Până la sfârşitul acestui an, românii vor putea face cumpărături fără să atingă banii. Portofelele virtuale, care până acum păreau doar scenarii futuriste, au ajuns deja în ţară şi mai multe bănci s-au grăbit sa le implementeze. Astfel, chiar de anul acesta, plăţile la supermarketuri, benzinarii, farmacii etc, se vor putea face cu telefonul.

31311-visa-paywave-olympics.jpgDe câţiva ani încoace, băncilor le-a fost clar că trebuie să îşi regândească radical strategiile de vânzări. Conduse de dorinţa noii generaţii, produsele bancare au fost mutate din ce in ce mai mult către segmentul on-line. Dacă atunci se vorbea despre portofelele virtuale ca fiind produse ale viitorului, acum deja se fac primele înscrieri pentru acest produs. ING este prima bancă din România care a lansat serviciul de plăţi contactless cu telefonul mobil. Estimările băncii sunt că 2.000 de clienţi să cumpere noul produs până la sfârşitul anului. Dar acest număr este infim, comparativ cu aşteptările pentru următorii ani.

IMPORTANT: Plătiţi facturile la ghişeul băncii? Mai nou, veţi achita în plus şi un comision

Acum, plăţile contactless sunt la început, dar noi preconizam un viitor important pentru ele. Potrivit aşteptărilor noastre, plăţile fără contact, prin telefonul mobil, vor deveni un produs de masa în următorii ani, ceea ce traduce in faptul ca ele vor atrage cel puţin 100.000 de clienţi”, a declarat Stefan Radu, head of product management ING Romania.

Aceste statistici sunt încurajate de interesul crescut al băncilor pentru plăţile făcute fără a atinge banii. VISA, compania prin care se derulează întreg acest proces de schimbare, a anunţat încă de la începutul anului ca nu una, ci mai multe instituţii financiare lucrează deja la un asemenea sistem.

Sunt discuţii cu mai multe bănci pentru lansarea plăţilor cu telefonul mobil. Sunt câteva bănci care vor lansa plăţile cu telefonul mobil în acest an”, a afirmat atunci Catalin Cretu, directorul general al Visa Europe pentru Romania.

O treime dintre români se tem de securitatea plăţilor on-line

Potrivit statisticilor ING, în acest moment, 32% dintre utilizatorii de internet folosesc serviciile de internet banking. Problema este că 33% dintre români se tem de breşele din securitatea acestor soluţii. Iar temerile lor nu sunt neapărat nefondate.

“Tehnologia NFC – Near Field Communications, nu este un concept futurist. Este o tehnologie care este prezentă pe piaţă de ceva timp deja şi chiar implementată în majoritatea terminalelor mobile. Furnizorii de servicii nu promovează însă mai intens aceste tehnologii din cauza securităţii datelor. Aceasta este principala problema, care nu este încă pe deplin rezolvată, fiind un subiect intens dezbătut la nivel internaţional în cadrul cercurilor avizate”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro specialiştii Ensight Management Consulting.

Odată cu dezvoltarea acestor servicii, o industrie se va dezvolta în jurul lor

O alta categorie de clienţi sceptici este cea formata din românii care au convingerea că serviciile de mobile banking nu le oferă ceva ce nu pot obţine prin metode tradiţionale de interacţiune cu banca. Potrivit aceloraşi studii, 11% dintre intervievaţi sunt de această părere. Se estimează însa că opinia acestei categorii va fi înăbuşita de expansiunea rapidă a serviciilor moderne de banking. Din momentul în care aceste produse vor deveni populare, o întreagă industrie ar trebuie să se dezvolte in jurul lor, perfecţionâdu-le. Relaţia consumatorului cu banca nu va mai fi una directă, ci vor apărea mai mulţi interpuşi.

 “Tinerii de acum, utilizatorii serviciilor bancare de mâine, sunt profund deprinşi cu utilizarea tehnologiei digitale. Comunicarea digitală, socializarea digitală, sunt adânc înrădăcinate în stilul de viaţă al acestei generaţii. Pentru ca ei să aleagă un produs, condiţiile eliminatorii sunt că acesta să fie interactiv, precum şi să aibă un design plăcut, să fie uşor de accesat şi să fie uşor accesibil”, continua oficialul Ensight Management Consulting.  

În acest moment, între ţările europene, Olanda este ţara cu cel mai mare număr de utilizatori de mobile banking.

 CITEȘTE ȘI: Locuri de parcare pe telefonul mobil. Află de acasă unde vei parca azi

 

11 August 2013