Ce tip de apartamente s-au devalorizat mai mult de la declanşarea crizei: cele vechi sau cele noi?

Publicat: | Autor: Cristina Tamaş, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 65561

Apartamentele noi şi cele vechi au cunoscut în ultimii ani aproximativ acelaşi ritm de devalorizare, arată o analiză imopedia.ro care a luat în calcul preţul mediu al locuinţelor din Bucureşti începând din ianuarie 2008 până în decembrie 2010. Astfel, apartamentele vechi s-au ieftinit în ultimii trei ani cu 40%, în timp ce locuinţele noi de la bloc au înregistrat o scădere de 39%.

sursa: oradesibiu.ro„Studiul IMOPEDIA.ro arată declinul puternic înregistrat de segmentul rezidenţial al pieţei imobiliare de la debutul crizei. Este interesant de observat evoluţia din lunile iunie-iulie 2009 când valorile au avut o tendinţă crescătoare. Perioada coincide cu lansarea programului Prima Casă, însă optimismul proprietarilor a fost doborât de realitatea pieţei, care a demonstrat că preţurile nu erau în concordanţă cu nivelul cererii, acestea continuându-şi declinul", explică Răzvan Muntean, manager general, IMOPEDIA.ro.

În ianuarie 2008, criza financiara părea că nu poate atinge Romania şi preţurile anunţate de proprietari indicau un nivel de 1.927 euro/mp pentru apartamentele vechi, respectiv 2.190 euro/mp pentru cele noi. Lunile februarie şi martie din 2008 au adus uşoare creşteri pe piaţa locuinţelor vechi. Pe segmentul nou la final de martie preţurile înregistraseră o scădere de aproape 30 euro/mp faţă de prima lună din an. Aprilie, însă a adus o creştere de preţ pentru locuinţele noi. Începând cu luna august 2008 criza imobiliară începe să sufle şi pe piaţa din România. Din această lună şi până la finalul lui 2008, preţurile au tot scăzut pe piaţa locuinţelor vechi. Astfel, sfârşitul anului 2008 a adus o scădere de 13% pentru cele vechi şi de 10% pentru cele noi.

Imopedia.ro

În ciuda lansării programului Prima Casa, anul 2009 a fost cel mai slab pentru proprietarii de apartamente din Bucureşti. Unităţile vechi s-au devalorizat cu 20%, iar cele noi cu 19%. Concret, dacă la începutul lui 2009 metrul pătrat într-un apartament vechi se vindea cu 1558 euro, la sfârşitul anului proprietarii cereau în medie 1247 euro/mp. În ceea ce priveşte locuinţele noi, datele imopedia.ro arată ca în ianuarie 2009 preţul mediu a fost de 1827 euro/mp, iar în decembrie de 1480 euro/mp.

Imopedia.ro

În 2010, locuinţele au continuat să se devalorizeze, însă intr-un ritm mai lent. Apartamentele vechi au avut o scădere de 7%. Anul trecut, pe segmentul locuinţelor vechi martie este singura lună în care s-a înregistrat o creştere, aceasta este însă nesemnificativă, în rest fiecare lună din 2010 a adus o nouă scădere. La începutul anului trecut, preţul mediu a fost de 1238 euro/mp, urmând să ajungă la 1150 euro/mp în decembrie.

Anul trecut s-a înregistrat o premieră pe piaţa locuinţelor noi, preţurile pentru unităţile rezidenţiale noi au scăzut pentru prima dată mai mult decât cele vechi, cu 8,6%. În cazul apartamentelor noi observăm că octombrie este singura lună din 2010 care a adus creşteri de preţ, de 10 euro/mp. În ianuarie 2010, preţul mediu a fost de 1.467 euro/mp, în timp ce finalul anului a adus o valoare medie de 1341 euro/mp.

Imopedia.ro

Analiza IMOPEDIA.ro a fost efectuată coroborând datele din perioada ianuarie 2008 - decembrie 2010. A fost studiată evoluţia preturilor medii pe metrul pătrat pentru două tipuri de apartamente: cele construite până în anul 2004 (denumite vechi în comunicat) şi cele livrate din 2005 până în prezent (denumite noi în comunicat).

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Popesti-Leordeni , SU: 160 mp
Pipera , SC: 500 mp
Bucurestii Noi , SC: 99 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite articole
Cele mai comentate articole
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video