Concursul internațional de soluții de arhitectură „Reabilitarea peisageră și reactivarea Parcului Feroviar Cluj Napoca” s-a încheiat.

42112-plansa_1-72dpi.jpgCâștigătoarea competiției lansate în urmă cu două luni de Primăria Cluj-Napoca în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România (OAR) este ASIZA BIROU DE ARHITECTURA S.R.L. (autori principali: arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. Octav Silviu Olănescu, arh. Anamaria Olănescu, arh. Anda Gheorghe, colaboratori specialități: structură - ing. Ovidiu Rusu, peisagistică - ing. peis. Alexandru Cotoz, ing. hort. Valentin Sebastian Dan, construcții hidrotehnice - ing. Monica Gheorghe).

”Proiectul propune transformarea parcului într-o “Grădină a Someșului”, integrând râul în amenajarea propusă. Apa devine, astfel, o „axă ecologică”, un element transformator și atractor al parcului. Printr-o zonificare complexă și ierarhizată, se propun patru “fâșii funcționale” cu grade diferite de utilizare și multiple scenarii posibile. Proiectul pune în valoare cele două zone existente de acces prin crearea a două “porți” marcate subtil. Se apreciază descoperirea de noi posibilități de acces în zona de est și accesibilizarea zonei malului opus al râului”, spun membrii juriului despre proiectul care a câștigat competiția.

”Corelarea Parcului Feroviarilor cu Parcul Farmec, cu Parcul Armătura și cu râul Someș reprezintă exact ceea ce noi așteptam: calitate și integrarea spațiului urban”, a precizat primarul Emil Boc.

Concursul, organizat pentru selectarea celei mai bune soluții în vederea reabilitării peisagere și reactivării Parcului Feroviar Cluj-Napoca și pentru atribuirea contractului de proiectare, a fost unul internațional, la care au fost invitați să participe atât specialiști din România, cât și din țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European, dar și din Confederația Elvețiană.

Câștigătorul concursului a obținut premiul cel mare reprezentat de valoarea estimată a contractului de proiectare în valoare de 555.450 de lei (fără TVA). Realizatorii proiectului clasat pe locul al doilea vor primi un premiu de 35.000 de lei, în timp ce ocupanții  celei de-a treia poziții vor primi 20.000 de lei.

5 June 2018