Fiecare ţară are clădiri cu care se poate mândri, însă din când în când, se ridică nişte construcţii care captivează întreaga lume. Acestea devin simboluri ale statelor care le găzduiesc, motiv de mândrie naţională. IMOPEDIA.ro prezintă un clasament al construcţiilor fără de care lumea, aşa cum o ştim astăzi, nu ar mai fi la fel.

22247-10_hagia_sophia.jpg10. Sfânta Sofia - Istanbul, Turcia

Construită pe fundaţia unei basilici din secolul IV, Hagia Sophia a fost, încă de la început, un punct de referinţă în Istanbul (pe atunci Constantinopole). Deşi astăzi este muzeu, Sfânta Sofia a fost, la origini, catedrala Patriarhiei de Constantinopol. În 1453, sultanul Mahomed al II-lea a cucerit Constantinopole, transformând lăcaşul ortodox într-unul islamic. Clădirea ce poate fi văzută astăzi a fost ridicată între 532 şi 537, sub domnia împăratului Iustinian, fiind una dintre cele mai importante construcţii în stil bizantin încă existente în zilele noastre.

22246-9_louvre.jpg9. Louvre - Paris, Franţa

Unul dintre cele mai uşor de recunoscut muzee din lume, Palatul Louvre şi a sa piramidă de sticlă sunt, pentru turişti, la fel de frumoase ca şi operele de artă găzduite. Construit în secolul XII cu rol de muzeu, Louvre a fost transformat în secolul XIV în reşedinţă regală. În 1750, Ludovic al XV-lea l-a re-transformat în muzeu destinat capetelor încoronate, pentru a-şi expune operele din propria colecţie. După Revoluţia Franceză, clădirea a devenit muzeu public, iar astăzi deţine circa 380.000 de opere de artă, dintre care 35.000 sunt expuse.

Palatul a fost ridicat sub domnia lui Filip al II-lea, dar cea mai mare parte a construcţiei originale a fost distrusă. Sala Basse este singura cameră care mai aduce aminte de Louvre din Evul Mediu.

22245-8_burj_al_arab.jpg8. Burj Al Arab - Dubai

Într-un oraş faimos pentru arhitectura inovatoare, peisajul este dominat de Turnul Arabilor, după cum îi este traducerea. Construcţia Burj Al Arab a început în 1994 şi s-a terminat în 1999, proiectul fiind al arhitectului britanic Tom Wright, pus în practică de Atkins, pentru Jumeirah Hotels and Resorts. Hotelul în formă de dhow (vas tradiţional arăbesc) este amplasat pe o insulă artificială din Golful Persic , la 280 metri depărtare de plaja Jumeirah şi este conectat de ţărm printr-o autostradă. Hotelul deţine cel mai înalt atrium din lume, cu o înălţime de 180 de metri şi se mândreşte cu 8.000 mp acoperiţi cu foiţă de aur de 22 de carate, precum şi cu 24.000 mp de marmură.

22248-7_opera_din_sydney.jpg7. Opera din Sydney - Australia

Sydney Opera House este amplasată pe o fâşie de pământ ce înaintează în portul Sydney şi este unică din cel puţin un punct de vedere: nu se încadrează în nicio categorie stilistică sau cronologică. Una dintre cele mai cunoscute clădiri ale secolului trecut, Clădirea Operei din Sydney este un proiect îndrăzneţ, cu un design de neimitat, aparţinând arhitectului danez Jørn Utzon. Construcţia a durat între 1956 şi 1973, fiind singura clădire modernă celebră până în anii '90.

La sfârşitul anilor '40, a existat un concurs de proiecte pentru noua clădire a operei australiene. Arhitectul danez a fost cel câştigător, cu un proiect ce părea imposibil la acea vreme: acoperişul în formă de scoici suprapuse, 1.000 de încăperi, precum şi alte provocări arhitecturale. Bugetul estimat iniţial era de 7 milioane dolari, pe când costul final a fost de 102 milioane dolari.

22244-6_empire_state_building.jpg6. Empire State Building - New York, SUA

Cândva cea mai înaltă clădire din lume, Empire State Building este astăzi un strămoş al zgârie-norilor. Construcţia a fost începută de St. Patrick's Day, în 1930, şi finisată 410 zile mai târziu. Inaugurarea clădirii a coincis cu Marea Recesiune a anilor '30, astfel că Empire State Building a fost pustie pentru următorii 20 de ani.

Empire State Building a fost proiectată de William F. Lamb, pe baza schiţelor pentru clădirea Reynolds din Winston-Salem, North Carolina şi a Turnului Carew din Cincinnati, Ohio. Din această cauză, angajaţii Empire State Building trimit o felicitare personalului clădirii Reynolds, în fiecare an, de Ziua Tatălui.

