Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 

Ce a adus bun anul 2010 pe piaţa imobiliară?

Publicat: | Autor: Cristina Tamaş, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 43495

Decembrie este luna bilanţurilor, tragem linie şi vedem ce a fost bine, ce a fost rău. O analiză atentă a lui 2010 arată că situaţia s-a mai îndulcit pe piaţa imobiliară de la noi şi că scăderile de preţ nu au mai fost atât de violente ca în 2009. Cum a fost anul 2010 pentru piata imobiliara din România am aflat de la Radu Zilişteanu, doctor în economie şi analist imobiliar.

Radu ZilişteanuAvem deja doi ani şi jumătate de criză. Anul 2010 a fost în general un an ceva mai calm după căderile drastice din 2008 şi 2009 şi panta de scădere s-a mai îndulcit în sesnul că nu a mai fost o pantă atât de abruptă. Am asistat în continuare la diminuări ale numărului de tranzacţii şi mă refer aici la nivel de ţară. Şi preţurile au scăzut. Aceste două elemente sunt cele care au scăzut şi cele care caracterizează piaţa imobiliară. Ca fenomene petrecute în anul 2010 aş cita faptul că foarte mulţi proprietari de imobile rezidenţiale care nu şi-au mai putut vinde locuinţele la preţurile pe care şi le-au propus au preferat să sisteze vânzarea şi să scoată imobilele respective pe piaţa închirierilor. Să ne amintim că până în anul 2007 ne întâlneam cu o creştere bruscă, un vârf de preţuri pe piaţa închirierilor în luna septembrie şi eventual la începutul lui octombrie când studenţii reveneau în marile centre universitare. Creşterea ajungea atunci şi până la 25%. Din cauza unei oferte suplimentate pe piaţa închirierilor anul acesta nu am mai asistat la o asemenea creştere a chiriilor, ci la o creştere de câteva procente, nesemnificative.

Piaţa terenurilor cum a evoluat?
Pe piaţa terenurilor, probabil cel mai afectat segment al pieţei imobiliare, descreşterile de preţuri din martie 2008 şi până acum au ajuns la peste 60%. Şi ceea ce este particular pentru această piaţă a terenurilor este faptul că sunt zone întregi unde nu s-au mai realizat deloc tranzacţii.

Ce ne puteţi spune despre piaţa spaţiilor comerciale şi cea a spaţiilor de birouri?
A avut şi ea de suferit. Ştim tendiţa din ultimii doi ani şi jumătate ca magazine de lux din zone scumpe, cum ar fi Calea Victoriei din Bucureşti să fie închise, iar magazinele respective să se mute în marile centre comerciale.

Pe piaţa spaţiilor de birouri, gradul de ocupare s-a micşorat şi foarte multe companii care stăteau cu chirie în clădiri de birouri de clasă A au preferat să se mute în clasă B şi eventual în locuri mai îndepăratate de centru sau de zonele considerate bune tocmai pentru a plăti o chirie mai mic.

Playerul flash nu este instalat.
Anul 2010 a fost în general un an ceva mai calm după căderile drastice din 2008 şi 2009 şi panta de scădere s-a mai îndulcit în sesnul că nu a mai fost o pantă atât de abruptă

