Orice proprietar va trebui să îşi asigure locuinţa. Începând de astăzi, asigurarea locuinţelor devine obligatorie. Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) va începe să emită din 15 iulie poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor, prima de asigurare fiind de 10 sau 20 euro, în funcţie de tipul de locuinţă, notează NewsIn.

Cheltuielile cu reasigurarea vor fi acoperite de acţionarii PAID, şi nu printr-un împrumut contractat de Ministerul de Finanţe, aşa cum se stabilise iniţial. Asigurarea obligatorie a locuinţelor acoperă riscul de cutremur, alunecări de teren ori inundaţii, pentru fiecare construcţie cu destinaţia de locuinţă.

Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele riscă o amendă cuprinsă între 100 şi 500 lei, în timp ce prima obligatorie este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A (care au structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic) şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B (cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic). Suma maximă asigurată este de 20.000 euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 euro pentru cele de tip B.

UPDATE

Proprietarii sunt obligaţi ca, în maximum şase luni de acum înainte să încheie o asigurare obligatorie a locuinţelor. De la bun început, asigurătorii au precizat că această poliţă este destinată în special zonelor rurale din România care se confruntă cu calamităţi naturale. De aceea, poliţa acoperă doar trei riscuri: inundaţiile, cutremurul şi alunecările de teren.

"Poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale atestă încheierea constractului de asigurare a locuinţei în temeiul căruia asiguratorul se obligă să plătească asiguratului despăgubirea totală sau parţială pentru prejudiciile produse locuinţei ca urmare a procedurii riscului asigurat, în condiţiile şi în limitele de lege" a declarat Marius Bulucea, preşedinte PAID (Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor).

Şi tot el a precizat că "locuinţele din imobilele cu bulină roşie nu vor putea fi asigurate obligatoriu".

Cât costă asigurarea obligatorie?

Preţul unei poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei este 20 Euro în cazul locuinţelor tip A (care au structură de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic) şi de 10 Euro în cazul locuinţelor tip B (cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic). Valoarea asigurată, adică suma de bani pe care o va primi proprietarul de la asigurator în cazul unei calamităţi este de 20.000 Euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 Euro pentru cele de tip B.

Din numărul total de 8,5 milioane proprietăţi cu destinaţia de locuinţă, 65% sunt de tip A, iar restul de tip B.

Unde poţi încheia o asigurare obligatorie pentru locuinţă?

Asigurările obligatorii vor putea fi cumpărate de la companiile de asigurări care au semnat actele de constituire a PAID: Astra, Uniqa, Platinum România, Groupama Asigurări, ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Generali şi Grawe România.

Ce fac dacă am deja o asigurare facultativă?

Proprietarii care şi-au încheiat o poliţă de asigurare facultativă privind riscurile prevăzute de legea asigurării obligatorii a locuinţelor sunt obligaţi ca la expirarea acesteia să încheie şi o poliţă de asigurare obligatorie. Proprietarii îşi pot face alte poliţe de asigurare facultativă numai pentru sume asigurate care le depăşesc pe cele asigurate obligatoriu sau pentru riscuri care nu fac obiectul contractului de asigurare obligatorie.

Doar 24% dintre proprietăţile din România sunt asigurate

Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) în România există 8,3 milioane de locuinţe proprietate personală, dintre care 4,5 milioane în oraşe şi 3,8 milioane în mediul rural. La sfârşitul lunii iunie, conform datelor CSA erau în vigoare aproximativ 2 milioane de contracte de asigurare facultativă a locuinţelor.

 

 

 

 

 

15 July 2010