Influențată de factori economici, politici și sociali, migrația a luat amploare în ultimele decenii, odată cu „micșorarea” distanțelor (timpul și costurile de călătorie au scăzut considerabil). De-a lungul anilor, numite mari orașe au căpătat reputația de „prietenoase” și „primitoare”, astfel că numărul cetățenilor străini a crescut simțitor. IMOPEDIA prezintă clasamentul metropolelor cu cel mai mare procent de cetățeni născuți în străinătate, conform statisticilor infogr.am

40150-10_riyadh.jpg10. Riyadh, Arabia Saudită

  • 34% din populație născută în străinătate

Importul forței de muncă în Arabia Saudită a început la sfârșitul anilor ’30, la puțin timp după descoperirea petrolului. În prezent, expații reprezintă 33% din populația întregii țări, respectiv 10,1 milioane oameni (potrivit Departamentului Central de Statistică). Cei mai mulți rezidenți născuți în afara țării provin din India și Pakistan, țări urmate de Egipt și Yemen. Din cauza numărului în continuă creștere de angajați de peste hotare, guvernul a obligat companiile să aibă un număr minim de angajați saudiți.

40151-9_sydney.jpg9. Sydney, Australia

  • 35% din populație născută în străinătate

Considerat a fi unul dintre cele mai cosmopolite orașe din lume, datorită amestecului lin de etnii și culturi, Sydney este locul în care pot fi auzite circa 250 de limbi străine. Autoritățile promovează constant multiculturalismul, astfel că metropola găzduiește în mod curent evenimente care promovează diversitatea culturală. Unul dintre cele mai populare festivaluri este „Living in Harmony” (trad: Trăiește în Armonie), care se întinde pe o perioadă de o lună întreagă.

40152-8_londra.jpg8. Londra, U.K.

  • 37% din populație născută în străinătate

Cea mai mare metropolă europeană (din punct de vedere al numărului de locuitori) atrage imigranți din toate colțurile lumii – de la Jamaica și până la Ghana, toate țările de pe glob au reprezentanți în acest oraș vibrant. Cei mai mulți rezidenți născuți din afara țării provin din India, țară urmată de Nigeria, Polonia și Bangladesh. Deși, până nu demult, Londra era simbolul suprem al conservatorismului britanic, în doar câteva decenii, s-a transformat într-un simbol al multiculturalismului.

40153-7_hong_kong.jpg7. Hong Kong

  • 38% din populație născută în străinătate

Nu doar o dată, Hong Kong a fost descris ca un hibrid între China și Marea Britanie, ceea ce se reflectă și în identitatea locală – dincolo de numărul mare de expați, foarte mulți dintre localnici au rădăcini culturale diferite. Metropolă modernă, aflată într-o perioadă de înflorire economică, Hong Kong este un magnet deopotrivă pentru cei mai bogați miliardari ai lumii, cât și pentru cei aflați în căutare de venituri mai mari decât în țara de baștină.

40154-6_auckland.jpg6. Auckland, Noua Zeelandă

  • 40% din populație născută în străinătate

Cu o populație oficială de 1,4 milioane de oameni, cel mai mare oraș al Noii Zeelande este căminul a circa 220 de grupuri etnice, fiind zona cu cel mai mare număr de cetățeni născuți în afara granițelor – în timp ce la nivelul întregii țări, procentul acestora ajunge la 20%, în Auckland procentul se dublează. Cei mai mulți străini provin din Asia (peste 23%, în creștere cu cinci procente față de acum un deceniu), urmată de Insulele Pacifice, U.K. și Irlanda.

40155-5_los_angeles.jpg5. Los Angeles, SUA

  • 41% din populație născută în străinătate

Cel mai însorit oraș american are o populație de 3,8 milioane de locuitori (înregistrați oficial), din care doar 49% este albă, 48% fiind hispanică sau provenind din America Latină. Anii ’70 au adus un val uriaș de imigranți, însă după recesiunea din anii ’90, imigrația a scăzut considerabil. Cu toate acestea, în doar câteva decenii, populația de origine din America Latină a crescut simțitor, specialiștii prognozând că va fi majoritară până în 2020 (din 2001 încoace, cel puțin 60% dintre nou-născuți au fost de origine latino).

40156-4_vancouver.jpg4. Vancouver, Canada

  • 45% din populație născută în străinătate

Privit drept „poarta vestică a imigranțilot în Canada”, Vancouver este orașul cu cel mai mare număr anual de imigranți din întreaga țară. Cu o economie robustă, o climă prietenoasă și peisaje impresionante, al treilea mare oraș canadian (cu o populație de 2,5 milioane de oameni) este, de câteva decenii deja, o destinație populară pentru imigranți. Un procent majoritar al populației născute peste hotare din Vancouver provine din China, nordul Indiei și Filipine.

40157-3_toronto.jpg3. Toronto, Canada

  • 49% din populație născută în străinătate

Cel mai mare oraș canadian are o populație de peste 6 milioane de persoane (înregistrate oficial, în oraș și în suburbiile sale) și este renumit în întreaga lume pentru toleranță și multiculturalism. Din cei aproape 3 milioane de cetățeni născuți în afara granițelor, majoritatea provine din Regatul Unit al Marii Britanii, Irlanda, China și Italia, în timp ce comunitățile mai micuțe sunt formate din iranieni, olandezi, nepalezi sau români.

40158-2_bruxelles.jpg2. Bruxelles, Belgia

  • 62% din populație născută în străinătate

Bruxelles este orașul european cu cel mai mare număr de cetățeni din afara țarii datorită faptului că este capitala Uniunii Europene – jumătate dintre rezidenții născuți peste hotare lucrează în cadrul instituțiilor oficiale, fără a dori să obțină pașaport belgian. Dincolo de acest fapt, Bruxelles găzduiește un număr ridicat de imigranți, stabiliți aici în ultimii 40 de ani, cei mai mulți provenind din Turcia și Maroc, precum și din Congo sau Rwanda.

40159-1_dubai.jpg1. Dubai

  • 80% din populație născută în străinătate

Într-un Dubai a cărei dezvoltare economică rapidă a fost impulsionată de industria petrolului și a gazului, procentul de rezidenți născuți peste hotare este spectaculos, de 80%. Din acest motiv, deși limba oficială este arabă, engleza este mult mai des întâlnită. Majoritatea covârșitoare a expaților este formată din indieni și pakistanezi, cu permis temporar de lucru, care nu vor obține cetățenie prea curând. Doar trei procente dintre cetățenii din afara țării sunt categorisiți drept „occidentali”.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

6 May 2016