Piaţa construcţiilor continuă să scadă, încă de la instaurarea crizei economice. Chiar dacă unele segmente marchează ocazional creşteri, fiecare sfârşit de an arată o scădere faţă de anul anterior. Aşa s-a întâmplat şi în 2011, când s-a construit consedirabil mai puţin faţă de volumul din 2010. Totuşi, există o zonă în care s-a simţit o creştere, şi anume Bucureşti-Ilfov.

23215-analiza_de_piata.jpgBucureşti-Ilfov era, înainte de criză, o zonă cuprinsă de febra imobiliară. În acest perimetru, oricine îşi putea construi o casă, cu aceiaşi bani cu care ar fi plătit un apartament, în interiorul oraşului. Acum, când preţurile au scăzut considerabil, când terenurile din câmp s-au ieftinit cu până la 90%, clienţii care încă mai au bugete pentru schimbarea locuinţei, au ales să construiască. Numărul lor este însă destul de mic, aşa că, în 2011, s-au acordat cu doar 190 de autorizaţii în plus faţă de 2010. O creştere neglijabilă, dar un progres important, dacă luăm în calcul faptul că, în ultimii ani, în aceeaşi zonă, numărul autorizaţiilor de construire a scăzut cu câteva mii.

La nivel naţional, se menţine trendul de scădere a numărului construcţiilor, arată datele furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). Astfel, în anul 2011, s-au eliberat aproximativ 39.500 autorizaţii de construire, un minus de 6,6% faţă de anul 2010. Chiar şi aici, scăderea este la jumătate, dacă ne raportăm la anii precedenţi. În 2010, de exemplu, numărul autorizaţiilor emise pentru construcţii rezidenţiale a fost în scădere cu 13,6% faţă de anul anterior.  În 2009, scăderea a fost cu adevărat semnificativă, de până la 20%.

CITEȘTE ȘI: Piaţa imobiliară din România este ghidată de legi şi reguli depăşite de zeci de ani


30 January 2012