Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat că impozitul minim reprezintă o eroare a Guvernului. Potrivit acestuia, politica fiscală nu trebuie să aibă doar rol de colectare, ci şi de stimulare a economiei.

Videanu : impozitul forfetar, o eroare a Executivului"Şi guvernul face erori", asta a declarat Videanu, care crede ca Romaniei nu-i foloseste prea mult un sistem fiscal cu peste 500 de taxe, având în vedere că 9 dintre taxe contribuie cu peste 90% la buget.

Potrivit acestuia, majorarea taxelor nu reprezintă neapărat şi soluţia pentru majorarea veniturilor la bugetul consolidat.

Ministrul Videanu vede acum o altă problemă a economiei : lipsa de lichiditate în piaţă, care ar putea conduce la un "nou pericol", mai mare decât criza, respectiv un blocaj financiar. 

Şi Ministerul de Finanţe a făcut public un studiu de impact, din care reiese că este posibil că peste 100.000 firme, care în anul trecut au avut o cifră de afaceri medie de 200 euro/lună, să intre in faliment după introducerea impozitul minim.

Premierul Emil Boc a declarat însă că efectele introducerii impozitului minim urmează să fie analizate de Guvern după ce vor fi transmise datele oficiale privind evoluţia economiei în primul semestru al anului.

 

8 July 2009