Studiul într-o altă țară poate schimba complet perspectiva asupra vieții, iar cei care au curaj să încerce o astfel de experiență au nenumărate beneficii. Însă nu toate țările oferă aceleași facilități, astfel că anumite state reușesc să se remarce în preferințele studenților străini. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul țărilor care atrag cei mai mulți studenți din afara granițelor, potrivit statisticilor UNESCO (analizele au luat în calcul doar persoanele care sunt stabilite în țara în care studiază).

36698-10_italia.jpg10. Italia

  • 77.732 studenți internaționali

Istoria și cultura Italiei, frumusețea peisajelor și a orașelor, precum și diversitatea activităților reacreaționale, sunt principalele argumente pentru care studenții străini aleg să se înscrie la o instituție de învățământ din Italia. În plus, studenții străini au aceleași drepturi ca și cei italieni, având acces la aceleași servicii de asistență financiară. Schimbul cultural și atmosfera internațională atrag oameni din toate colțurile lumii, cu toate că un procent destul de ridicat dintre absolvenți au semnalat că nu au fost extrem de mulțumiți de mediul academic în sine.  

36699-9_china.jpg9. China

  • 88.979 studenți internaționali

Înscrierea la o instituție de învățământ din China le-a fost permisă străinilor în anii ’50, iar de atunci au părăsit băncile școlilor peste un milion de absolvenți. În doar opt ani (între 2000 și 2008), numărul studenților străini interesați de această țară a urcat cu circa 400%, ajungând la 220.000 persoane. Ccopul autorităților era ca, până în anul 2020, să atragă aproape jumătate de milion de studenți din afara țării, plan stopat de către criza financiară mondială, care a avut repercusiuni și asupra acestui segment.

36700-8_canada.jpg8. Canada

  • 120.960 studenți internaționali

Înscrierea la o instituție de învățământ din Canada este, de cele mai multe ori, un prim pas făcut de cei interesați să se stabilească aici. Peste 80% dintre studenții străini sunt în Ontario, Columbia Britanică și Quebec, iar cei mai mulți (circa 60%) vin din China, India, Coreea de Sud, Arabia Saudită și Franța. Prezența studenților străini a creat aproape 90.000 noi locuri de muncă, contribuind la bugetul de stat cu aproape 300 milioane dolari.

36701-7_japonia.jpg7. Japonia

  • 150.617 studenți internaționali

Japonia se bazează pe inovație, pentru a reuși să se mențină între cele mai puternice economii ale lumii (în prezent, este pe locul trei, după SUA și China). Deloc surprinzător, motorul acestei inovații este un sistem educațional excelent, care atrage oameni din toate colțurile lumii, majoritatea fiind însă din Asia. În urmă cu câțiva ani, guvernul japonez a anunțat „Planul celor 300.000 de Studenți Străini” – prin implementarea unor măsuri gândite de specialiști din toate domeniile, autoritățile speră să dubleze numărul studenților internaționali, până în anul 2020.

36702-6_rusia.jpg6. Rusia

  • 173.627 studenți internaționali

Rusia a fost mereu cunoscută datorită rigurozității sistemului de învățământ, dar și a performanțelor obținute în concursurile internaționale, astfel că prezența sa în clasament nu este o mirare. În același timp, moștenirea culturală reprezintă o adevărată atracție în ochii studenților străini. În ultimii ani, guvernul rus a început să facă eforturi pentru a atrage studenți din afara granițelor, concepând un sistem de programe și burse extrem de atractive. În prezent, cei mai mulți studenți străini provin din SUA și din Australia.

36703-5_germania.jpg5. Germania

  • 206.986 studenți internaționali

Universitățile publice din Germania sunt gratuite atât pentru cetățenii germani, cât și pentru cei internaționali. În același timp, nivelul de educație și calitatea vieții sunt ridicate, astfel că Germania este una dintre cele mai atractive țări pentru studenții străini. Potrivit unui studiu DAAD, costul mediu plătit de un student în Germania este de 9.170 euro/an, acesta împărțindu-se în 470 euro taxe de școlarizare și 8.700 euro costuri de trai (mâncare, transport, cazare, distracție, materiale didactice și alte necesități).

36704-4_australia.jpg4. Australia

  • 249.588 studenți internaționali

Australia ocupă locul patru în preferințele studenților internaționali, însă numărul acestora a coborât cu aproape 7%, în ultimii cinci ani. Numeroase voci care activează în sistemul educațional se plâng de faptul că guvernul nu face suficient de multe eforturi pentru a atrage studenți din întreaga lume, Australia fiind aleasă în special de cei din țările din Asia-Pacific. Jumătate din studenții străini din Australia provin din cinci state – China, India, Vietnam, Coreea de Sud și Thailanda.

36705-3_franta.jpg3. Franța

  • 271.399 studenți internaționali

Bogăția activităților culturale, instituțiile cu tradiție îndelungată, dar și costurile relativ scăzute de școlarizare și de trai reprezintă principalele argumente îmbrățișate de studenții străini din Franța. Cele mai multe instituții de învățământ sunt finanțate de stat, taxa anuală de școlarizare fiind de doar câteva sute de euro. Cetățenii UE nu au nevoie de viză sau de documente speciale, ci se pot înscrie direct la instituția vizată.

36706-2_regatul_unit.jpg2. Regatul Unit

  • 427.686 studenți internaționali

Având numeroase instituții de învățământ de talie mondială, cu prestigiu și istorie de secole, nu este deloc surprinzător că Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord reprezintă o atracție pentru studenții internaționali. Circa 18% dintre cei înscriși într-o instituție de învățământ superior provin din afara granițelor, plătind taxe de școlarizare în valoare de 4 miliarde lire sterline și costuri de trai de circa 6,5 miliarde lire sterline. Cei mai mulți studenți străini provin din China, India și Germania.

36707-1_sua.jpg1. Statele Unite ale Americii

  • 740.482 studenți internaționali

De ce este SUA pe primul loc, în preferințele studenților internaționali? Țara beneficiază de unul dintre cele mai eficiente și flexibile sisteme educaționale din lume – având câteva mii de colegii și universități, SUA oferă o opțiune oricărui tânăr. Mai mult, instituțiile pun la dispoziția studenților tehnologie, informație și tehnică de ultimă generație, concepând în același timp programe pentru toate înclinațiile. Circa 4% din studenții înscriși în instituțiile de învățământ superior din SUA provin din afara granițelor, iar numărul crește de la un an la altul (la mijlocul anilor ’50, numărul studenților străini abia dacă se ridica la 35.000).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA ȘI:

 

3 April 2015