22243-5_taj_mahal.jpg5. Taj Mahal - Agra, India

Cea mai faimoasă bijuterie a Indiei, Taj Mahal este simbolul dragostei eterne. Deşi arată ca un palat, este de fapt un mausoleum construit de împăratul mogul Shah Jahan pentru soţia sa, Mumtaz Mahal. Împărăteasa a murit în timpul naşterii celui de-al 14-lea copil, iar la un an după acest nefericit eveniment a început construcţia maiestuosului monument funerar, ce a durat între anii 1632 şi 1648. După finisarea clădirii, a mai durat încă cinci ani pentru a ca grădinile şi clădirile înconjurătoare să fie finisate.

Taj Mahal este aşezat pe o terasă de marmură albă, care pune în evidenţă uriaşul dom şi cele patru minarete. Întregul complex este construit simetric, iar înăuntrul domului se află sicriul împărătesei, încrustat cu pietre preţioase. Taj Mahal este un simbol al arhitecturii mongole, dar viitorul îi este ameninţat de poluare.  

22250-4_tour_eiffel.jpg4. Turnul Eiffel - Paris, Franţa

Faimoasa construcţie pe schelet de oţel a fost ridicată între 1887 şi 1889, fiind proiectată ca arc de intrare pentru Expoziţia Universală, un târg mondial pentru a aniversa 100 de ani de la Revoluţia Franceză. Turnul Eiffel a fost proiectat de inginerul Gustave Eiffel, care iniţial a trimis proiectul său la Expoziţia Universală din Barcelona, unde a fost respins. Deşi trebuia ca acest monument să rămână în picioare doar pentru 20 de ani, a fost păstrat din cauza beneficiilor oferite comunicaţiilor. Cu o înălţime de 300 metri (fără antena din vârf care are 20 metri), a fost cea mai înaltă construcţie la vremea sa. La început, Tour Eiffel nu a fost iubit de către francezi, fiind considerat insestetic, însă astăzi este unul dintre cele mai importante simboluri ale Franţei şi unul dintre cele mai mari motive de mândrie naţională.

22241-3_big_ben.jpg3. Big Ben - Londra, Marea Britanie

Cel mai faimos ceas din lume, Big Ben este, de fapt, numele unuia dintre clopote. Dar de-a lungul anilor, numele a fost folosit atât pentru ceas, cât şi pentru turn. Big Ben este cel mai mare ceas cu clopot şi patru feţe, al treilea turn cu ceas ca înălţime din lume: are peste 96 de metri. Ceasul a fost pus în funcţiune în ziua de 31 mai 1859. Deşi este una dintre cele mai importante atracţii turistice din lume, interiorul turnului nu este deschis vizitatorilor străini. Doar cetăţenii Regatului Unit pot să aranjeze vizite (cu multe zile în avans) prin intermediul parlamentarului care îi reprezintă. Turnul nu are lift, astfel că turiştii trebuie să urce pe jos toate cele 334 de trepte.

Charles Barry este cel care a proiectat Palatul Westminster, însă Augustus Pugin este cel care a creat turnul ceasului, ca un ultim proiect înainte de a deceda. Ceasul în sine este opera lui Becket Denisom.

22240-2_colosseum.jpg2. Colosseum - Roma, Italia

Cel mai mare amfiteatru antic, Colosseum-ul este şi cea mai importantă construcţie ridicată de către romani. Lucrările au început în 72 d.Hr. şi au fost finisate în 80 d.Hr., la ordinul împăratului Vespian. Capacitatea edificiului era de 50.000 de locuri, fiind folosit pentru lupte ale gladiatorilor, spectacole publice, bătăi, execuţii şi multe altele.


22239-1_piramidele_giza.jpg1. Piramidele Giza

Cele mai vechi construcţii din acest clasament, piramidele de pe platoul Giza au intrigat omenirea timp de secole întregi. Nu numai că au făcut faţă cu brio testului timpului, dar acurateţea cu care au fost construite este impresionantă, chiar şi pentru standardele de astăzi. Piramidele au fost ridicate ca monumente mortuare pentru trei faraoni diferiţi. Dintre cele trei, numai Piramida a lui Cheops este cea care face parte dintre Minunile Lumii: cu o înălţime iniţială de 146 de metri, aceasta a deţinut titlul de cea mai înaltă construcţie din lume timp de peste 3.800 de ani. 

CITEȘTE ȘI: Topul celor mai ciudate hoteluri din lume


25 November 2011