Ce a adus 2010 pe piaţa locuinţelor noi şi vechi?
În ceea ce priveşte piaţa locuinţelor scăderile de preţuri în cazul locuinţelor vechi pe parcursul anului 2010 au fost în jurul procentului de 10%, dar cum spuneam panta de descreştere a preţurilor s-a calmat şi pe fondul unui număr mult mai mic de tranzacţii faţă de perioada de dinainte de criză. În ceea ce priveşte piaţa locuinţelor noi dezvoltatorii s-au trezit cu foarte multe unităţi locative noi nevândute, unităţi locative care costă ca întreţinere şi au încercat tot felul de metode inovative de marketing pentru a reuşi să le vândă. Culmea pe parcursul anului 2010 au avut loc multe târguri imobiliare şi în special dezvoltatorii au fost cei care au fost prezenţi cu promoţii. Pe fondul unei creditări ipotecare la cote extrem de scăzute cei care şi-au finaţat dezvoltările imobiliare din bani proprii, în orice caz nu din credite bancare şi-au permis să ofere vânzarea locuinţele respective în rate, fără intervenţia unui credit bancar. Mai mult decât atât unii dezvoltatori au preferat metoda rent-to-buy, în sensul că oferă spre închiriere unor potenţiali clienţi locuinţele respective, iar dacă aceştia se hotărăsc într-un termen rezonabil să cumpere cu banii de la dezvoltatori unitatea locativă respectivă atunci chiria pe care au plătit-o pe parcursul acestor ani se constituie drept avans din plata integrală a locuinţei.

Cum apreciaţi programul Prima Casă 2?
Programul Prima Casă 2 a fost defectuos încă de la bun început şi de fapt a fost praf în ochi cu mărirea plafonului de creditare până la o sumă maximă de 75.000 euro, minus 5% avansul, în cazul în care se asociau cel puţin şapte persoane fizice care deţineau teren, autorizaţie de construire şi erau dispuşi să intre într-un asemenea montaj financiar. După ştiinţa mea nu s-a dat decât un singur credit de acest fel pe parcursul întregului an 2010. Faţă de anul 2009, programul Prima Casă a continuat cu o caracteristică foarte importantă respectiv grosul imobilelor pentru care s-au contractat credite au fost locuinţe vechi, în jur de 80%, iar locuinţele noi cărora le era destinat programul, cel puţin prin declaraţiile ministrului de finanţe şi ale primului ministru au reprezentat extrem de puţin. Deci programul Prima Casă după părerea mea nu a fost un succes şi nici programul Prima Casă 3 care se preconizează pentru anul 2011, nu cred că va fi un succes. Îmi menţin opinia că programul Prima Casă la lansarea lui în mai 2009 a fost un program populist şi preelectoral.


Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail
B1TV - PRIMA CASA 4
Get Adobe Flash Player to be able to see this content
19089-2.jpg
B1TV - Prima Casa 4
10463-60410397-2.jpg
Programul "Prima casa", deblocat? Asteptati, ne transmit bancherii!
10432-new.jpg
Dezvoltatorii vor si nu vor Prima Casa 2
10279-64651.jpg
Blocaj în programul Prima Casă
9970-agentii.jpg
Agentii imobiliari spera ca programul Prima casa sa dezghete piata
9964-tvr.jpg
Prima Casă 2 dinamizează piaţa terenurilor
9772-mai_greu_de_luat.jpg
Mai greu de luat
9434-60400644-2.jpg
Creste la 80.000 de euro plafonul la Prima Casa, crestem si noi preturile"
9173-60398655-2.jpg
Guvernul a deblocat "Prima Casa"
6924-60356947-2.jpg
Boc, nemultumit de ritmul de rezolvare al dosarelor pentru Prima Casa
Imobile prima casa
Apartamente de max 70.000 EURO
Sondaj Media
Considerați că 2016 este un an bun pentru achiziția unei proprietăți imobiliare?
Da, cât mai repede posibil, deoarece prețurile au început deja să urce încet.
Da, dar fără grabă. Piața abia se stabilizează, iar prețurile nu au cum să scadă mai mult de atât.
Nu sunt interesat de achiziția unei locuințe în viitorul apropiat.
Nu încă. Voi mai aștepta, cred că prețurile vor mai înregistra ușoare scăderi.
Nu, prețurile încă mai trebuie să scadă mult pentru a se adapta puterii de cumpărare din România.
OFERTE RECOMANDATE
Iancului , SC: 280 mp
Magheru , SU: 50 mp, 2 cam.
Splaiul Unirii , SC: 95 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite articole
Cele mai comentate articole
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video