Zona Aviatorilor a fost, până de curând, doar o zonă de protocol. Un loc preferat de ambasade şi armată, în care existau doar reşedinţe boiereşti impunătoare. De curând însă, zona a început să se dezvolte puternic şi la nivel office şi rezidenţial. Paradoxal, chiar dacă este atât de bine cotat cartierul, pentru cei care locuiesc acolo, lucrurile nu sunt deloc simple.

21791-statuia-aviatorilor.jpgReşedinţele din zona Aviatorilor valorează până la milioane de euro, iar când treci pe lângă ele înţelegi cu uşurinţă de ce. Multe sunt foste conace boiereşti, au suprafeţe egale cu cea a unui bloc mic şi poartă semnătura unor arhitecţi prestigioşi. De altfel, clienţii care îşi caută locuinţă în zonă vizează exact aceste aspecte.

„Special în zona Aviatorilor, cei care caută un apartament cunosc foarte bine zona şi apreciază foarte mult casele-stil. Adică cine vine să cumpere un apartament, nu merge la construcţiile de după anul 2000. Locuinţele de aici sunt destinate persoanelor care cunosc stilurile clasice şi caută ceva deosebit.", arată Alexandru Olteanu, consilier Imoprest Invest.

Aviatorilor este o piaţă închisă, în care trebuie să pândeşti oportunităţi pentru a prinde loc

Tentaţia, pentru aceşti clienţi, este cu atât mai mare, cu cât piaţa este închisă. Sunt foarte puţini proprietarii care scot reşedinţe la vânzare, iar dintre aceştia, mulţi cer încă preţuri demne de vremurile de dinainte de recesiune.

„Pe bulevardul Aviatorilor, de exemplu, nu am nicio ofertă. În zonele adiacente, respectiv partea dinspre Televiziune, partea dinspre Kiseleff, ofertele sunt foarte, foarte puţine. Două-trei case... Iar dintre acestea, vă dau un exemplu, există un apartament în zonă pe care cere 600.000 euro la o suprafaţă de 70 mp. Nici înainte de criză nu cred că era acest preţ, pentru această suprafaţă acolo. Nu te poţi baza pe un asemenea proprietar, mai ales că nu poate fi convins că preţul e nerealist.", arată oficialii Klauss&Parteners.

Oferta mică şi lipsa de dorinţă a proprietarilor de a înţelege vremurile pe care le traversăm au făcut ca preţurile în zonă să scadă foarte puţin. Nici măcar oferta de locuinţe noi nu a reuşit să echilibreze acest aspect. Poate pentru că, în majoritatea cazurilor, este vorba despre apartamente.

„Unii proprietari doresc să obţină preţurile anului 2007-2008. La închiriere, de exemplu, pentru un apartament de trei-patru camere doresc să obţină undeva la 1.000-1.500 euro/lună, ceea ce, în condiţiile de astăzi, este puţin probabil. La reşedinţele cu suprafeţe foarte mari, se cer undeva la 600-650.000 euro. La apartamentele cu suprafeţe mari, între 120 şi 160 mp, preţul de vânzare este 300-320.000 euro.", continuă reprezentantul Imoprest Invest.

Marja de negociere standard este între 2 şi 4 procente

Clienţii pretenţioşi, proprietarii căpoşi şi vremurile oricum dificile au scăzut puternic veniturile companiilor care se ocupă cu acest segment. Multe dintre ele au fost nevoite să îşi diversifice oferta, pentru a supravieţui.

„Tranzacţiile se fac la fel, dacă vorbim despre numărul lor, dar agenţiile obţineau comisioane mult mai mari. Este acelaşi procent, dar anii trecuţi era un procent dintr-o sumă mai mare. În general, este vorba de 3%, dar depinde de proprietăţi, de înţelegerea dintre părţi...", spune Alexandru Olteanu.

„Noi supravieţuim din alte oferte, în alte zone.", arată oficialii Klauss&Parteners.

La fel cum se negociază comisionul cu agenţia, există şi o marjă de negociere între proprietar şi potenţialul client. De obicei, aceasta este de 3-4% din preţul de vânzare, în unele cazuri ajunge şi la 5%. Foarte puţini sunt proprietarii care negociază până la 15%, şi aici este vorba despre cei care au nevoie urgentă de bani. În cazul terenurilor, preţurile pornesc de la 1.700 euro/mp şi ajung la 2.200 euro/mp.

„Sunt foarte pretenţioşi cumpărătorii din ziua de astăzi, cine are bani nu îi aruncă numai pentru că este zona Aviatorilor şi numai ca să îşi facă un moft. Se tranzacţionează destul de greu, caută mult, câteva luni, şase luni...", arată oficialii Klauss&Parteneres.

Aviatorilor este un cartier cu multă verdeaţă, având parcurile Kiseleff şi Bordei. Aviatorilor este, de asemenea, un cartier fără blocuri comuniste, pieţe sau magazine. Un avantaj uriaş este însă poziţionarea. Din cartierul Aviatorilor se poate ajunge, în cel mai scurt timp, cam oriunde în Bucureşti, datorită bulevardelor largi care leagă zona de centru şi de ieşirile din oraş. Locuitorii din zonă au la dispoziţie staţiile de metrou Aviatorilor şi Piaţa Victoriei, plus o mulţime de autobuze şi microbuze.

CITEȘTE ȘI Primăverii, un cartier în care chiria lunară pentru o locuinţă poate echivala cu preţul unei maşini


3 November 2011