Libertatea de exprimare nu este un drept, în toate colțurile lumii, nici măcar în secolul XXI. În anumite state, libera opinie este interzisă, chiar aspru pedepsită. Jurnaliștii independenți sunt aruncați în închisoare fără explicații, presa este atent monitorizată, accesul la internet fiind nepermis. IMOPEDIA prezintă clasamentul țărilor cu cel mai ridicat nivel de cenzură din lume, potrivit analizelor din 2015 efectuate de Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor.

38497-10_cuba.jpg10. Cuba

  • În fruntea statului se află Raul Castro, care a preluat conducerea în anul 2008, de la fratele său, Fidel Castro

În ciuda progreselor semnificative făcute în ultimii ani, datorită cărora țara poate fi vizitată de turiști străini, Cuba continuă să aibă cel mai restrictiv climat din regiune, în ceea ce privește libertatea presei. Vizele pentru jurnaliștii internaționali sunt acordate selectiv, aceștia riscând de multe ori să fie încarcerați pentru opiniile exprimate public. Aflat la putere de mai bine de jumătate de secol, partidul comunist controlează în totalitate orice publicație printată și emisiune televizată, legea spunând că acestea trebuie să fie „în acord cu țelurile societății socialiste”. Deși accesul la Internet nu mai este interzis, cei mai mulți cetățeni nu beneficiază de Internet acasă, iar furnizorii au datoria de a bloca orice conținut considerat a fi inacceptabil.

38498-9_myanmar.jpg9. Myanmar

  • La conducere se află președintele Thein Sein, fost general, care conduce o administrație cvasi-civilă, din 2011

Presa din Myanmar este controlată aprig, iar din primăvara lui 2014, a intrat în vigoare o lege care interzice orice știre ce poate fi considerată o insultă la adresa religiei, care poate contesta legile sau care poate dăuna unității etnice. În plus, jurnaliștii nu au voie să raporteze niciun fel de activitate a forțelor armate. Anul trecut, întreaga lume a asistat uluită la condamnarea la 10 ani de închisoare a cinci reporteri ai publicației Unity, deoarece raportaseră informații cu privire la o instalație militară implicată în producția de arme chimice.

38499-8_china.jpg8. China

  • Statul este condus de Xi Jinping, investit în funcție în martie 2013

Vreme de mai bine de un deceniu, China s-a aflat în fruntea clasamentului statelor cu cel mai mare număr de jurnaliști condamnați. Deși s-au făcut mari progrese, nu mai departe de primăvara lui 2014, a ajuns în presa internațională un document în care erau informații cu privire la directive ale autorităților chineze de a respinge „valorile universale” sau „vederile occidentale asupra presei”, rolul trusturilor media fiind acela de a sprijini necondiționat regulile și instrucțiunile partidului. Totodată, în acest document, se preciza faptul că cenzorii trebuie să supravegheze mai atent activitatea utilizatorilor de Internet (642 milioane, la număr, respectiv 22% din totalul utilizatorilor la nivel global).

38500-7_iran.jpg7. Iran

  • Liderul suprem este Ayatollah Ali Khamenei, încă din 1989. Din august 2013, președinte este Hassan Rouhani

Guvernul folosește detenția arbitrară și în masă ca mijloc de a reduce la tăcere jurnaliștii și de a-i forța să se exileze. Din 2009, Iran a devenit unul dintre statele cu cel mai mare număr de jurnaliști încarcerați. Autoritățile mențin unul dintre cele mai drastice regimuri de cenzură a Internetului din lume, blocând milioane de site-uri, mai ales pagini de știri sau rețele de socializare. Situația nu s-a îmbunătățit deloc de când a devenit președinte Rouhani, în ciuda speranțelor organizațiilor internaționale pentru drepturile omului sau a statelor membre O.N.U.

38501-6_vietnam.jpg6. Vietnam

  • La putere se află, din anul 2006, prim-ministrul Nguyen Tan Dung

Partidul comunist aflat la putere nu permite existența unor trusturi media private, iar potrivit Legii Media, din 1999, orice media din Vietnam trebuie să servească drept „portavoce pentru organizațiile partidului”. Departamentul Central de Propagandă organizează întâlniri săptămânale cu editorii de ziare, radio și posturi TV, pentru a transmite directive despre subiectele care trebuie tratate sau ocolite. Subiectele interzise vizează drepturile omului, informații despre activiști sau menționarea diferențelor etnice. Bloggerii independenți care tratează subiecte sensibile au fost supravegheați, intimidați sau arestați. În Vietnam, sunt închiși, în prezent, cel puțin 16 jurnaliști.

