Proprietarii au învăţat că dacă nu sunt deschişi la negociere nu au nicio şansă să vândă. Conştienţi că vânzările sunt slabe, cumpărătorii negociază la sânge.

"În această perioadă vânzările au scăzut, în mare, pentru că este o perioadă dominată de incertitudini. Piaţa nu mai este ca înainte, nu mai sunt cumpărători axaţi să cumpere. În mare parte cumpărătorii doresc să negocieze să obţină un preţ cât mai bun că se gândesc că în viitor nu va mai fi o perioadă foarte stabilă" susţine Andrei Constantin, broker imobiliar Sud Est Imobiliare.

Şi tot el apreciază că "faţă de 2008 preţurile locuinţelor au scăzut, în principiu cu 40-50%. Faţă de 2009 au scăzut cu 20-25%. Vor mai scădea? Cu mult nu cred că vor mai scădea, după estimările noastre s-a ajuns deja la un preţ acceptabil pentru acestă perioadă".

Preţurile locuinţelor din zona Giurgiului se încadrează foarte bine în programul Prima Casă. Multe dintre vânzările din zonă fiind realizate prin acest program. "Garsonierele confort II încep de la de la 30.000 - 35.000 Euro şi ajung la 40.000 - 45.000 Euro, confort I. Două camere confort II pleacă de la 45.000 Euro până la 50.000 Euro, iar la confort I ajung la 60.000-65.000 Euro. Trei camere de la 65.000 - 70.000-75.000 Euro, iar patru camere în jur de 85.000 Euro" apreciază Andrei Constantin, broker imobiliar Sud Est Imobiliare.

"Dacă ne referim la zona limitrofă Parcului Carol, acolo sunt vile cochete, este o zonă clasată ca fiind bună şi pot fi preţuri destul de mari" adaugă Claudiu Albu, broker Rubin Imobiliare. Astfel, o vilă în apropiere de Parcul Carol poate ajunge la câteva sute de mii de euro. În ce priveşte locuinţele noi, în zona Giurgiului-Eroii Revoluţiei nu putem spune că există o piaţă ofertantă. Pe ici, pe colo mici dezvoltatori au construit câte un bloculeţ de două-trei etaje. La intersecţia şoselei Giurgiului cu strada Luică s-a ridicat un bloc de garsoniere mai înalt unde preţul este de 1100-1200 Euro/mp construit.

In ceea ce priveste chiriile, "in momentul de fata, pretul acestora la nivelul Capitalei, a atins minimul absolut din ultimii 3 ani. Daca ne referim la zona de sud a Capitalei si, in mod special la zona Eroii Revolutiei - Giurgiului - Luica, preturile in primul semestru al anului 2010 se situeaza in jurul valorilor de 170 - 300 Euro pentru garsoniere ( diferenta este data de confort, apropierea fata de metrou si de mijloacele de transport in comun, apropierea de Centrele Comerciale, Pietele Agroalimentare); 2 camere : 220 - 400 Euro, 3 camere: 300 - 500 Euro; 4 camere: 500 - 600 Euro", declara Alina Busuioc, director WesInvest. Ca in oricare alta zona a Bucurestiului si aici exista exceptii de la aceste valori, astfel am putea gasi o garsoniera confort II - III ( suprafata 15-20 mp.) la un prêt sub 170 Euro, dar in egala masura putem gasi o garsoniera intr-un imobil nou construit cum este cel din imediata apropiere a City Mall -ului, cu o suprafata de peste 40 mp., mobilata si utilata nou, la un prêt de peste 300 Euro. Aceasta exceptie se poate intalni si la celelalte categorii de imobile : 2,3,4 camere.", a mai notat Alina Busuioc.

Majoritatea cumpărătorilor din zona Giurgiului sunt dintre cei care s-au născut aici, care încă au familiile în acest cartier. O altă categorie de clienţi sunt cei din provincie care doresc să cumpere aici, atraşi fiind de preţurile mai mici şi de faptul că sunt aproape de ieşirea din sud a Capitalei, spun agenţii imobiliari.

"Şoseaua Giurgiului spre intersecţia cu strada Luică, zona este vizată de persoane cu buget mai restrâns, mai ales zona de lângă Piaţa Progresului. În timp ce spre şoseaua Viilor, spre Parcul Carol acolo oamenii au bugete mai mari, mai ales în zona aceea limitrofă Parcului Carol, este o zonă liniştită şi foarte aproape de centru, ceea ce o face să fie şi scumpă" afirmă Claudiu Albu, broker Rubin Imobiliare.

Chiriile mai mici din zona Giurgiului îi atrag pe cei care nu au un apartament al lor în Bucureşti, spun agenţii imobiliari. "La garsoniere avem chirii care pleacă de la 150 Euro până la 200 Euro, la două camere maximum 250 Euro, trei camere 350 Euro, iar patru camere nu se prea închiriază" ne-a declarat Andrei Constantin, broker Sud Est Imobiliare.

"La chirii aş spune că foarte căutate sunt blocurile de la Eroii Revoluţiei, de lângă metrou, prin simplul fapt că sunt lângă metrou" completează Claudiu Albu, broker Rubin Imobiliare.

Şi am ajuns la capitolul avantaje şi dezavantaje ale zonei:

"Avantajul principal este apropierea de metrou, faptul că pe şoseaua Giurgiului, circulă tramvaie cu linie îngrădită ceea ce face accesul spre centru, spre metrou, destul de uşor. Există avantajul apropierii de Parcul Carol" spune Claudiu Albu, broker Rubin Imobiliare.

Sunt frumos amenajate locurile de joacă, unde vă duceţi de obicei cu copilul? "La Piaţă Progresului sunt două locuri de joacă pentru copii. Sunt frumos amenajate? Unul mai puţin pentru că le-au distrus. Locuri verzi sunt? Astea nu. Unde vă duceţi dacă este foarte cald afară? În Herăstrău, prin Libertăţii acolo sunt mai multe locuri de joacă" (locuitoare în zona Giurgiului).

"Cel mai mare avantaj al acestei zone este apropierea de parc. Aici au fost amenajate recent doua locuri de joaca pentru copii si se vede si o imbunatatire a serviciilor de ingrijire a spatiilor verzi. Cel mai mare dezavantaj este lipsa unei piete." (locuitoare în zona Eroii Revolutiei).

Mall-ul din zonă este şi el tot un avantaj demn de notat.

"Dezavantajele ar fi că spre Luică zona se învecinează cu Ferentari. De la metrou este bulevardul Pieptănari care dă în calea Ferentari. Există prejudecăţi faţă de zonă, însă lucrurile s-au schimbat foarte mult în ce priveşte securitatea socială" apreciază Claudiu Albu, broker Rubin Imobiliare.

"Cum vi se pare Giurgiului? Aglomerat. Trafic sau blocuri multe? Trafic, trafic pentru că este şoseaua asta care merge spre bulgari şi e foarte aglomerată. În general după amiaza e greu să circuli cu maşina pe aici. Uneori ocolesc după blocuri, e mai limpede" (locuitor în zona Giurgiului)

"Aerisit pot să spun că este, dar linişte, cel puţin pe şosea nu este. De la ora 22 încep turele cu maşini şi motociclete" ne-a declarat o locuitoare din zonă.

Avantaje:

  • Metrou la Eroii Revoluţiei
  • Transport RATB
  • Preţuri mici
  • City Mall
  •  Apropiere de Parcul Carol


Dezavantaje:

  • Blocuri vechi
  • Trafic aglomerat
  • Se învecinează cu zona Ferentari








10 June 2010