Oraşele Asiei se remarcă din ce în ce mai puternic pe scena internaţională, în diverse domenii, inclusiv în turism. O metropolă asiatică reuşeşte să atragă mai mulţi vizitatori decât clasicele destinaţii europene sau americane. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul celor mai vizitate metropole din lume, conform MasterCard Global Destination Cities Index 2013. Analiza se bazează pe numărul de turişti străini care s-au cazat cel puţin o noapte în oraşul respectiv.

30787-10_barcelona.jpg10. Barcelona

  • 8,41 milioane turişti internaţionali
  • Turiştii străini au cheltuit 8,9 miliarde dolari

Faima Barcelonei pe plan internaţional a crescut rapid după Jocurile Olimpice din 1992. Organizarea impecabilă a acestui eveniment spectaculos a adus în atenţia întregii lumi unicitatea şi caracterul magic al acestui oraş. Numărul turiştilor a crescut constant, astfel că, în numai două decenii, Barcelona a devenit una dintre cele mai populare destinaţii turistice din lume.

30778-9_hong_kong.jpg9. Hong Kong

  • 8,72 milioane turişti internaţionali
  • Turiştii străini au cheltuit 6,3 miliarde dolari

Fostă colonie britanică, Hong Kong este astăzi un amestec fascinant între elementele culturii chinezeşti şi cele ale culturii britanice. Totodată, este una dintre cele mai sigure metropole din lume, numărul vizitatorilor tâlhăriţi fiind insignifiant. Vibrant şi cosmopolit, Hong Kong ocupă locul patru între cele mai vizitate oraşe asiatice.

30786-8_kuala_lumpur.jpg8. Kuala Lumpur

  • 9,2 milioane turişti internaţionali
  • Turiştii străini au cheltuit 7,8 miliarde dolari

Capitala Malaeziei este una dintre metropolele cu cea mai rapidă dezvoltare din întreaga Asie – în ultimul secol, dintr-un orăşel fără importanţă, Kuala Lumpur a devenit o metropolă cosmopolită, cu numeroşi zgârie-nori şi construcţii moderne. Cu toate acestea, bijuteriile istorice au fost păstrate cu grijă, astfel că amestecul de clădiri moderne şi elemente tradiţionale cucereşte turiştii din întreaga lume.

30785-7_dubai.jpg7. Dubai

  • 9,89 milioane turişti internaţionali
  • Turiştii străini au cheltuit 10,4 miliarde dolari

Visul şeicului Rashid bin Saeed al Maktoum a transformat Dubaiul în luxoasa metropolă de astăzi, dintr-o mică aşezare pescărească. Economia celui mai faimos dintre cele şapte emirate arabe a fost bazată pe industria petrolului, însă Dubai a devenit una dintre cele mai apreciate destinaţii turistice datorită investiţiei inteligente a „petro-dolarilor” în sectoare precum turism, imobiliare şi servicii financiare.

30784-6_istanbul.jpg6. Istanbul

  • 10,37 milioane turişti internaţionali
  • Turiştii străini au cheltuit 8,6 miliarde dolari

Istanbul este unul dintre puţinele oraşe care a reuşit să-şi menţină importanţa pe scena internaţională, de-a lungul secolelor. Fondat sub numele de Bizanţ şi redenumit încă din antichitate Constantinopol, oraşul a fost denumit oficial Istanbul în 1930. Oraşul ce se întinde pe două continente a fost capitala a patru imperii şi încă deţine numeroase bijuterii arhitecturale şi clădiri încărcate de istorie.

30783-5_new_york.jpg5. New York

  • 11,52 milioane turişti internaţionali
  • Turiştii străini au cheltuit 18,6 miliarde dolari

New York este oraşul prezent în toate clasamentele, metropola ce stabileşte tendinţele pe plan mondial în numeroase domenii. Oraşul atrage turişti din toate colţurile lumii şi, spre deosebire de alte destinaţii, nu are o perioadă propice pentru vizitatori, fiind aglomerat în orice anotimp. Totodată, New York este cel mai populat oraş al Statelor Unite ale Americii, statut neschimbat încă din 1790.

30782-4_singapore.jpg4. Singapore

  • 11,75 milioane turişti internaţionali
  • Turiştii străini au cheltuit 13,5 miliarde dolari

În ciuda dimensiunilor relativ reduse, Singapore este extrem de influent pe scena internaţională. După separarea de Malaezia, în 1965, Singapore a reprezentat modelul perfect de oraş înfloritor, de la un an la altul. Unul dintre cele mai importante centre financiare ale planetei, Singapore ocupă primele poziţii în majoritatea clasamentelor internaţionale  – este între cele mai scumpe oraşe din lume, printre cele mai competitive economii, are cei mai înalţi zgârie-nori, iar lista poate continua.

30781-3_paris.jpg3. Paris

  • 13,92 milioane turişti internaţionali
  • Turiştii străini au cheltuit 14,6 miliarde dolari

Deşi turiştii aleg Parisul în orice perioadă a anului, capitala franceză se aglomerează simţitor la sfârşitul verii, în iulie şi în august, când creşte considerabil şi preţul cazării. Parisul şi împrejurimile sale deţin circa 3.800 monumente istorice, iar destinaţiile care atrag cei mai mulţi vizitatori sunt Muzeul Louvre, Turnul Eiffel, Arcul de Triumf, Notre Dame de Paris, Bazilica Sacre-Coeur sau Centrul Pompidou.

30780-2_londra.jpg2. Londra

  • 15,96 milioane turişti internaţionali
  • Turiştii străini au cheltuit 16,3 miliarde dolari

Londra este una dintre cele mai costisitoare destinaţii turistice, însă în acelaşi timp, oferă vizitatorilor numeroase experienţe pentru care nu se plăteşte. Unele dintre cele mai mari muzee au intrarea gratuită, iar schimbarea gărzii de la Palatul Buckinghameste una dintre cele mai mari atracţii londoneze. Cu toate acestea, Londra a pierdut primul loc al clasamentului în favoarea exoticului Bangkok.

30779-1_bangkok.jpg1. Bangkok

  • 15,98 milioane turişti internaţionali
  • Turiştii străini au cheltuit 14,3 miliarde dolari

Capitala Thailandei este una dintre cele mai spectaculoase metropole din lume, un amestec între zgârie-nori strălucitori şi altare antice orientale. Denumit de localnici ş i Krung Thep (adică „Oraşul Îngerilor”), Bangkok atrage vizitatori din toată lumea cu templele sale magnifice, cu parcurile pitoreşti şi viaţa de noapte animată. Nu puţini sunt turiştii care aleg să rămână aici, seduşi de cultura bogată şi de opţiunile variate de distracţie.

 

CITEȘTE ȘI: Top 10 - Cele mai puternice femei din lume

 

21 June 2013