Un moment de incertitudine și volatilitate este suficient pentru ca, la un anumit punct în istorie, tot ce s-a construit până atunci în economie să se dărâme cu amploarea unui joc de domino. Din acest motiv, învățăturile trase după ultimii ani de criză economică ne vor ajuta nu să oprim o viitoare criză din a se întâmpla, ci să o gestionăm mai bine.

36466-recesiune_recuperare.jpgÎnainte de orice criză economică, există semnale de alarmă. Acestea sunt însă adesea ignorate, pentru că întreaga lume este ocupată cu efervescența momentului. Dar tocmai din acest motiv s-a spus despre crizele economice că sunt niște tragedii inutile.

Orice viitoare criză economică poate fi prevenită sau se poate interveni pentru minimizarea efectelor, pe toate planurile. Se pot utiliza instrumentele macroeconomice, se pot îmbunătăți breșele instituționale care a permis existența sistemelor laxe. Există însă și teorii care pornesc de la premisa că starea normala a economiei este dezechilibrul, iar starea naturală a piețelor financiare sau chiar a economiei în general, este caracterizată de o dezorganizare sistemică ce nu poate fi cuantificată în totalitate și, cu atât mai puțin, prevenită”,  au declarat pentru IMOPEDIA.ro experții Ensight Management Consulting.

Din 2008, ne-am confruntat cu două crize: una speficică țărilor dezvoltate, alta specifică celor în curs de dezvoltare

Dar pentru a putea lupta cu efectele unei crize economice, este vital să fie bine înțeleasă natura acesteia. Spre exemplu, despre episodul declanșat în 2008 se spune că are două componente: prima, cea financiară, care a pornit din SUA, în urma numărului prea mare de active toxice. A doua include țările în curs de dezvoltare, cum este și România, unde a fost o criză secundară, a deficitului de cont curent, generată de criza activelor toxice.

Fiecare criză economică vine cu lecția ei, care induce reforme structurale menite să trateze nu doar simptomele, ci și cauzele care au generat momentul tensionat din punct de vedere economic. Post-criză, trebuie reluată creșterea economică sustenabilă. Dar dacă s-ar cunoaște exact ce instrumente trebuie folosite și modul perfect în care ar trebui să reacționăm, poate că nu am mai discuta despre crize”, continuă oficialii Ensight Management Consulting.

În mod istoric, componenta imobiliară a unei piețe a jucat un rol crucial în crizele economice. acest lucru poate fi explicat prin natura umană și valoarea pe care fiecare individ o asociază proprietății. Dar numai concursul dereglementării a permis ca pachetele de creditare să devină nefondate economic, ceea ce a dus la derapajul incontrolabil al economiei mondiale.

CITEȘTE ȘI:

25 February 2015