0-469-phpthumb.jpgZona metropolitana a Bucurestiului va fi marginita la nord de localitatea Snagov si la sud de localitatea Comana, a anuntat ieri Razvan Murgeanu, viceprimarul Bucurestiului. Acest lucru inseamna ca suprafata Capitalei va depasi 3.000 de kilometri patrati, fata de 238 de kilometri patrati cat are in prezent.

Potrivit edilului, proiectul de lege de realizare a zonei metropolitane a Capitalei a fost finalizat si va fi propus catre aprobare Executivului in urmatoarele doua saptamani.

"Proiectul de lege privind zona metropolitana a fost finalizat si cuprinde zona pana la Snagov, catre nordul Capitalei si pana in sud la comuna Comana, unde se afla unul dintre cele mai complete corpuri compacte de padure, care se intinde pe circa 6.000 de hectare. Aceasta zona inca nu a fost exploatata, pentru ca infrastructura din sudul Bucurestiului este catastrofala, insa reprezinta o zona foarte interesanta pentru investitii imobiliare", a declarat viceprimarul Capitalei in cadrul unui seminar care a avut loc la targul de real estate Real Vienna.

Primaria Capitalei a participat pentru prima oara cu un stand al Bucurestiului la un targ imobiliar international, unde au fost prezentate proiectele Sema Parc, dezvoltat de River Invest, proiectul Baneasa, dezvoltat de Baneasa Investments, si proiectul Esplanada, realizat de compania internationala Trigranit.

Potrivit lui Murgeanu, Primaria intentioneaza sa construiasca un aeroport in sudul Capitalei pentru a ridica potentialul zonei.

"Intentionam sa construim un aeroport in sudul Capitalei, care sa asigure un trafic ridicat catre sud. In plus, realizarea canalului Dunare-Bucuresti ar putea fi un alt proiect care sa atraga investitii in zona", precizeaza Murgeanu.

Primaria are in faza de proiectare si aprobare proiecte de infrastructura de 1,5 miliarde de euro pentru anii urmatori, care includ realizarea unor pasaje care sa fluidizeze traficul in cartierele Colentina si Militari, precum si reabilitarea sistemului de canalizare si alimentare cu apa.

Consultantii imobiliari sustin ca realizarea zonei metropolitane nu va avea efect asupra pietei locale de real estate, daca nu vor fi incepute investitii masive in infrastructura, care sa rezolve o parte din problemele de trafic ale Bucurestiului.

Teoretic, investitorii au inceput inaintea autoritatilor extinderea Bucurestiului, prin realizarea de proiecte imobiliare in localitatile din afara orasului, precum Chitila, Tunari sau Otopeni. Aceste orase au fost alese in special pentru dezvoltari rezidentiale, dar si pentru proiecte de retail, cum este cazul companiei de dezvoltare Modus, care va construi un centru comercial de mari dimensiuni la Chitila, Colosseum.

Bucurestiul este in prezent unul dintre cele mai dense orase din Europa, tinand cont ca pe o suprafata de 238 de kilometri patrati locuiesc peste doua milioane de oameni, potrivit statisticilor oficiale, si sunt conduse mai mult de un milion de masini. Alte capitale din regiune, precum Budapesta, Varsovia sau Praga au o suprafata dubla, la un numar apropiat sau chiar mai mic de locuitori.

Estimarile referitoare la populatia Bucurestiului indica dublarea numarului de locuitori pe termen mediu, atrasi de concentrarea investitiilor. Neoficial, in Bucuresti locuiesc in prezent aproape trei milioane de locuitori, apreciaza consultantii imobiliari.

Sursa

24 May 2007