38502-5_azerbaidjan.jpg5. Azerbaidjan

  • Președintele Ilham Aliyev se află la putere din octombrie 2003, după ce a fost numit succesor de către tatăl său

Principalele surse de informații din Azerbaidjan sunt posturile de radio și TV, deținute sau controlate de stat. Posturile internaționale sunt interzise sau bruiate, în timp ce exprimarea în mediul online este, în majoritatea cazurilor, auto-cenzurată, din cauza legislației drastice, autorii riscând minimum șase luni de închisoare. Site-urile de știri sau de socializare sunt blocate arbitrar, iar în prezent, cel puțin 10 ziariști și bloggeri se află în spatele gratiilor. Numeroși jurnaliști au reușit să fugă din țară în 2014, iar celor rămași le-a fost interzis călătoritul, fiind supuși hărțuirii sau acuzațiilor false.

38503-4_etiopia.jpg4. Etiopia

  • Prim-ministrul Hailemariam Desalegn se află la putere din septembrie 2012

Pregătindu-se pentru alegerile electorale din mai 2015, autoritățile au lovit sistematic în publicațiile independente rămase în țară, prin arestarea unui număr ridicat de jurnaliști și prin intimidarea companiilor de tipărire și distribuție. În prezent, au rămas doar câteva publicații independente, într-o țară cu mai bine de 90 milioane oameni. Sub acuzația că „încurajează terorismul”, zece jurnaliști și bloggeri independenți au fost încarcerați în 2014, alți 16 reușind să părăsească țara. Singurul furnizor de internet este compania de telecomunicații Ethio Telecom, deținută de stat, care suspendă în mod sistematic site-urile locale sau internaționale de știri.

38504-3_arabia_saudita.jpg3. Arabia Saudită

  • La conducere se află regele Salman bin Abdulaziz al-Saud, încoronat în ianuarie 2015, după decesul fratelui său, regele Abdullah

Guvernul saudit a restricționat progresiv dreptul la exprimare, după Primăvara Arabă. Amendamentele din 2011 aduse legii presei pedepsesc publicarea oricărui material care contravine legilor religioase, care promovează interesele străine, care încurajează activitățile criminale, care dăunează ordinii publice sau securității naționale. Comisia Generală a Audiovizualului a anunțat, în 2014, că va monitoriza atent conținutul publicat pe YouTube, site utilizat de numeroși saudiți pentru a aborda subiecte controversate, precum femeile la volan, și pentru a documenta evenimente care nu sunt prezentate de media, precum înjunghierea unui cetățean canadian, într-un mall din Shahran, la sfârșitul anului trecut, subiect ascuns cu grijă de presă.

38505-2_coreea_de_nord.jpg2. Coreea de Nord

  • Statul este condus de Kim Jong Un, care a preluat puterea de la tatăl său, Kim Jong II, decedat la sfârșitul lui 2011

Articolul 53 din constituția țării proclamă libertatea presei, dar accesul la surse independente de știri este extrem de limitat, în ciuda faptului că există un birou al Associated Press, precum și agenții de presă din țările simpatizate politic. Aproape tot conținutul din cele 12 ziare, 20 de publicații periodice și televiziuni provine de la Agenția Coreeană Centrală de Știri, care se focusează pe declarațiile și activitățile liderilor politici. Doar elita politică are acces la internet, în timp ce unele școli și instituții de stat au acces la o rețea de intranet atent supravegheată, numită Kwangmyong. Telefoanele mobile sunt interzise, însă există zvonuri cum că s-ar fi început producția locală a de smartphones, folosindu-se o rețea de telefonie concepută de compania egipteană Orascom.

38506-1_eritreea.jpg1. Eritreea

  • În fruntea statului se află, din 1993, președintele Isaias Afewerki

Numai companiile de stat au dreptul să difuzeze știri, ultimul corespondent internațional acreditat fiind expulzat în 2007. Chiar și cei care lucrează în presa cenzurată trăiesc cu frica arestului, deoarece orice material perceput ca fiind critic la adresa partidului aflat la conducere poate atrage pedepse drastice. Ultimul trust independent de presă a fons închis în anul 2001, jurnaliștii săi fiind aruncați în închisoare. Eritreea este țara africană cu cei mai mulți jurnaliști încarcerați, toți fiind pedepsiți fără a avea un proces în prealabil. Singura companie de telecomunicații aparține statului, EriTel, în timp ce accesul la internet este foarte limitat, fiind disponibil doar prin conexiuni de tip dial-up. Mai puțin de un procent din populație accesează mediul virtual, potrivit unui raport O.N.U.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

16 October 2015