Măsurile fiscale luate de autorități pentru facilitarea plăților electronice au plasat România pe locul 52 în clasamentul „Paying Taxes 2015”, raport care măsoară ușurința plății taxelor pentru o companie de dimensiuni medii, în 189 de economii din întreaga lume. Față de anul trecut, țara noastră a avansat 82 poziții.

35804-calcul_taxe.jpgRomânia a urcat pe locul 52 în clasamentul Paying Taxes 2015, raport realizat de PwC și de Banca Mondială, care măsoară ușurința plății taxelor pentru o companie de dimensiuni medii, în 189 de economii din întreaga lume. Anul trecut, țara noastră s-a clasat pe poziția 134.

„România este unul dintre performerii ediției de anul acesta a raportului Paying Taxes, iar acest lucru a fost posibil ca urmare a măsurilor luate de autoritățile fiscale în perioada 2010-2013 pentru facilitarea plăților electronice și a depunerii declarațiilor online”, a declarat Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, PwC România.

Ca urmare a acestor progrese, România este acum printre cele mai bine clasate țări din Europa Centrală și de Est în clasamentul Paying Taxes, înaintea Poloniei (locul 87), Ungariei (88), Bulgariei (89), Slovaciei (100) și a Republicii Cehe (119), dar rămâne în urma Țărilor Baltice (Letonia 24, Estonia – 28, Lituania – 44), a Croației (36) și a Sloveniei (42).

Companiile din România trebuie să facă în prezent 14 plăți de taxe pe parcursul unui an (față de o medie europeană de 12 plăți anuale) și petrec pentru calcularea acestora și completarea și depunerea declarațiilor 159 de ore de muncă (media europeană fiind de 176 de ore). În schimb, când vine vorba de rata totală de impozitare, care măsoară ponderea taxelor și contribuțiilor suportate de către o firmă ca procent din profit, România se situează ușor peste media europeană, cu o rată de 43,2%, față de medi de 41%.

„În prezent, autoritățile fiscale sunt angajate în procesul deosebit de import de reformă a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, iar mediul de afaceri se așteaptă ca această reformă să ducă la creșterea gradului de colectare a veniturilor bugetare, combaterea evaziunii fiscale, dar și la îmbunătățirea satisfacției contribuabililor”, a precizat Mihaela Mitroi.

La nivel global, media ratei totale de impozitare a unei companii medii este de 40,9% din profitul comercial, aceasta efectuează 25,9 plăți pe an și petrece 264 de ore pentru a se conforma cerințelor fiscale.

În cei zece ani în care a fost efectuat raportul Paying Taxes, timpul petrecut de o companie medie pentru a se conforma cu plățile fiscale a scăzut cu aproape 10 zile, ceea ce reflectă creșterea utilizării mijloacelor electronice de plăți la nivel global. Din cele 379 de reforme fiscale înregistrate în rapoartele Paying Taxes începând cu 2004, 105 sunt legate de depunerea electronică a declarațiilor fiscale și plățile online.

Despre raportul Paying Taxes

Paying Taxes 2015 ia în calcul toate taxele și contribuțiile obligatorii pe care o companie de talie medie le are de achitat în decurs de un an. Taxele și contribuțiile calculate includ impozitul pe profit,  contribuțiile sociale și taxele cu forța de muncă plătite de angajator, impozitele pe proprietăți, taxele pe transferuri de proprietate, impozitul pe dividende, impozitul pe câștigurile de capital, taxele pe tranzacții financiare, taxele de colectare a deșeurilor, impozitele pe flotă și taxele pentru drumuri și alte mici taxe și impozite.

Raportul Paying Taxe analizează ușurința plății taxelor în 189 de economii din întreaga lume prin luarea în calcul a trei mari indicatori: : rata totală de impozitare, care măsoară ponderea taxelor și contribuțiilor suportate de către o firmă ca procent din profit, timpul necesar conformării cu legislația fiscală, adică numărul de ore pe care le alocă firma în cauză pentru a respecta obligațiile de raportare și de plată a taxelor impuse, și numărul de plăți pe care trebuie să le facă o companie pentru a-și îndeplini obligațiile fiscale.

CITEȘTE ȘI:

 

20 November 2014