Puține proprietăți vechi, din București, sunt cu adevărat spectaculoase. Deși numărul construcțiilor rămase din perioada interbelică nu este nici pe departe mic, multe dintre acestea au nevoie imperioasă de consolidare și renovare, lucrări pe care puțini proprietari și le permit. Însă odată refăcute, aceste clădiri reușesc să revină la gloria de altă dată. IMOPEDIA prezintă exemplul unei vile interbelice amplasate în Piața Victoriei, parte din portofoliul agenției imobiliare 195.ro

40076-homepage.jpgClădirile interbelice oferă Bucureștiului un farmec aparte – multe la număr, în special în cartierele cu vechime, acestea sunt îndrăgite imediat de străinii care au răbdare să ia la pas orașul. Din păcate, prea multe astfel de bijuterii sunt lăsate în paragină, fie din lipsă de interes, fie din lipsă de fonduri. Cu toate că au făcut față trecerii timpului mai mult decât admirabil, casele mai vechi de 50 de ani au obligatoriu nevoie de lucrări majore de reparații, spun specialiștii. În peste 90% dintre cazuri, rezultatele sunt spectaculoase, atât din punct de vedere vizual și al siguranței, cât și din punct de vedere al valorii.

„Din păcate, în mentalitatea colectivă, este întipărită ideea că astfel de clădiri se află într-o stare avansată de degradare, dar „vechi” nu trebuie să fie sinonim cu „dărăpănat”. Un bun exemplu este o vilă pe care o avem în portofoliu, construită în anii ‘30, care a trecut prin ample lucrări de renovare și modernizare în anul 2010. Stilul arhitectural al acestei proprietăți reflectă tendințele din perioada interbelică, iar proprietarii au păstrat cu atenție elementele arhitecturale specifice acelor vremuri. Rezultatul este cu adevărat spectaculos, puține proprietăți de pe piață reușind să se ridice la acest nivel”, spune Nistor Bocăneală, broker/owner al agenției imobiliare 195.ro

Unul dintre cele mai mari avantaje pe care le au proprietățile vechi este zona – vila din fotografiile de mai jos aflându-se la câteva minute de mers pe jos de Piața Victoriei, într-o zonă destinată atât locuințelor rezidențiale de lux, cât și reședințelor diplomatice sau companiilor cu renume. După finalizarea lucrărilor de modernizare, proprietarii au decis să ofere vila spre închiriere. În prezent, proprietatea este disponibilă, contra prețului de 4.000 euro/lună.

În urma reparațiilor de anvergură, proprietatea a fost atent recompartimentată, ajungându-se în prezent la spații locuibile largi și foarte luminoase. Imobilul este structurat pe patru niveluri, ce comunică funcțional (S+P+1E+M), suprafața totală utilă fiind de 500 metri pătrați, împreună cu un teren de 300 metri pătrați (suprafața curții libere este de 125 metri pătrați).

  • Nivelul de la subsol este împărțit în 3 dormitoare, o bucătărie, o cameră tehnică și o baie
  • Parterul este compartimentat în 3 camere, o bucătărie, 2 băi și un balcon
  • La etaj, se găsesc trei dormitoare, o bucătărie, 2 băi și 2 balcoane
  • La mansardă, sunt 2 dormitoare, o bucătărie și o baie

„Vila cu 12 camere poate fi folosită ca locuință a unei familii numeroase, ca reședință de lux pentru un diplomat, totodată pretându-se și pentru activitate de birou. Arhitectura deosebită, localizarea, suprafața, curtea proprie, dotările și finisajele de cea mai bună calitate, toate aceste avantaje fac din acest imobil o alegere potrivită pentru un chiriaș care dorește o reședință deosebită sau un sediu de companie cu o prestanță aparte”, punctează Nistor Bocăneală, specificând totodată că proprietatea poate fi nu doar închiriată, ci și achiziționată, prețul de vânzare fiind de 1,45 milioane euro.

Segmentul proprietăților care au impregnat parfumul Bucureștiului de altă dată are și alte exemple, a căror valoare a urcat simțitor în urma lucrărilor de modernizare. Tot în portofoliul agenției 195.ro găsim o locuință construită la începutul secolului XX, consolidată și restaurată în profunzime în anul 2012, scoasă la vânzare cu prețul de 1,5 milioane euro. Amplasată în apropierea parcului Kiseleff, vila cu 18 camere atrage admirația trecătorilor datorită elementelor exterioare refăcute atent.

Cele mai vechi zone ale Capitalei sunt vestite pentru clădirile istorice, fiind privite de străini ca niște muzee în aer liber. Din fericire, atmosfera este menținută inclusiv de proprietarii loturilor de teren goale, care nu își ridică aici locuințe futuriste, ci respectă arhitectura zonei. O astfel de proprietate, din apropierea Arcului de Triumf, este scoasă la vânzare cu 2,099 milioane euro: construită în anul 2005, vila cu 8 camere pare adusă direct de pe vremea când orașul era denumit și „Micul Paris”. Stilul clasic este menținut inclusiv la interior, mobilierul fiind special ales pentru a urma acest tipar.

În fotografiile de mai jos este prezentat interiorul vilei din zona Victoriei, însă toate cele trei proprietăți sunt disponibile pentru vizionări, în urma unor programări stabilite anterior cu reprezentanții agenției imobiliare 195.ro

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

26 April 2016