considerată și astăzi a fi revoluționară, în ciuda faptului că descrie numeroase concepte rasiste. În biografia sa, autorul povestește cum a scris totul în doar șase săptămâni, aproape fără oprire, și fără a revizui textul ulterior. Apreciată, la momentul publicării, pentru poveste, nuvela a fost aspru criticată pentru calitatea limbajului. 

38947-7_hobbitul.jpg7. „Hobbitul”, de J.R.R. Tolkien

  • Copii vândute până în 2015: 100 milioane
  • Anul apariției: 1937

Roman fantastic a cărei acțiune se petrece „între apusul zânelor și dominația oamenilor”, „Hobbitul” este rezultatul mai multor poeme epice, mituri și basme citite de Tolkien. Datorită succesului de proporții, cartea a fost retipărită continuu, în ultimele opt decenii. Totodată, aceasta a fost ecranizată, adaptată pentru teatru și jocuri video, reușind să construiască o întreagă industrie.

38948-6_visul_din_camera_rosie.jpg6. „Visul din Camera Roșie”, de Cao Xueqin

  • Copii vândute până în 2015: 100 milioane
  • Anul apariției: mijlocul secolului XVIII

Numită și „Povestea Pietrei”, aceasta este una dintre cele patru mari nuvele clasice chinezești. Textul este considerat a fi semi-biografic, oglindind ascendența și decăderea familiei lui Cao Xueqin. Scrisă la mijlocul secolului al XVIII-lea, în timpul dinastiei Qing, aceasta este considerată a fi una dintre capodoperele literaturii chineze.

38949-5_zece_negri_mititei.jpg5. „Zece Negri Mititei”, de Agatha Christie

  • Copii vândute până în 2015: 100 milioane
  • Anul apariției: 1939

Cea mai apreciată carte a Agathei Christie, „Zece negri mititei” este cel mai bine vândut roman polițist al tuturor timpurilor. Din motive rasiale, titlul i-a fost schimbat ulterior în „And Then There Were None” (trad: Și apoi n-a mai rămas niciunul). Încă de la început, romanul a avut parte numai de critici favorabile, atât datorită firului narativ, cât și datorită întorsăturilor de situație și a momentelor neașteptate.

38950-4_harry_potter.jpg4. „Harry Potter și Piatra Filozofală”, de J.K. Rowling

  • Copii vândute până în 2015: 107 milioane
  • Anul apariției: 1997

Îndrăgite atât de copii, cât și de adulți, cărțile „Harry Potter” sunt sursa unei industrii ce valorează miliarde de dolari. Scriitoarea în vârstă de 50 ani a povestit cum i-a venit ideea pentru Harry Potter – în 1990, în timp ce călătorea într-un tren aglomerat, întorcându-se în Londra. Departe de a estima proporțiile succesului, editorul său a sfătuit-o să își găsească și o slujbă stabilă, deoarece „banii câștigați din cărțile pentru copii sunt foarte puțini”.  

38951-3_micul_print.jpg3. „Micul Prinț”, de Antoine de Saint-Exupéry

  • Copii vândute până în 2015: 140 milioane
  • Anul apariției: 1943

Cea mai faimoasă operă a aristocratului francez Antoine de Saint-Exupéry, „Micul Prinț” a fost votată cea mai bună carte a secolului XX, în Franța. Tradusă în peste 250 de limbi, nuvela a fost scrisă când autorul se afla în exil, în America de Nord. Încă de la prima sa apariție (în SUA), aceasta a fost adaptată pentru numeroase alte forme de artă și media – înregistrări, piese de teatru și radiofonice, televiziune, balet, etc.

38952-2_stapanul_inelelor.jpg2. „Stăpânul Inelelor”, de J.R.R. Tolkien

  • Copii vândute până în 2015: 150 milioane
  • Anul apariției: 1954

Începută ca o continuare a „Hobbitului”, „Stăpânul Inelelor” a ajuns să fie o operă mult mai mare, scrisă de-a lungul a 12 ani. Departe de a fi doar o nuvelă fantastică pentru copii, „Stăpânul Inelelor” a inspirat și continuă să inspire lucrări artistice, muzică, producții cinematografice și de televiziune sau jocuri video, având un impact puternic asupra economiei. Povestea i-a adus lui Tolkien nenumărate premii, printre care și „cea mai iubită nuvelă a Marii Britanii, din toate timpurile”.

38953-1_poveste_despre_doua_orase.jpg1. „Poveste despre Două Orașe”, de Charles Dickens

  • Copii vândute până în 2015: 200 milioane
  • Anul apariției: 1859

Deși este scrisă în urmă cu mai bine de 150 de ani, cea mai bună scriere a lui Dickens reușește să rămână, și în 2015, cea mai bine vândută carte a tuturor timpurilor. În ciuda unui limbaj relativ complicat, din cauza tranducerilor literale în engleză a unor expresii franceze, povestea se mută fluent din Paris în Londra. „Poveste despre Două Orașe” este cea mai populară nuvelă a lui Dickens, în America, ceea ce se reflectă, cu siguranță, în numărul de volume vândute.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

18 December 2015