S-a dus vremea când un apartament de trei camere pe Calea Călăraşilor costă 250.000 euro. Criza a măturat micuţa zonă a Călăraşilor, iar preţurile locuinţelor au picat în gol. Vânzările merg cât să nu putem zice că piaţa este îngheţată în această parte a Capitalei,  spun agenţii imobiliari.

"Preţurile apartamentelor au scăzut destul de mult comparativ cu anii trecuţi când un apartament cu trei camere se vindea cu peste 200.000 euro, astăzi se vând cu 115.000-120.000 euro. O garsonieră se vinde cu aproximativ 65.000 euro, două camere în jur de 85.000 - 90.000 euro, asta în funcţie de îmbunătăţiri, etaj, vedere, iar trei camere cu un preţ estimativ de 120.000 euro" apreciază Cristian Stanciu, Consilier Imobiliar Imoprest.

"O piaţă a vilelor vechi există? Da, este o zonă mixtă şi de apartamente şi de case/vile. Unde sunt vile? În partea dintre Calea Călăraşilor şi Pache Protopopescu. Care sunt preţurile? Dacă vorbim de teren cu casă demolabilă sau locuibilă se ajunge undeva la 1000 euro/mp"  afirmă Florin Calenţaru, agent imobiliar General Service 2000.

Putem vorbi şi de locuinţe noi în zona Călăraşilor, dar nu putem spune că există o ofertă bogată. Preţurile încă sunt ridicate în cazul imobilelor noi, metrul pătrat ajunge în jurul valorii de 1.800 - 2.000 euro plus TVA.   

Unde găsim locuinţe noi în această zonă? Adiacent Căii Călăraşilor, dau un exemplu Popa Nan, Delea Nouă. Sunt câteva blocuri de locuinţe noi. Sunt şi vile la vânzare, dar se vând mai puţin. Cu preţ pe metru pătrat pe teren de aproximativ 750 - 800 euro, plus construcţia" susţine Cristian Stanciu, Consilier Imobiliar Imoprest.

Un profil al celor care doresc să sumpere în zona Calea Călăraşilor arată aşa: familii tinere, cu un venit lunar de aproximativ 2.000 euro, care lucrează în companii multinaţionale şi care doresc să fie aproape de centru.  

Nici pe segmentul închirieri, agenţiile imobiliare nu pot spune că au cereri notabile.

"Piaţa chiriilor merge în zonă? Destul de timid, nici nu este o perioadă propice închirierilor vara. Garsonierele se închiriază cu aproximativ 250-300 euro/lună, două camere în jur de 350-400 euro/lună, iar trei camere în jur de 500 euro" ne-a declarat Cristian Stanciu, Consilier Imobiliar Imoprest.

"Apartamentele noi se închiriază? Da şi apartamentele noi. Cu cât se închiriază? Nu aş putea spune că diferă foarte mult preţurile locuinţelor construite după '90, tipice pentru Calea Călăraşilor de cele din proiectele rezidenţiale noi. Preţurile sunt apropiate" apreciază Florin Calentaru, agent imobiliar General Service 2000.  Blocurile noi, spaţioase, construite după anii '90 şi apropierea de Piaţa Unirii sunt principalele avantaje ale Căii Călăraşilor. În schimb, lipsa spaţiilor verzi reprezintă o problemă, spun locuitorii din zonă, la fel şi zgomotul produs de tramvaiele care circulă pe Calea Călăraşilor. Şi pentru trafic zona primeşte o bilă neagră.

 


17 June 2010