Grădina este unul dintre principalele motive pentru care este atractivă o casă, astfel că trebuie să arate cât mai bine, în special când proprietatea este scoasă la vânzare. Deşi conceptul de amenajare peisagistică nu este încă foarte familiar românilor, investiţia este totalmente recuperabilă, chiar poate aduce şi profit. Un specialist în domeniu poate ridica valoarea proprietăţii cu circa 10%.  

24067-gardens.jpgÎn general, proprietarii nu-şi amenajează grădinile special pentru a ridica valoarea proprietăţii, deşi nu ar trebui să scape din vedere acest lucru. Arhitectura de calitate a spaţiului verde atrage atenţia chiar şi în cazul unui ochi neavizat, la fel ca în cazul amenajărilor interioare. Consultanţii imobiliari confirmă faptul că orice client este atras de spaţiul verde aranjat spectaculos, iar o casă care are o astfel de curte are mai multe şanse la vânzare, chiar şi în vremuri în care bugetul este mai restrâns.

„Casele cu grădini amenajate fac o impresie foarte bună de la prima vizionare, astfel că toţi proprietarii ar trebui să fie atenţi la astfel de detalii. O grădină splendidă ridică valoarea proprietăţii cu cu 3%-10%, uneori chiar mai mult", atestă Bogdan Dobriţoiu, general manager al agenţiei imobiliare General Service 2000.

Astfel că grădina casei ar trebui tratată cu aceeaşi seriozitate ca orice investiţie financiară. Regulile folosite pentru managerierea unui portofoliu de investiţii sunt aplicabile în orice domeniu, chiar dacă puţini fac diferenţa între trandafirii Floribunda şi Polyantha.

Planifică atent fiecare pas

Proprietarul unei grădini trebuie să studieze factorii strategiei investiţionale, exact ca un investitor care decide să plaseze nişte bani. Ideal este să ştie exact în ce anume să investească, pentru a-i aduce un plus de valoare. Este important să analizeze în cât timp i se va întoarce investiţia şi când ar putea începe să câştige în urma plasamentului.

Grădinile frumoase se dezvoltă, în general, după un plan peisagistic bine gândit, adaptat locului şi zonei respective. Iar adevărata splendoare apare abia după ani buni, atunci când plantele ating maturitatea. De aceea este foarte util ajutorul unui arhitect sau inginer peisagist. El află dorinţele şi nevoile clientului, pentru a prezenta perspective pe care proprietarul nu le vede.

„Pe parcurs, apar diferite schimbări. Dacă ştiu că va veni o piscină sau un foişor, chiar dacă nu sunt puse în momentul acesta, fac un proiect pentru grădină astfel încât să arate foarte bine acum, dar să se poată interveni cu uşurinţă în viitor, las loc de manevre", împărtăşeşte Alexandru Gheorghe, arhitect peisagist.

Cumpără ieftin, vinde cu profit

Costurile iniţiale pot fi dramatic reduse, fără a compromite calitatea sau gradul de sofisticare a peisajului, prin cumpărarea unor specimene mici, a unor puieţi. Un alt avantaj este faptul că plantele mici pot fi transportate şi plantate personal, iar pentru cele deja mari este nevoie de ajutor profesionist care, de obicei, costă cam la fel de mult ca şi planta. Cu toate acestea, specialiştii atrag atenţia asupra faptului că nu există varianta optimă - şi frumos, şi ieftin, şi rapid.

„Copacii pui sunt mai ieftini decât cei mai în vârstă. Este mult mai ieftin să pună plante tinere, dar trebuie investit mai mult în întreţinere, pentru ca plantele să ajungă mari. Costurile se compensează, dar nu se mai plăteşte întreaga sumă odată", arată peisagistul.

Grădinile diversificate au mai multe şanse de a rezista în timp

Un mix de tipuri de investiţii ajută ca portofoliul să treacă cu bine de fluctuaţiile din piaţă. În mod similar, un mix de mai multe specii rezistă la probleme precum boli şi insecte mult mai bine decât o grădină cu acelaşi tip de plante. Se poate crea un microclimat în grădină - plante care atrag fluturi, care atrag păsări, care mănâncă din insectele dăunătoare, astfel plantele vor rezista în mod ecologic atacurilor dăunătorilor. Dar mixtura trebuie făcută foarte atent, plantele care vor convieţui trebuie alese cu grijă.

„Se face o planificare de înflorire, se face un catalog, pentru a fi acoperită toată paleta. Vin cu plante perene pentru a avea înfloriri tot anul, pentru a avea un colorit al arborilor pentru tot anul. Pentru iarnă, eu aleg arbori care pun în valoare anotimpul respectiv, nu arbori verzi veşnic. De regulă, fructele sunt cele care rămân decorative iarna la plante", continuă Alexandru Gheorghe.

Rebalansarea portofoliului în mod regulat

Rebalansarea regulată a portofoliului de investiţii este utilă pentru a scăpa de tot ce este neprofitabil şi asigură faptul că sectoarele care se dezvoltă mai repede nu „înghit" restul investiţiilor. Chiar şi grădina necesită acelaşi fel de atenţie în mod regulat. Curăţarea plantelor, fertilizarea în cazurile mai deosebite, stropirea plantelor cu diferite soluţii, toate aceste activităţi sunt necesare pentru păstrarea ordinii într-o grădină. Există profesionişti care pot prelua aceste sarcini, astfel că sunt grădini care pot fi întreţinute de două ori pe an sau saptămânal, astfel că şi costurile depind de particularităţile fiecărui spaţiu.

„Costurile sunt extrem de diferite, în funcţie de suprafaţa utilă, de plante, dacă este gazon sau nu, dacă sunt întreţineri regulate sau sporadice, contează foarte mult şi anotimpul în care se intervine. Preţul este stabilit atât de particularităţile grădinii, cât şi de complexitatea lucrării, aşa că nu poate fi exemplificat un preţ exact decât la faţa locului", spun reprezentanţii Asociaţiei Peisagiştilor din România.

Chiar şi specialiştii peisagişti recomandă clienţilor să se implice cât mai mult în întreţinerea grădinii, deoarece este o activitate relaxantă, necesară oamenilor - interacţiunea cu natura, plăcere pe care mulţi poate că nu au descoperit-o, dar o vor face.

CITEȘTE ȘI: Recepţia locuinţei - atenţie la ultimele detalii

 

30 March 2012