Peisaje copleșitoare, ape de un azuriu ireal, plaje fine sau delicatesele grecești, sunt doar câteva dintre motivele pentru care turiști din întreaga lume aleg ca destinație de vacanță insulele din Grecia. Peste 2000 de insule grecești sunt împrăștiate în marea Egee, Ionică sau Mediterană, dintre acestea doar aproximativ 200 sunt locuite.  

Creta10. Creta

Insula Creta este cea mai mare dintre insulele grecești și a cincea ca mărime din Europa. Totodată, Creta este cea mai faimoasă insulă a Greciei datorită bogățiilor istorice, este locul unde s-a dezvoltat civilizația minoică și locul nașterii lui Zeus. Centrul insulei este acoperit cu munți impozanți, cu platouri brăzdare de chei adânci de o frumusețe unică. Capitala este orașul Heraklion, o zonă destul de agitată. Accesul pe insulă se poate face fie cu avionul, pe unul dintre cele trei aeroporturi, fie cu ferryboat-ul prin portul Pireu.

9. Kos

KosInsula este cea de-a treia ca mărime după Rhodos și Karpathos. Cunoscută și sub numele de
“insula lui Hipocrate”, părintele medicinei, care s-a născut și a trăit aici, Kos este un loc liniștit, cu o climă caldă și plaje încântătoare și însorite. Situată în sud-estul Mării Egee, insula este o destinație atractivă atât pentru turiștii care caută distracție, cât și pentru familiile cu copii sau amatorii de sporturi acvatice. Aeroportul Internațional Hipocrate facilitează accesul pe insulă. O opțiune este și ferryboat-ul.

 Skiathos8. Skiathos

Insula are un trecut agitat, fiind călcată de venețieni, bizantini, turci și pirați lacomi, printre care și faimosul pirat Barbossa. Cu toate acestea, frumuseșea insulei nu a pierit, fiind de departe una de poveste. Situată în partea de nord a Mării Egee, Skiathos îmbină într-o armonie perfectă albastrul mării cu auriul plajelor și verdele pădurilor, creând un paradis pe pâmânt amestecat cu povești antice și medievale.  Skiathos înseamnă “umbra lui Athos”. Turiștii pot ajuge aici cu avionul, pe Skiathos Island National Airport, sau cu ferryboat-ul.

7. Naxos

NaxosSituată în mijlocul arhipelagului Cycladelor, Naxos este cea mai mare insulă din acest arhipelag. În mare parte este o zonă muntoasă, dar chiar și așa insula are ce oferi turiștilor săi. În zonele joase, găsim o combinație de culori amețitoare oferită de câmpurile de măslini, viță de vie, lămâi și portocali, plajele însorite și marea turcoaz. Turiștii ajunși aici se bucură de intinderi sălbatice de nisip și dacă au noroc pot vedea delfinii înotând prin mare. Pe insulă se poate ajunge cu avionul și cu ferryboat-ul.

Rhodos6. Rhodos

Ca mărime, este cea de-a patra insulă grcească și se spune despre ea că ar fi fost creată de Helios, zeul Soarelui, si oferită ca dar de nuntă nimfei Rhodes, fiica lui Apollo. Este cel mai însorit loc al Greciei, fiind numită și “insula soarelui”. Pe lângă zile însorite și plaje magnifice, Rhodos abundă în istorie pentru cei interesați să o descopere. Dacă ajungeți aici nu ratați Valea Fluturilor, satul Triada, oraș vechi Lalyssos, ruinele templelor lui Atena și Zeus, ruinele orașului Dorian, Kalithea cu băile termale, Koskinou, Afandou, Faliraki și Rodini. Accesul se face ușor, cu avionul pe Aeroportul Internațional Rhodos sau cu ferryboatul.

5. Corfu

CorfuInsula Corfu sau Kerkyra după cum o numesc localnicii, este fără doar și poate una dintre cele
mai frumoase și însorite insule ale Greciei. Situată în nordul Mării Ionice mai este cunoscută și sub numele de “insula verde” datorită plantațiilor de măslini ce îmbracă o mare parte a pământului. Aici găsim stațiuni turistice pentru toate gusturile și nevoile, orice turist are garanția că își va găsi un loc pe placul lui și va avea o vacanță cu amintiri frumoase. Puteți ajunge pe insulă fie cu avionul, fie cu ferryboatul prin portul Igoumenitsa.

 Myconos4. Myconos

Myconos este una dintre destinațiile cele mai scumpe din Greca, insula fiind comparată adeseori cu Ibiza, datorită vieții de noapte extrem de animate care îți lasă impresia că insula nu doarme niciodată. Cei mai mulți dintre cei care își petrec vacanțele aici sunt tineri, atrași de petrecerile ce țin până în zori de zi. Sunt totuși turișt care aleg această destinație pentru frumusețea insulei, pentru plajele cu nisip alb sau pentru sporturile pe apă. Turiștii pot ajunge pe insulă prin porturile Pireu și Rafina.

3. Zakynthos

ZakynthosLegendele spun că a fost insula preferată a zeilor Artemis și Apollo, datorită peisajelor idilice și a zilelor însorite. Se află în Marea Ionică, la 300 km vest de capitala Atena, fiind numită după Zakynthos, fiul lui Dardanos, regele Troiei, cel care a și descoperit-o. Ajunși aici descoperim o multitudine de peisaje, de la munți cu păduri de conifere, câmpii bogate, până la plaje largi și peșteri spectaculoase ce ajung până în largul mării. Accesul pe insulă se face ușor cu avionul sau cu ferryboat-ul, din portul Kallini.

Thassos2. Thassos

Insula Thassos, numită și “insula de smarald” se găsește în Golful Kavala, în nordul Mării Mediterane, și este cea mai apropiată de Grecia continentală, la doar 8 km distanță. Este o destinație faimoasă în rândul turiștilor români, așa că odată ajunși acolo să nu vă mire că auziți la orice colț de stradă limba română. În general, este o insulă muntoasă, cu păduri de pini și brazi. Plajele mărginite de măslini oferă și ele spectacolul lor, nisip fin și ape azurii de ai impresia că acolo este paradisul pe pâmânt. Insula este vestită pentru uleiul de măsline, mierea și vinul ce pot fi găsite aici. Thassos își primește turiștii prin porturile Keramoti și Kavala.

1.  Santorini

SantoriniCum poate era și de așteptat în top se află insula Santorini, un loc de vis ce cucerește inima oricăriu turist cu peisaje de o frumusețe inegalabilă ce te fac să te întrebi cum poate fi această insulă atât de perfectă. Albastrul clar al mării, albul imaculat al caselor aranjate cochet cu flori roșii în geam și portocaliul puternic ce îmbracă toată intinderea la apus, crează un spectacol de culoare de dimineață până seara.  Cunoscută și sub denumirea de Thera sau Thira, Santorini se găsește în Marea Egee și este formată în urma unei erupții vulcanice în secolul XV î.Hr. Ca să ajungi pe insulă, poți să o faci fie cu avionul, fie cu ferryboat-ul. 

11 November 2016