Clienții de imobiliare sunt tot mai activi, ducând mai departe trendul de stabilizare a pieței. Cei mai dornici de achiziții sunt clienții proprietăților scumpe sau foarte scumpe, fapt care face ca zona de centru a Bucureștiului să fie, în acest moment, una dintre cele mai dinamice piețe. Se caută în special proprietăți premium, pe care nu oricine și le poate permite, iar faptul că oferta limitată, crește și mai mult interesul potențialilor cumpărători. Restul pieței se comportă de asemenea promițător, fapt ce conduce la premisa că stagnarea prețurilor este de scurtă durată. În curând, am putea asista chiar la creșteri induse de nota pozitivă a momentului.

35566-lux.jpgAl doilea trimestru al acestui an a adus vești mult așteptate în piața imobiliară locală: la nivel național, s-a ajuns la sfârșitul scăderii generalizate a prețurilor. Acum ne aflăm în etapa de stagnare a prețurilor, fapt care se resimte mai clar în marile orașe. În București, există chiar o zonă privilegiată, unde dinamica de vânzare-cumpărare, precum și cea a închirierilor, aduce o notă optimistă pe o piață imobiliară altfel greu încercată. În centrul Capitalei, proprietățile elitiste sunt din nou valoroase și tentante pentru cumpărătorii și chiriașii eligibili.

Indicele agregat național este rezultatul a două tendințe concurente, de creștere și scădere a prețurilor. Se resimte, în același timp, o ușoară redresare a pieței de primă importanță: București Centru. Aceste lucruri sugerează că stagnarea prețurilor ar putea fi de scurtă durată, iar creșterea indicelui ar putea fi posibilă în curând”, arată oficialii Eurobank Property Services în Indicele Proprietăților Rezidențiale. 

Dezvoltatorii construiesc masiv proprietăți de lux, în zonele centrale

Dezvoltatorii au speculat rapid interesul față de proprietățile centrale, și s-a ajuns astfel la o ofertă de rezidențial nou aproape triplă în anul 2014. Concret, sunt cu 275% mai multe locuințe decât s-au livrat în total, în ultimii doi ani. Potrivit ultimelor studii din domeniu, în primele nouă luni ale acestui an, 22 de blocuri au fost deja finalizate sau sunt în curs de finalizare, în timp ce în perioada 2012 – 2013 au fost construite doar 8 proiecte rezidențiale. Cele mai multe proiecte de lux livrate sau în construcție se află în zonele Primăverii, Kiseleff – Aviatorilor, Dorobanți – Capitale. Proprietățile cele mai căutate sunt și cele mai greu de găsit. Se face astfel diferențierea între piața de lux și cea premium, care au comportamente diferite. În sectorul premium se resimte un deficit de oferte care să satisfacă cererea crescută, iar cel de lux cu un deficit de cerere care să acopere abundența de oferte.

Segmentul de lux are o ramură de proprietăți cu un puternic iz de unicitate. Aceste proprietăți sunt cele mai scumpe, cele mai căutat și cele mai rare. Pentru aceste proprietăți, cererea este mai mare decât oferta. În partea mai accesibilă a segmentului de lux, în cazul apartamentelor, de exemplu, există o ofertă care surclasează cererea. Iar numărul dezvoltărilor continuă să crească, fiind și locuințele care se tranzacționează cel mai rapid, pe această piață”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Mirel Vișan, broker Elite Homes.

Clienții dornici să închirieze sunt mai des întâlniți decât cei care vor să cumpere

Momentan însă, încă domină clienții interesați să închirieze. Pentru cei care vor să cumpere, gama de prețuri variază destul de mult. Cele mai scumpe proprietăți din zona centrală a Bucureștiului se găsesc în Primăverii, respectiv 3,396 euro/mp util. Urmează zona Kiseleff – Aviatorilor, cu un preț mediu pe metru pătrat de 3.215 euro. De partea cealaltă, cel mai mic preț se înregistrează în zona Dorobanți – Capitale: 2.910 euro pe metru pătrat util. În ultimul trimestru al acestui an, indicele de preț pentru zona centrală a Bucureștiului a crescut cu 1,6%. Nu același lucru se poate spune despre indicii care vizează zona de periferie a Capitalei.

Indicii pentru București Periferie și județul Ilfov au prezentat o ușoară creștere negativă a prețului în trimestrul analizat. Indicele calculat la nivel de București a scăzut cu -0,5% în ultimul trimestru, inversând ușoara tendință de creștere înregistrată în trimestrul precedent. Indicele național ce a crescut cu 0,5% în al treilea trimestru al anului 2014, menține perspectiva prețului stabil calculată în trimestrele anterioare. Cu toate acestea, de la începutul anului, evoluția acestui indicator a înregistrat o scădere cu  aproximativ 1%. Stagnarea recentă a prețului, combinată cu modificarea de -2,1% pe an ca medie în ultimii cinci ani, sugerează în primul rând că scăderea inițială calculată in acea perioadă s-a încheiat și în al doilea rând că, stagnarea prețului pe piața rezidențială din România continuă fără a se înregistra revenirii prețului deocamdată”, se arată în studiul Eurobank property Services despre Indicele Proprietăților Rezidențiale.

Cu alte cuvinte, România este împărțită între creșteri și scăderi de preț distribuite în mod egal. În Moldova s-au marcat cele mai mari creșteri, de 3,2% de la an la an, precum și cu 2,6% în ultimul trimestru. Urmează zonele de Vest, Nord și Centru, toate cu evoluții pozitive atât la nivel trimestrial, cât și raportat la anul anterior. La celălalt pol se află diviziunea Dunăre și Marea Neagră, care a înregistrat cea mai abruptă reducere a prețului de la an la an: - 4,1%. Urmează zona de Sud, Muntenia și București - Ilfov, toate cu evoluții trimestriale similare. Cu toate acestea, fluctuațiile trimestriale sunt mici și pot fi interpretate mai degrabră drept corecții pe termen scurt sau zgomot statistic decât indici clari de performanță pozitivă sau negativă.

Citește și:

28 October 2014