Discriminarea femeilor rămâne o problemă mondială, deşi 85% din ţări au îmbunătăţit condiţiile de trai ale femeilor, în ultimii şase ani, susţin reprezentanţii Forumului Economic Mondial. Dar din punct de vedere politic sau economic, încă mai e cale lungă, se plâng specialiştii. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul ţărilor care oferă cele mai bune condiţii de trai pentru femei.

Țările nordice sunt cele care oferă cele mai bune condiţii femeilor la modul general, luând în calcul indicatori din mai multe domenii – pe primul loc este Islanda, urmată de Norvegia, Finlanda, Suedia şi Irlanda. România a fost clasată pe locul 68 din 135 de ţări analizate de Forumul Economic Mondial, în 2011.

23793-islanda.jpgCel mai adecvat loc pentru a fi femeie - Islanda

Islanda este ţara cu cel mai ridicat nivel de egalitate dintre femei şi bărbaţi, în domenii precum politică, educaţie, sănătate sau grad de angajare. Marea Britanie se plasează pe locul 16, în scădere faţă de anul trecut. Conform aceloraşi indicatori, cea mai nepotrivită ţară pentru a fi femeie este Yemen, iar cea mai periculoasă este Afghanistan.

23794-rwanda.jpgCel mai potrivit loc pentru o femeie politician - Rwanda

Rwanda este singurul stat din lume în care majoritatea parlamentarilor este reprezentată de femei: acestea deţin 45 din cele 85 de locuri. La sfârşitul clasamentului se află ţări precum Arabia Saudită, Yemen, Quatar, Oman şi Belize, unde nu există nicio femeie în parlament.

23795-norvegia.jpgCele mai bune condiţii pentru noile mame – Norvegia

Norvegia este cea mai potrivită ţară pentru femeile care se pregătesc să nască, deoarece există ajutor calificat în aproape toate situaţiile, iar riscul de a muri la naştere este extrem de redus, de 1 la 7.600 de cazuri. Cea mai slab pregătită ţară la acest capitol este Afghanistan, unde probabilitatea ca o femeie să moară în timpul naşterii este de 200 ori mai mare decât din cauza bombelor sau gloanţelor.

23799-thailanda.jpgCea mai potrivită ţară pentru femeile de carieră - Thailanda

Thailanda se bucură de cel mai ridicat procent al femeilor aflate în funcţii de management: 45% dintre directorii adjuncţi sunt femei. Cel mai scăzut nivel este înregistrat în Japonia, unde doar 8% dintre funcţiile de conducere în companiile private sunt deţinute de femei.


23800-suedia.jpgCel mai adecvat stat din punct de vedere al dreptului la avort - Suedia

Suedia permite femeilor să facă avort, fără nicio restricţie, în primele 18 săptămâni de sarcină, fără a fi nevoie de consimţământul niciunei alte persoane. El Salvador, Filipine şi Nicaragua se află la polul opus, deoarece avortul este interzis prin lege în aceste state.

23802-grecia.jpgCele mai bune condiţii medicale la naştere – Grecia

Grecia este cea mai sigură ţară pentru a da naştere: mortalitatea infantilă este de 1 la 31.800. În celălalt capăt al clasamentului se află cel mai tânăr stat din lume, Sudanul de Sud, unde există mai puţin de 20 de moaşe în toată ţara.

 

23803-luxemburg_si_norvegia.jpgCâştiguri egale pentru femei şi bărbaţi – Luxemburg şi Norvegia

Când vine vorba de venituri medii, Luxemburg împarte supremaţia primului loc cu Norvegia – în aceste state, femeile au aceleaşi salarii ca şi bărbaţii (calculat la un venit mediu de 40.000 dolari/an). Cele mai puţin plătite femei în raport cu bărbaţii sunt în Arabia Saudită, unde o femeie câştigă în medie cu 80% mai puţin ca un bărbat, pentru aceeaşi muncă prestată.

 

23805-qatar.jpgCel mai primitor sistem educaţional – Qatar

În Qatar, pentru fiecare bărbat care urmează cursurile post-liceale se numără şase femei înscrise. Progresele sunt uimitoare faţă de acum câţiva ani, dar există voci care contestă faptul că această investiţie masivă în educaţie a dus şi la integrarea femeilor în câmpul muncii. ţara cu cel mai neprimitor sistem de educaţie pentru femei este Ciad, unde se înscriu în învăţământul superior de trei ori mai mulţi bărbaţi decât femei.

23806-japonia.jpgCel mai bun loc pentru un trai îndelungat - Japonia

Femeile din Japonia au cea mai mare speranţă de viaţă (87 ani), supravieţuindu-le bărbaţilor în medie cu şapte ani. La polul opus se află Regatul Lesotho, din sudul Africii, unde femeile trăiesc în medie până la numai 48 ani (cu doi ani mai puţin decât bărbaţii). Cea mai mică diferenţă dintre femei şi bărbaţi din întreaga Uniune Europeană se înregistrează în Marea Britanie, unde speranţa de viaţă în cazul femeilor atinge 82 ani, iar în cazul bărbaţilor – 78 ani.

23807-sua.jpgCele mai bune condiţii pentru sportive – Statele Unite ale Americii

Din cele mai bine plătite zece sportive în anul 2011, la nivel global, cinci sunt din Statele Unite ale Americii. La sfârşitul clasamentului se află Arabia Saudită, care nu a trimis niciodată o femeie reprezentant la Jocurile Olimpice. Mai mult de atât, în această ţară, fetelor le este interzis să practice orice activităţi sportive în şcolile de stat.

CITEȘTE ȘI: Top 10 – Cele mai „eco” ţări din lume, în 2012


9 March 2012