Anul trecut, în România investițiile în imobiliare au totalizat 940 de milioane de euro. Suma este cu doar 1% mai mare față de cea din 2017, însă a crescut cu circa 30% comparativ cu cea înregistrată în anul 2016. Potrivit unui raport al companiei de consultanță imobiliară CBRE, investitorii români au fost implicați în 25% dintre tranzacții.

42359-imobiliare_1leu.jpgÎn 2018, cele mai multe tranzacții au vizat spațiile de birouri (55%), acesta fiind dealtfel trendul din ultimii patru ani.

”Clasamentul este completat, la distanță considerabilă, de spațiile comerciale care au cumulat 33% din tranzacții, de segmentul spațiilor industriale, cu 7% și de hoteluri și alte tranzacții, care au însumat restul de 5%”, precizează comunicatul CBRE.

Piața imobiliară din Capitală a înregistrat cea mai intensă activitate și în 2018, reprezentând 77% din totalul investițiilor efectuate la nivel national, în mediul urban. Potrivit raportului CBRE, cei mai activi investitori au fost cei autohtoni, care au fost implicați în aproximativ 25% din totalul tranzacțiilor, urmați de fondurile sud-africane (18%) și de investitorii portughezi (13%).

Cele mai mari tranzacții înregistrate în 2018 au avut loc în a doua jumătate a anului și au vizat segmentele spațiilor de birouri și spațiilor comerciale.

”Cea mai mare tranzacție a fost vânzarea proiectului de birouri The Bridge (I și II), care a trecut din posesia dezvoltatorului Forte Partners către Dedeman, în urma unui acord în valoare de 150 milioane euro. A doua tranzacție, ca valoare, a vizat schimbarea structurii acționariatului ParkLake Shopping Center și s-a ridicat la 120 milioane euro. Astfel, Sonae Sierra a devenit unic acționar al centrului comercial, prin achiziția participației de 50% deținute de Caelum Development”, se arată în comunicat.

Capitala conduce detașat și în ceea ce privește numărul terenurilor vândute anul trecut. Astfel, dezvoltatori precum Globalworth, Portland Trust sau Forte Partners, interesați de segmentul de birouri, au continuat să cumpere parcele de teren cu o suprafață totală de 32.000 de mp, pentru care au plătit circa 23,7 de milioane de euro.

În general, prețurile terenurilor s-au menținut la nivelul anilor anteriori, cu excepția zonelor foarte căutate din orașele mari precum București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, unde a fost înregistrată o creștere de circa zece procente.

„Bucureștiul are încă potențial de dezvoltare și poate aduce pe piața terenurilor parcele potrivite pentru proiecte de anvergură. Singurul inconvenient constă în durata mai mare a efectuării tranzacției, cauzată de problemele privind situația juridică a imobilului (dreptul de proprietate) și de legislație. Autorizațiile de dezvoltare, de la PUZ la autorizația de construire, sunt factori cheie care influențează durata tranzacției și prețul final”, precizează raportul CBRE.

19 February 2019