Atunci când primarii nu uită care e treaba lor, sărăcia este înlocuită de abundență. Când fondurile europene sunt folosite corect, cele mai sărace zone din România se pot transforma în locuri de invidiat. Când devotamentul primarului transcende războaiele politice, locuitorii sunt întotdeauna în avantaj. Acest lucru este dovedit de câteva localități românești, în care primarii au îndrăznit să fie altfel.

41498-ciugud.jpgPrimul exemplu este comuna Ciugud, din județul Alba – prima comună din România cu pistă de biciclete. Dar acesta este doar motivul pentru care această localitate a ajuns celebră la nivel național. Localnicii au multe alte lucruri impresionante de spus despre comuna lor: străzile sunt asfaltate, există iluminare publică, internet gratuit în parcuri și drumuri agricole asfaltate. Condițiile sunt atât de bune, încât aceasta este una dintre singurele localități cu creștere demografică. În ultimii opt ani, populația a crescut de la 2.700 la 3.200 de pesoane. Mulți dintre noii-veniți sunt foști localnici ai orașului Alba Iulia, veniți în căutarea unui mediu civilizat, pe care nu îl găsesc la oraș.

În total, am investit 16 milioane de euro pentru sistemul de apă potabilă, canalizare, gaze, pistă de biciclete, iluminat stradal și internet gratis în parcuri. Acum locuitorii își pot plăti taxele și impozitele pe internet, la fel pot și să solicite eliberarea unor documente. Acest proiect a fost derulat prin intermediul Asociației Intercomunitare de Dezvoltare Ciugud-Berghin. Dacă era să facem ceea ce am realizat pe banii noștri am fi avut nevoie de veniturile proprii ale comunei Ciugud pe următorii 150 de ani”, au explicat oficialii Primărei.

41499-ciugud_eoliana.jpgDar asfaltarea a 26 de kilometri de drum agricol au avut cel mai mare impact asupra vieții cotidiene. Astfel, timpul de călătorie între trei comune a fost redus drastic. Acești bani au fost obținuți prin Fondul European de Dezvoltare Rurală. Pista de biciclete are doi kilometri lungime și a costat 500 de mii de lei, și a fost plătită de la bugetul local. Dar la capitolul inovație, poate cea mai mare realizare a comunei este faptul că își asigură o parte din energia electrică pentru iluminatul stradal din surse alternative. Cel mai mare sat al comunei, Șeușa, este alimentat cu energie cu ajutorul unei instalații eoliene și a unor panouri fotovoltaice. Investiția a fost rezultatul unui parteneriat între Universitatea Politehnică din Timișoara și Primăria Ciugud. Iar pentru bunăstarea directă a locuitorilor, o zonă industrială oferă locuri de muncă pentru 700 de oameni. Pe viitor, în Ciugud se vor construi un teren de golf și o sală polivalentă, dacă planurile vor fi respectate.

Banii europeni sunt cei mai siguri și nu au culoare politică”, conchid reprezentanții Primăriei Ciugud. 

41500-padureni_parc.jpgUn alt exemplu este comuna Pădureni, din județul Vaslui, unul dintre cele mai sărace județe din România. Acolo se găsesc un centru de echitație, teren de sport cu nocturnă, parcuri amenajate cu foișoare și terase, drumuri asfaltate, rețea de canalizare și stație de epurare. Toate acestea au fost făcute de un singur primar, care a condus comuna de imediat după Revoluție.

Am reușit să creăm un sector de gospodărie comunală pentru că eu am propus și oamenii au acceptat să nu distrugem nimic după desființarea CAP-urilor”, a explicat Temistocle Diaconu, primarul care a condus dezvoltarea comunei.

Pentru proiectele de dezvoltare, primăria a folsoit fonduri externe: inițial SAPARD și PHARE, iar apoi, după aderarea României la UE, fonduri europene. Primăria a achiziționat, în timp, și un excavator cu care să întrețină drumurile, un tractor cu remorcă, o mașină de gunoi modernă și două microbuze. Televiziunea prin cablu este un lucru firesc în toate satele comunei, iar școala din comună are laborator de informatică și o sală de gimnastică.

De-a lungul timpului, primăria a achiziționat și un excavator pentru întreținerea drumurilor, un41501-padureni_piscina.jpg tractor cu remorcă, autogunoieră și două microbuze. Toate satele au televiziune prin cablu, iar în comună funcționează două dispensare, două cabinete de medicină de familie, farmacii și un cabinet stomatologic. Școala din Pădureni are laborator de informatică și sală de gimnastică.

Mi-am dorit să aduc civilizația. După școli, grădinițe, dispensare și un cabinet stomatologic, am făcut și un centru pentru copiii cu risc de abandon școlar, unde aceștia pot să ia masa și să își facă temele, sub îndrumarea unor cadre didactice”, continuă primarul. 

Bazinul de înot însă a fost una dintre cele mai importante schimbări din comună. Piscina modernă a adus mulți turiști în comună, iar recordul de vizitatori a tins 860 de persoane într-o singură zi.

 

22 June 2017