Nordul Bucureștiului este una dintre cele mai bine cotate zone ale Capitalei, iar unul dintre principalele motive pentru acest lucru este apropierea de pădure. Zonele împădurite încep imediat după ieșirea din București, iar numărul construcțiilor scade drastic. Proprietarii care decid să cumpere locuințe la marginea pădurii plătesc în plus pentru un set de beneficii care nu se pot găsi în oraș. Cu toate aceastea, traiul lângă pădure ar trebui să țină cont de niște reguli stricte, în așa fel încât locuința să reziste cât mai mult în timp, proprietarii să beneficieze de apropierea de antură, iar pădurea să fie protejată.

37608-casa_in_padure.jpgLocuințele în București oferă multe avantaje proprietarilor, dar aerul curat nu este unul dintre ele. Tocmai acesta este motivul pentru care mulți clienți de imobiliare caută să cumpere o proprietate în afara orașului, asumându-și drumuri mai lungi, dar un trai mai sănătos. 

„Cei care se mută lângă pădure se bucură de aer curat, datorită oxigenului pe care il oferă copacii. Totodată, să locuiești lângă o pădure, în natură, departe de zgomotul orașului și, implicit, departe de poluarea crescută, este benefic atât pentru trup, câtșsi pentru suflet. Pădurea este perfectă și pentru activitățile de relaxare organizate în timpul liber”, argumentează Ștefan Niță, manager S38, agenție imobiliară specializată în terenuri agricole, intravilane și forestiere.

Traiul lângă pădure aduce avantaje, dar și riscuri, precum și pericole

Dar pe lângă avantaje, există și dezavantaje, precum și câteva pericole. Nivelul ridicat de umiditate poate fi un dezavantaj pentru cei cu probleme respiratorii. În același timp, costul de construcție al unei case crește, pentru că materialele ieftine se deteriorează foarte repede.

Ca și pericol, pentru aceste zone, se remarcă momentele când - din cauza defrișărilor, în perioadele de ploi abundente și deszăpeziri rapide, se pot produce alunecări de teren. Trebuie luată în calcul și distanța până la cel mai apropiat oraș, pentru că drumurile neasfaltate pot deveni impracticabile, în perioadele mai sus menționate”, explică Ștefan Niță, magager S38.

Dezvoltatorii imobiliari au speculat dorința clienților de a se muta în afara orașului, motiv pentru care numărul proiectelor rezidențiale construite lângă pădure a crescut, în ultimii ani. O inițiativă bună, pentru cei care vor să fugă de aglomerația de la oraș, dar cu un impact negativ asupra naturii.

„În general, cei care locuiesc lângă o zonă împădurită își creeaza toate facilitățile necesare traiului. Însa oamenii au deseori un impact negativ asupra acestor zone, din cauza defrișărilor, fie ele și în cantități mici, sau din cauza gunoiului menajer aruncat direct în padure, precum și din cauza unei amenajări necorespunzatoare, pentru apele uzate de tip casnic”, continuă Ștefan Niță.

Educația civică a locatarilor poate salva pădurile

Toate aceste neplăceri pot fi evitate, printr-un comportament civic aplicat de locuitorii acestor zone. Gunoiul poate fi aruncat în spații special amenajate și colectat corespunzător. Totodată, se pot amenaja instalații adecvante pentru purificarea și colectarea apelor uzate, iar plantarea de copaci ar trebui să fie o prioritate, pentru cei care locuiesc lângă pădure. De asmenea, prin comportamentul lor, locatarii ar trebui să respecte natura, în timpul excursiilor sau a petrecerii timpului liber în pădure.

„Impactul pozitiv este mult mai mic, însă nu este deloc de neglijat. Tot mai mulți oameni înțeleg și aplică, în ultimii ani, noțiunea de protejare și amenajare a mediului în care locuiesc. Astfel, se acordă mai multă atenție modului în care se gestionează și administreaza spațiul locuibil de lângă pădure”, arată Ștefan Niță.  

Nu în ultimul rând, locatarii din apropierea pădurilor ar trebui să protejeze speciile de plante și animale din pădure. Mulți oameni încă aleg să trateze vânatul, pescuitul și culegerea plantelor, ca pe un lucru ce le aparține de drept, încălcând avertismentele legii sau cazurile în care unele specii sunt pe cale de dispariție.

CITEȘTE ȘI:

29 June 2015