Guvernul a decis, FMI trebuie să aprobe: TVA se va plăti doar la încasarea facturii. Astfel ar putea fi rezolvată una dintre cele mai importante dileme ale IMM-urilor, din acest moment: cum cheltuieşti ceva ce nu ai încasat încă? Este un pas mare înainte pentru mediul de afaceri din România, şi totuşi insignifiant, dacă ne raportăm la întregul context economic. România trebuie să îşi rezolve urgent problemele structurale, chiar dacă şi problemele tehnice, cum este cea legată de TVA, trebuie avute permanent în vedere, susţin analiştii economici. 

25654-plata-datoriilor.jpgPentru prima oară în mult timp, statul dă semne de stimulare a mediului de afaceri din România. Lista iniţiativelor propuse de noul guvern este aplaudată de analişti şi întreprinzători, iar măsura potrivit căreia TVA va fi plătită doar în momentul în care se face încasarea facturii a luat o greutate mare de pe pieptul companiilor cu o cifră de afaceri de maximum 500.000 euro. Cu atât mai mult cu cât acest lucru era în discuţii de mult timp.

Este o măsură binevenită, cerută de trei ani deja, refuzată de guvernele anterioare, de FMI. De data aceasta sper să fie acceptată şi de parteneri. Este o facilitate pentru că în multe cazuri companiile se confruntă cu lipsa de lichidităţi, mai ales în criză. Nu există bani pentru plata TVA înainte de încasare decât dacă este vorba despre alte surse, cum ar fi creditorii, sau dacă patronul poate să vină cu bani de acasă” a declarat pentru IMOPEDIA.ro prof. univ. dr. Mircea Coşea, analist financiar.

În acest moment, companiile trebuie să plătească TVA pe care nu au cum să îl deducă

Dar lichidităţile lipsă sunt doar o parte a problemei pe care o au firmele mici şi medii, potrivit sistemului actual de plată a TVA. Lupta lor se duce în paralel şi cu multinaţionalele, Fiscul precum şi cu companii care îşi anunţă insolvenţa peste noapte. Tocmai de aceea, statisticile arată că timpul mediu de plată a unei facturi în România este de 187 de zile, faţă de doar 19 zile în Germania, de exemplu.

Tranzacţiile sunt îngreunate în special pentru companiile de bună credinţă care se află în relaţii comerciale cu companii de rea credinţă. De multe ori, companiile mari, cu lichidităţi, impun ca strategie comercială plata cu întârziere a facturilor, tocmai pentru că firmele mici nu au încotro. Până acum, pentru orice factură emisă, companiile ar fi trebuit să plătească bugetului de stat TVA-ul aferent facturilor încasate, dar pe care nu aveau cum să îl deducă. Acest lucru punea frână dezvoltării, cheltuielilor, consumului, investiţiilor”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Radu Soviani, jurnalist economic.

Schimbarea normelor TVA, un impuls de optimism pentru mediul de afaceri românesc

Ar fi de o importanţă crucială pentru România ca FMI să accepte implementarea noului sistem de plată al TVA. Atât pentru urmările pozitive directe ale acestei măsuri, cât şi pentru semnalul pozitiv ataşat.

O facilitate importantă şi cu efecte mult mai mari a acestei schimbări este posibilitatea ca această sumă care rămâne la dispoziţia întreprinzătorului să fie utilizată pentru modernizare, tehnologizare, pentru investiţii în general, ceea ce ar duce la crearea de noi locuri de muncă. Această hotărâre pe care Guvernul a făcut-o publică astăzi dă un impuls de optimism firmelor, pentru că ele înţeleg că autorităţile se preocupă”, continuă prof. univ. dr. Mircea Coşea, analist financiar.

De o importanţă crucială este însă consecvenţa cu care guvernul decide să revigoreze mediul de afaceri din România. Pe lângă măsurile tehnice, ar trebui să existe o reformă structurală a domeniului. 

Dacă Guvernul se restrânge doar la astfel de măsuri care repară anumite neclarităţi, nu am făcut nimic. România are nevoie de o concepţie nouă, de un model nou de dezvoltare care să pună în prim plan resursele interne, încurajarea capitalului naţional, deci lucruri de esenţă, lucruri de concepţie, nu neapărat lucruri de tehnică bugetară. Pentru că ceea ce s-a întâmplat azi sunt măsuri de tehnică fiscală, care au importanţa lor, au un indice de beneficiu, dar care nu schimbă România din punctul de vedere al marilor probleme. Marile probleme ale ţării sunt structura economiei sale, care e incapabilă să producă valoarea adăugată la nivel european şi să o capitalizeze intern. Este o economie cu o structură mult rămasă în urmă, mult înapoiată”, este de părere Mircea Coşea.

Momentan, singura garanţie că aceste lucruri s-ar putea întâmpla este lista de intenţii a premierului. Potrivit acesteia, există atât măsuri pe termen scurt, cât şi pe termen mediu şi lung pentru revigorarea mediului de afaceri. Totuşi, acestea sunt condiţionare de buna funcţionare a guvernului. Un eşec conduce la noi derapaje. 

Pasul numărul doi şi cel mai important este ca statul să nu mai gripeze fluxurile comerciale. Banii datoraţi de către stat ar trebui returnaţi cu celeritate, arieratele diminuate. Cât timp statul nu este disciplinat în relaţia cu partenerii comerciali, este foarte greu să impună disciplină între parteneri privaţi. Cea mai importantă piedică rămasă este cea a respectării deciziilor instanţelor, definitive şi irevocabile, de către stat. Cât statul continuă să ignore deciziile justiţiei, economia reală are motive suplimentare de gripaj”, arată Radu Soviani.

Toate aceste lucru se vor discuta cu certitudine în cadrul delegaţiei comune a FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, programată să înceapă în ultima săptămână a lunii iulie.

CITEŞTE ŞI: Impozitul pe proprietate se modifică: mai scump pentru populaţie, mai ieftin pentru firme


16 July 2012