Zona Eminescu este una dintre cele mai căutate şi tranzacţionate porţiuni ale pieţe imobiliare din Bucureşti. Chiar dacă este vorba despre o zonă de vile, numărul blocurilor construite acolo în ultimii ani este impresionant. Iar dacă înainte de criză, apartamentele se vindeau exclusiv celor care îşi permiteau să plătească sume colosale pentru ele, acum preţurile cerute sunt similare cu cele întâlnite în cartierele mai puţin centrale ale Capitalei.

24921-10-440292.jpgStrada Mihai Eminescu porneşte din Romană paralel cu Bulevardul Dacia, cu care se întâlneşte apoi în Moşilor. Proprietăţile care se găsesc aici sunt deci catalogate drept ultra-centrale, iar blocurile sunt construite aproape integral în ultimii ani.

„Eminescu este o subzonă a Bulevardului Dacia, unde se găsesc proprietăţi frumoase, dar cumva sub valoarea celor de pe Dacia. Zona Eminescu s-a dezvoltat foarte mult, există proiecte rezidenţiale de amploare, au fost construite numeroase blocuri cu şapte - zece niveluri. Spre deosebire de Dacia, aici s-au obţinut aprobările necesare, deoarece Eminescu este într-un plan secundar. Dezvoltarea a început undeva în perioada 2003-2005 şi s-a resimţit atât pe strada principală cât şi pe străduţele care pleacă din Eminescu”, spune un consultant imobiliar specializat pe acest segment imobiliar.

Construcţiile de criză din zona Eminescu au suprafeţe mici şi preţuri înjumătăţite faţă de anii dinaintea crizei

Diferenţele dintre construcţiile de la începutul perioadei de dezvoltare şi cele de acum, sunt uriaşe. Iniţial se construiau apartamente mari, cu trei-patru camere, de preferat chiar penthouse-uri. Suprafeţele puteau ajunge cu uşurinţă la 300 mp, iar preţurile, la câteva sute de mii de euro. Iar apartamentele se vindeau încă din faza de proiect.

„Înainte de criză s-au vândut cam toate apartamentele noi, foarte repede. S-au vândut şi s-au revândut apoi fără probleme. Eu nu mai ştiu să fie apartamente disponibile pe piaţă din perioada 2007-2008”, continuă consultantul imobiliar.

La fel de bine merg vânzările chiar şi acum, dar după eforturi susţine ale dezvoltatorilor care s-au încumetat să construiască în zonă şi în perioada de criză. Provocările, pentru aceşti investitori, au fost mari. Preţul terenurilor în zonă a rămas ridicat, iar ei au încercat să construiască apartamente care să se vândă apoi de două-trei ori mai ieftin decât cele dinaintea crizei.

„Pentru a reuşi să obţină preţuri mici, dezvoltatorii au redus mult suprafeţele. De exemplu, într-un apartament cu două camere construit în 2007, două camere aveau 85 mp utili. În 2010, acelaşi apartament are 45 mp utili”, spune consultantul imobiliar.

Clienţii care caută proprietăţi în zonă sunt uşor de mutat către alte cartiere centrale

Preţurile au scăzut şi ele la fel de brusc ca şi suprafeţele. Acest lucru a atras atenţia clienţilor, care poate vânau de mult proprietăţi în zonă, dar nu s-au încumetat să plătească preţurile cerute înainte de proprietari.

„În septembrie anul trecut am vândut un apartament cu două camere cu 95.000 euro. Acum, am la vânzare un apartament similar cu 85.000 euro. S-au dus un pic în jos preţurile, iar acesta este un lucru bun, pentru că sunt foarte mulţi clienţi. De exemplu, oferta menționată este de trei zile pe piață și au fost deja patru clienţi la vizionare, iar cu unul sunt în negocieri”.

Clienţii care vor să se mute în zonă nu sunt însă neapărat ataşaţi de strada Mihai Eminescu. Ei sunt uşor de mutat către zonele vecine.

„Cei care caută Eminescu, vor de fapt zona ultra-centrală. Cei care vor Romană, Dorobanţi, Eminescu, sunt aceiaşi clienţi, poţi să îi duci de pe o zonă pe alta, proprietăţile sunt similare. Dar decizia de cumpărare se ia relativ repede, după trei-cinci vizionări. Dar dacă vor proprietăţi bune, fie apartamente în vilă, fie proprietăţi noi, căutarea poate să dureze şase-şapte luni, pentru că sunt foarte puţine proprietăţi valoroase pe piaţă în acest moment”, arată consultantul imobiliar.

Bulevardul Dacia, vecinul non-grata pentru clienţii zonei

Paradoxal, cel mai greu de vândut este Bulevardul Dacia, vecinul reputat al străzii Mihai Eminescu.

„Nu prea sunt clienţi pentru Dacia. În momentul în care se caută Bulevardul Dacia, se caută în special vile, spaţii comerciale la parter, mai puţin pe rezidenţial. Nu este neapărat o zonă bună de locuit. Sunt mai puţine magazine, mai puţine şcoli, astfel sunt foarte rari clienţii care caută Dacia în mod particular”, arată un reprezentant al Elegance Home.

Pentru cei care vor să locuiască în zonă, dar fără să cumpere o proprietate, există posibilitatea închirierii, chiar dacă ofertele nu sunt prea multe. Garsonierele se închiriază cu 300-400 euro/lună, iar pentru două şi trei camere creşte preţul în funcţie de dotări. Pentru două camere putem vorbi de preţuri care pornesc de la 500 euro/lună, iar pentru trei camere,chiria  poate ajunge la 700-800 euro/lună.

CITEȘTE ȘI Grădina Icoanei, o zonă pentru oameni împliniţi, afaceri profitabile şi tineri dornici de distracţie

 

24 May 2012