Trecerea la euro va presupune reducerea dobanzii de politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) cu o anumita perioada de timp inainte, ceea ce va duce la cresterea numarului tranzactiilor imobiliare de pe piata romaneasca, apreciaza analistii companiei de consultanta imobiliara Eurisko. Ei au comparat situatia din Romania cu cea din Slovacia, care urmeaza sa adopte euro in mai putin de doi ani, si a operat scaderi ale dobanzilor de referinta, pentru a respecta criteriile stabilite pentru adoptarea monedei unice europene, care se refera inclusiv la rata dobanzilor pe termen lung.

"Urmand acest model, Romania ar putea inregistra, in acelasi context, in urmatorii ani, schimbari majore pe piata imobiliara. Banca Nationala a Slovaciei a decis, de curand, reducerea dobanzii de referinta la 4,25%, pentru a se conforma cerintelor UE. Aceasta masura va avea drept consecinta directa incurajarea cererii de credite ipotecare", se arata intr-un comunicat al Eurisko. Reducerea dobanzii va duce la cresterea numarului de credite imobiliare accesate de populatie, dar si a imprumuturilor pentru investitii.

Consultantii companiei spun ca datorita similitudinii dintre economiile celor doua tari si tendintei de a urma etapele traversate de statele care au aderat inaintea Romaniei la UE, piata imobiliara va deveni mult mai atractiva in urmatorii ani, daca va fi redusa rata dobanzii de referinta. "Romania este una dintre cele mai tentante piete imobiliare din Europa de Est si din Europa extinsa, cunoscand un adevarat boom in ultimii ani. Preturile proprietatilor au crescut uneori chiar si cu 200-300%. Momentan, bancile din Romania urmaresc o relaxare a creditarii, fapt care va duce la marirea numarului de tranzactii inregistrate pe piata imobiliara romaneasca", se mai precizeaza in comunicat.

Sursa

22 May 2007