Autoritatile oradene incearca sa gaseasca solutii pentru a opri construirea haotica in centrul istoric al orasului.

42117-oradea.jpgAstfel, potrivit unui proiect de act normativ aflat in dezbatere publica, cladirile din centrul istoric care nu respecta aliniamentul stradal si regimul de inaltime stabilit vor plati un impozit mai mare.
Scopul noilor reglementari este punerea în valoare a fondului construit și îmbunătățirea aspectului urbanistic al Centrului Istoric și al principalelor artere rutiere din Municipiul Oradea prin:
- valorificarea superioară a patrimoniului construit;
- imbunătățirea condițiilor de circulație pietonală;
- creșterea gradului de utilizare a terenurilor situate în Centrul Istoric și pe arterele principale;
- creșterea atractivității turistice și investiționale;
- integrarea armonioasă a patrimoniului imobiliar construit.

"Regulamentul privind aplicarea unor cote adiționale de impozitare pentru clădirile care nu respectă încadrarea în frontul stradal construit  și/sau regimul de înălțime stabilit" se aplică clădirilor din Municipiul Oradea, situate pe străzile cuprinse în Centrul Istoric al orasului, conform Planului Urbanistic General, dar si pe arterele principale din municipiu: Bdul Dacia, Bdul Decebal, Bdul Ștefan Cel Mare, Calea Aradului, Calea Armatei Române, Calea Borșului, Calea Clujului, Calea Mareșal Alex. Averescu, Dimitrie Cantemir, Matei Corvin, Nufărului, Transilvaniei, Tudor Vladimirescu.

 Care sunt regulile care trebuie respectate?

Potrivit prevederilor urbanistice specifice, în Centrul Istoric și pe arterele principale al Municipiului Oradea aliniamentul clădirilor, încadrarea în frontul stradal construit  și regimul de înălțime trebuie să respecte o concepție urbanistică unitară.

Autoritatile oradene vor efectua un studiu urbanistic in scopul identificarii constructiilor care sfideaza regulile, care sunt impartite in doua categorii:

a. Clădiri construite care depășesc frontul stradal construit - clădiri a căror amplasare afectează fluxurile de circulație (pietonale sau rutiere), prin reducerea lățimii spațiilor de circulație;

b. Clădiri construite care au un regim de înălțime mai mic decât înălțimea clădirilor construite adiacente, afectând aspectul unitar al zonei.

Neregulile constatate vor fi comunicate proprietarilor de reprezentantii Politiei Locale. In acelasi timp, vor fi luate măsurile urbanistice care se impun, iar proprietarii vor fi obligati sa notifice administrația publică locală cu privire la măsurile luate pentru remedierea situatiei.

În funcție de situația fiecărui imobil, măsurile urbanistice constau în demolare integrală sau parțială a corpului de clădire sau supraînălțarea acestuia, după caz. Aceste operațiuni pot fi efectuate doar în baza unei autorizații de desființare/de construire, în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991, cu completările și modificările ulterioare.

„Studiul și partea de plan urbanistic vor avea niște elemente care să arate că acest tip de dezvoltare este atractivă în primul rând pentru proprietar, un numai pentru viitorul cumpărător și, în general, este interesantă pentru oraș, pentru că este vorba de valoarea economică a unor proprietăți, nu numai din punctul de vedere privat al celora care le dețin sau le vor deține, ci din punctul de vedere general al orașului", a precizat arhitectul Eugen Pănescu.

Cine nu respecta regulile plateste

Proiectul de act normativ prevede ca, până cel târziu pe data de 30 noiembrie a fiecărui an, Instituția Arhitectului Șef sa transmita Direcției Economice din cadrul Primariei Oradea lista clădirilor care un respectă încadrarea în frontul stradal construit și/sau regimul de înălțime, în vederea stabilirii impozitului majorat în anul fiscal următor.

Potrivit regulamentului, impozitul va fi majorat cu 50% începând cu anul următor emiterii documentului care mentioneaza clădirile cu probleme. Cota de majorare va fi stabilita anual prin Hotărârea Consiliului Local de stabilire a impozitelor și taxelor pentru anul următor.

Proprietarii cladirilor pentru care se aplică majorarea impozitului vor primi anual decizia de impunere emisa de Direcția Economică din cadrul primariei.

 Această măsură nu se aplică clădirilor cu statut de monument istoric.

In cazul in care proprietarii remediaza problemele comunicate de autoritati, majorarea impozitului pe clădiri încetează a fi aplicată începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care au fost finalizate lucrările, atestate cu proces verbal de recepție la terminarea lucrărilor. In plus, proprietarii au obligația de a notifica Primăria despre finalizarea măsurilor urbanistice luate până la data de 30 noiembrie a anului respectiv pentru încetarea aplicarii impozitului majorat în anul fiscal următor.

„Codul Fiscal are în capitolul legat de majorarea impozitelor și taxelor locale reglementarea ca, prin decizia autorității locale, a Consiliului Local, se pot institui cote adiționale de impozit de până la 50%, pe criterii economice, sociale, geografice etc. În cazul de față, criteriul este legat de urbanism. Aceste criterii se stabilesc de către autoritățile locale, de aceea pentru fiecare măsură este nevoie de un astfel de regulament", a precizat Eduard Florea, directorul Direcției Economice din cadrul Primăriei Oradea.

Pe data de 2 iulie 2018, la sediul Primariei Oradea va avea loc o dezbatere publica cu privire la proiectul de act normativ al carui scop este pastrarea unei unitati arhitecturale in centrul orasului. Ulterior, Regulamentul va fi supus aprobarii Consiliului Local.

13 June 2018