Un oraş, două continente, Istanbul! Un loc al contrastelor, un amalgam între Orient şi Apus, Istanbulul te cucereşte din capul locului fără să ştii exact ce te fascinează mai mult, straduţele mici şi zgomotoase, moscheile impunătoare, bazarele aglomerate şi la prima vedere kitschioase pentru un european sau istoria lui ori pur şi simplu, oamenii.

Vacanţă de sultan în Istanbul, in apartament inchiriatMilioane de turiştii din toată lumea vizitează în fiecare an Istanbulul. Aşa se face că şi aici apartamentele închiriate în regim hotelier au devenit o afacere profitabilă. 

O garsonieră la zece minute de centrul oraşului, poate fi închiriată la mijlocul lunii iulie cu 70 euro/noapte sau 455 euro/săptămână. Turiştii se pot relaxa într-un loc special, hamam (în limba turcă baie turcească).

Baia turcească a reprezentat un factor foarte important în viaţa locuitorilor din Orientul Mijlociu, fiind nu numai un loc de curăţare şi relaxare, ci şi unul de socializare şi curăţare ritualică, purificare a sufletului. Astăzi, băile turceşti sunt tot mai cunoscute şi apreciate şi în Europa.

Tot cu 70 euro/noapte, turiştii pot sta într-un apartamnet cu două camere cu vedere spre Bosfor. La 200 euro/noapte se poate închiria un penthouse de lux cu două camere. Pentru o săptămână de cazare proprietarul face o reducere de 350 euro, şapte zile costând 1050 de euro.

Terasa spaţioase oferă o privelişte superbă spre Bosfor şi Marea Marmara. În apartament pot sta până la cinci perosoane, iar proprietarul se ocupă de curăţenia zilnică a locuinţei.

Pentru o vilă cu patru camere în Sultanahmet, centrul oraşului vechi, decorată cu mobilier antic, cu o bibliotecă unde pot fi găsite cărţi antice despre cultura turcească proprietarul vrea 2150 euro/săptămână, indiferent de perioadă. Vila se află lângă vestita moschee Albastră şi Hagia Sofia.

Cine doreşte linişte cu siguranţă trebuie să se orienteze spre zonele de lângă Istanbul. Astfel, la o distanţă de o jumătate de oră, de mers cu maşina, de oraşul vechi am găsit o vilă de lux, pe malul Mării Marmara, cu 2.100 euro/saptamana, negociabil, din iunie până în noiembrie.

Vila are cinci camere, living room, dining room, birou, trei băi şi tot atâtea camere cu duş. De pe site-ul agenţiei care se ocupă cu promovarea acestei proprietăţi aflăm că printre turiştii care au stat acolo se află şi o familie de români.

 

9 July 2009