Specialiștii estimează că, până în anul 2030, musulmanii vor ajunge să reprezinte 8% din populația Europei. În România, religia islamică are 70.000 de adepți, respectiv 0,3% din populația țării. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul țărilor din Uniunea Europeană cu cel mai ridicat număr de musulmani, potrivit unei analize PewResearchCenter.

38066-10_austria.jpg10. Austria

  • Populație musulmană: 450.000 persoane
  • Respectiv 5,4% din populația țării

Cei mai mulți musulmani au venit în Austria în anii ’60, cu permis de lucru, din Turcia și Bosnia și Herțegovina. În timp, populația s-a mărit, din cauza reunificărilor familiale și a natalității crescute. Spre deosebire de alte state europene, Austria a recunoscut islamul ca religie oficială încă din anul 1912. În prezent, Viena este căminul a circa 15% dintre musulmanii din această țară.  

38067-9_grecia.jpg9. Grecia

  • Populație musulmană: 610.000 persoane
  • Respectiv 5,3% din populația țării

Deși musulmanii reprezintă singura minoritate religioasă recunoscută explicit în Grecia, mai bine de jumătate dintre greci au o părere negativă despre adepții acestei religii (53%). Din cauza opoziției de dreapta, Atena este „ultima capitală europeană în care nu există o moschee”. Majoritatea musulmanilor din Grecia locuiește în Tracia de Vest, circa jumătate dintre aceștia fiind de etnie turcă.

38068-8_belgia.jpg8. Belgia

  • Populație musulmană: 630.000 persoane
  • Respectiv 5,9% din populația țării

Cei mai mulți dintre musulmanii din Belgia provin din Turcia și Maroc, fiind veniți în anii ’60, cu permis de lucru. Ulterior, populația a crescut, din cauza reunificărilor familiale. Chiar și în prezent, circa 60% dintre tinerii marocani sau turci se căsătoresc cu o persoană din țara natală. Un sfert dintre musulmanii din Belgia locuiesc în Bruxelles, oraș în care cel mai răspândit nume este Mohamed.

38069-7_spania.jpg7. Spania

  • Populație musulmană: 980.000 persoane
  • Respectiv 2,1% din populația țării

Opinia publică este relativ egal împărțită, în Spania: 46% din populație are o părere negativă despre musulmani, în timp ce 49% are o părere favorabilă. Astfel de atitudine este strâns legată de vârstă – sentimentele negative sunt mai des întâlnite în rândul spaniolilor mai în vârstă (51% dintre cei care și-au exprimat o opinie nefavorabilă au peste 50 ani).

38070-6_olanda.jpg6. Țările de Jos (Olanda)

  • Populație musulmană: 1 milioan persoane
  • Respectiv 6% din populația țării

Cei mai mulți musulmani de aici locuiesc în Amsterdam, Rotterdam și Haga, majoritatea provenind din Turcia și Maroc. Mare parte din populația musulmană a venit în anii ’60-’70, când guvernul olandez a recrutat forță de muncă, pentru a impulsiona revenirea economică a țării. În prezent, islamul este a doua mare religie practicată în această țară.

38071-5_bulgaria.jpg5. Bulgaria

  • Populație musulmană: 1,02 milioane persoane
  • Respectiv 13,7% din populația țării

Musulmanii constituie cea mai mare minoritate religioasă din Bulgaria, cei mai mulți fiind de etnie turcă. Potrivit unui studiu din 2011, mulți dintre aceștia nu sunt foarte religioși, deși practică regulat ritualurile. Totodată, un procent covârșitor de 80% dintre aceștia consideră că purtarea vălului la școală este „inadmisibilă”, însă 96% au declarat că tradițiile privind persoanele decedate trebuie respectate.

38072-4_italia.jpg4. Italia

  • Populație musulmană: 2,22 milioane persoane
  • Respectiv 3,7% din populația țării

Italia este țara din acest clasament în care cea mai mare parte a populației are o părere nefavorabilă despre populația musulmană: 63% dintre italieni nu agreează persoanele de această religie, în timp ce doar 28% au o părere pozitivă. Procentul celor care dezaprobă musulmanii este totuși mai mic decât cel al celor care au o părere negativă despre imigranții de cetățenie romă (respectiv 85%).

38073-3_regatul_unit.jpg3. Regatul Unit

  • Populație musulmană: 2,96 milioane persoane
  • Respectiv 4,8% din populația țării

Islamul este a doua mare religie practicată în UK, majoritatea musulmanilor din Regat locuind în Anglia (peste 2,6 milioane persoane). Cei mai mulți dintre aceștia provind in Pakistan și din Bangladesh. Potrivit statisticilor, în perioada 2001-2009, populația musulmană a crescut de zece ori mai repede decât populația de altă religie.

38074-2_franta.jpg2. Franța

  • Populație musulmană: 4,71 milioane persoane
  • Respectiv 7,5% din populația țării

Franța este statul din UE în care musulmanii sunt cel mai bine priviți: 72% dintre francezi au declarat că au o părere pozitivă despre adepții islamului, în timp ce doar 27% și-au exprimat sentimente negative. Islamul este a doua religie practicată în Franța (după catolicism), în această țară existând circa 2.500 de moschei și alte 300 de lăcașuri de cult aflate în construcție.

38075-1_germania.jpg1. Germania

  • Populație musulmană: 4,76 milioane persoane
  • Respectiv 5,8% din populația țării

Mai bine de jumătate din populație (58%) exprimă păreri favorabile cu privire la musulmanii care locuiesc în această țară. Cu toate acestea, există un număr însemnat de activiști germani care militează împotriva „islamizării” Vestului, grupați în organizația PEGIDA, structură ce ridică motive de îngrijorare în rândul autorităților și al liberalilor germani.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

28 August 2015