Viena este printre primele opţiuni ale investitorilor imobiliari străini, iar românii nu fac excepţie, spune Christian Nowotny, unul dintre cei mai titraţi specialişti imobiliari din întreaga lume. De ce sunt atraşi străinii de piaţa imobiliară din Austria sau ce cumpără clienţii români în Viena? Christian Nowotny explică într-un interviu acordat IMOPEDIA.ro, în cadrul Convenţiei Europene RE/MAX de la Viena.

26819-nowotny.jpgDe ce e piaţa imobiliară din Austria atât de puternică?

Piaţa imobiliară din Austria a avut un ritm mai lent, astfel că a fost constantă, deci nu am avut niciodată o bulă imobiliară. Însă în prezent, aş putea spune că este o situaţie ce aduce cu o mini-bulă imobiliară: piaţa este atât de stabilă, încât mulţi cumpărători străini vor să îşi plaseze banii în proprietăţile austriece, în special în Viena, astfel că cererea a crescut destul de rapid. Deşi încă există terenuri pe care se poate construi, dezvoltatorii noştri nu sunt obişnuiţi să lucreze sub presiune, într-un ritm atât de rapid, astfel că proiectele imobiliare noi sunt rare. Drept urmare, rămânem fără proprietăţi imobiliare disponibile, oferta scade din ce în ce mai puternic, deşi cererea este în creştere.

La momentul acesta, vin mulţi cumpărători străini în Austria, mai ales în Viena. Dar când spun mulţi, compar cu numărul lor înainte de criză, nu comparativ cu ce aţi avut voi, în România, în anii trecuţi. Investitorii străini au fost întotdeauna minoritari în Austria, au reprezentat 5-10% din total, iar acum au ajuns probabil la 15%, deci încă nu domină piaţa. În general, clienţii străini investesc în proprietăţi super-luxoase – ruşi, români, bulgari, greci, oameni cu mulţi bani care, din varii motive, vor să îşi scoată economiile în afara ţării lor. Alţii sunt împinşi de instabilitatea financiară la nivel global şi aleg să îşi investească banii într-un oraş sigur, care, să nu uităm, este în fruntea clasamentului capitalelor cu cea mai bună calitate a vieţii, conform analizelor.

Cum sunt clienţii români care vin să cumpere o proprietate în Viena?

Poate din cauza proprietăţilor pe care le deţin în portofoliu, românii cu care intru în contact sunt oameni care dispun de sume mari de bani, care alocă pentru o locuinţă un buget de cel puţin 500.000 euro. Spre exemplu, cea mai scumpă proprietate pe care a cumpărat-o un client român a fost o vilă modernă, din beton, lemn şi sticlă, amplasată într-o zonă în apropierea Vienei, pe care a plătit 1,3 milioane euro. Pot părea mulţi bani, dar depinde ce cumperi de ei. 1,3 milioane euro poate fi o sumă mică pentru un castel cu un vast domeniu, ridicat la începutul secolului trecut, dar poate fi o sumă uriaşă pentru un Volkswagen.

Cât de greu este să ai un business într-un oraş ca Viena, unde competiţia poate fi acerbă?

Nu este deloc complicat, dacă găseşti o zonă potrivită. Eu am găsit nişa perfectă, astfel că afacerile merg ideal. Nu consider că este un mediu extrem de competitiv. Mulţi consultanţi imobiliari de aici îşi fac treaba exact ca în ultimii 15 ani, nu sunt prea inovatori, lucrează într-un ritm mai lent, după care funcţionează şi piaţa imobiliară. 

Încotro credeţi că se îndreaptă piaţa imobiliară din România?

Din ce ştiu, condiţiile din piaţa românească au devenit foarte dure, competiţia este puternică, mai ales şi din cauza faptului că, momentan, nu au loc foarte multe tranzacţii. Sunt mulţi oameni care au bani de investit, dar încă nu vor să îşi asume riscuri, aşa că mai aşteaptă. Însă observ că investitorii străini se implică din nou, încep iar să vină încet banii din exterior. Aşa că sunt încrezător, lucrurile vor începe din nou să se mişte, chiar de la sfârşitul acestui an sau de la începutul lui 2013.

România are de suferit datorită măsurilor impuse de Uniunea Europeană?

Nu cred că statutul de membru al Uniunii Europeane poate dezavantaja vreo ţară sau că moneda euro poate fi un inconvenient. Consider că această unificare şi adoptarea unei monede unice reprezintă singura şansă pentru ţările europene de a rămâne competitive în faţa Statelor Unite ale Americii, cât şi în faţa Chinei sau Rusiei, care vin puternic din urmă. Prin Uniunea Europeană, este o singură forţă. Înaintea acestei uniuni economice şi politice, erau 10-15 forţe, care uneori mergeau în direcţii diferite, fără a fi coordonate de un singur interes comun.

Va reuşi Uniunea Europeană să supravieţuiască?

Sigur că da, sunt convins. Cred că şi Zona euro îşi va continua existenţa, nu are de ales. Practic, este ca în orice altă familie – întotdeauna există membri mai boemi, mai rătăcitori, nu aş vrea să spun chiar „oi negre”. Statele Unite ale Americii funcţionează perfect astfel – dacă ne uităm la statele americane, putem observa că nu sunt toate la fel, unele sunt chiar diametral opuse, avem state extrem de bogate şi altele foarte sărace. Bineînţeles că trebuie să existe diferenţe, întotdeauna vor exista divergenţe de opinii, poate chiar probleme, dar numai împreună pot învinge obstacolele şi pot fi competitive la nivel mondial. Cred că este corect să îi ajutăm pe cei care nu au fost la fel de norocoşi ca noi, nu cred că unele naţiuni (şi nu voi menţiona vreo ţară în mod special) au greşit cu altceva decât că poate au votat cu partidul nepotrivit. Însă, la final, suntem oameni care ajută alţi oameni să meargă pe acelaşi drum. 

 

CITEȘTE ȘI: Terenurile agricole, un segment al pieţei imobiliare ţintit de investitorii străini

 

16 October 2012