Sfârşitul lui 2012 vine cu trei inaugurări de hypemarketuri în Bucureşti, după ce vara aceasta nu a fost finalizat niciun nou proiect comercial, în întreaga ţară. Însă, oferta de spaţii comerciale noi rămâne cu aproape 50% mai mică decât suprafaţa finalizată pe parcursul lui 2011, arată cel mai recent raport JLL. În acelaşi timp, România rămâne o zonă cu mare potenţial logistic, datorită amplasării geografice sau costurilor mici ale forţei de muncă.

27937-commercial_property_in_navi_mumbai.jpgPotenţialii cumpărători din străinătate au fost refractari în a investi în pieţele mai puţin tradiţionale din Europa Centrala şi de Est, precum România, unde există incertitudini economice. Cu toate acestea, pe măsura ce avansează în evaluarea condiţiilor de ţară, aceştia îşi recapătă nivelul de confort necesar pentru a plasa investiţii pe piaţa românească. Drept urmare, analiştii se aşteaptă să apară noi investitori care să evalueze piaţa, dar şi să revină interesul unor fonduri de investitiţii care au tranzacţionat deja pe piaţa din România.

„Activitatea de investiţii ramâne limitată datorită numărului redus de investitori activi de pe piaţa locală. În etapa actuală a ciclului macroeconomic, selectivitatea este absolut necesară, iar noi observăm potenţiale investiţii care pot asigura venituri (ajustate cu riscul corespunzător) mult mai atractive în comparaţie cu cele oferite în alte ţări din zona CEE”, susţin specialiştii Jones Lang LaSalle România.

Auchan, Cora și Kaufland, giganții care vor deschide porțile unor noi unități

Pe perioada verii, nu a fost finalizat niciun proiect comercial, în întreaga ţară. În schimb, sfârşitul anului va aduce în Capitală trei inaugurări de hypermarketuri, cu mici galerii comerciale ataşate: Auchan City în Giuleşti, Cora pe Şoseaua Alexandriei şi Kaufland pe Şoseaua Mihai Bravu. În ţară, este aşteptată deschiderea centrului comercial Ploieşti Shopping City, Cora în Bacău şi Uvertura Mall în Botoşani, proiect al unui dezvoltator local.

„Noua ofertă de spaţii comerciale ce urmează a fi finalizată în 2012 depăşeşte cu puţin jumătate din suprafaţa finalizată în anul 2011 (incluzând în această analiză şi extensiile). Cu excepţia retailerilor tip cash&carry, Metro şi Selgros, şi a lanţului de hypermarket-uri real (partea a grupului Metro), toţi ceilalţi retaileri importanţi care activează în domeniul alimentar anunţă importante planuri de expansiune atât pe termen scurt cât şi mediu”, afirmă specialiştii Jones Lang LaSalle România.

Cu foarte puţine inaugurări de centre comerciale, cererea retailerior este satisfacută de centrele comerciale deja existente. Dar atragerea retailerilor mari, care pentru multe centre comerciale garantează un volum mare de vânzări şi un trafic de vizitatori crescut, implică stimulente financiare din partea dezvoltatorilor – chirii în trepte, chirii procentuale din cifra de afaceri, contribuţii financiare pentru amenajarea spaţiilor sau, în cazul unor centre comerciale mai puţin performante, livrarea la cheie a unităţilor comerciale închiriate.

  • Cu toate că sunt disponibile foarte putine unităţi prime în cele mai importante centre comerciale din Bucureşti, chiriile lunare sunt estimate între 60 şi 70 euro/mp
  • Chiriile prime ale unităţilor stradale sunt cuprinse între 60 şi 65euro/mp

„După o perioadă în care am asistat la numeroase inaugurări de centre comerciale atât în Bucureşti cât şi în ţară, anul 2012 va contribui la stocul modern de spaţii comerciale cu 187.000 metri pătraţi, în timp ce oferta anului 2013 este estimată la 150.000 mp. Lista cu cele mai importante proiecte anunţate pentru 2013-2014 cuprinde: Promenada Mall şi extensiile Bucureşti Mall şi Plaza România în Bucureşti, AFI Palace în Ploieşti, precum şi Coresi, proiectul NEPI şi Cora în Braşov”, subliniază reprezentanţii JLL.

În Capitală, activitatea de construcţie speculativă a spaţiilor industriale este limitată

Noua ofertă de spaţii industriale în construcţie în acest moment este fie pre-închiriată, fie dezvoltată la cerere. Cele mai importante unităţi cu spaţii industriale finalizate în perioada iulie-septembrie sunt: unitatea de 10.000 mp dezvoltată la cerere pentru Danone în Bucureşti, două unităţi însumând 15.000 mp, dezvoltate şi ocupate de chiriaşi în Timişoara şi o unitate de 20.000 mp în Ploieşti West Park, reprezentând o extensie a unităţii deja închiriată de BAT şi OTZ.

„Cererea pentru spaţii industriale s-a înregistrat în Bucureşti şi în alte câteva oraşe precum Timişoara şi Ploieşti. La nivel naţional, în primele 9 luni din 2012 s-au închiriat aproximativ 75.000 mp, din care 76% în stocul modern. Activitatea speculativă de construcţie este modestă, dar s-a observat o creştere a spaţiior industriale în parcurile deja existente. Acestea raportează o rată mai mare de neocupare ca urmare a tendinţei chiriaşilor de a se muta în propriile unităţi, consolidări ale operaţiunilor sau micşorarea suprafeţelor industriale închiriate”, se arată în analiza JLL.

  • Chiriile spaţiilor dedicate industriei uşoare sunt cuprinse între 3,5 şi 4,25euro/mp/lună
  • Pentru spaţiile industriale de mari dimensiuni (peste 20.000 mp), chiriile nu depăşesc 3,75 euro/mp/lună
  • La chiria de bază se adaugă serviciile de întreţinere (în jur de 15-20% din valoare chiriei de bază) precum şi costul serviciilor de manipulare din spaţiile de depozitare

Conform unui studiu recent al echipei pan-europene a Jones Lang LaSalle, România a fost identificată ca o locaţie cu mare potenţial logistic, studiu care are la bază câţiva factori importanţi, printre care amplasarea geografică, potenţialul creşterii economice, precum şi forţa de muncă calificată la costuri mici.

CITEȘTE ȘI: Terenurile agricole, un segment al pieţei imobiliare ţintit de investitorii străini 

 

13 November 2012