Un gest atât de simplu precum plantarea unui copac pentru fiecare clădire construită poate transforma un oraș industrial într-un oraș cu aer bun de respirat. Acesta a fost principiul pe care a fost gândită Reconstrucția Ecologică, un proiect al Partidului Ecologist, care a fost acceptat fără ezitare și de ceilalți factori decizionali. Se întâmplă de luna aceasta, în Ghimbav, primul oraș din România care a introdus această obligativitate și care acum este un exemplu de responsabilitate pentru întreaga țară.  

41391-plantare.jpgDin luna aprilie, oricine vrea să construiască în Ghimbav trebuie să se angajeze că o să planteze copaci. Câți anume, decide Primăria. Pentru fiecare tip de construcție, există un număr minim de copaci care trebuie plantați. După cum arată hotărârea de consiliu local, pentru fiecare casă construită se vor planta trei pomi fructiferi. În cazul blocurilor de locuințe se vor planta câte un pom fructifer și un arbore pentru fiecare apartament. Companiile care construiesc hale de producție trebuie să plateze câte un copac pentru fiecare 100 de metri pătrați construiți. În caz contrar, amenzile aplicate sunt usturătaore: 1.000 de lei pentru persoanele fizice și 3.000 de lei, pentru persoanele juridice. 

Cei doi consilieri au Partidului Ecologist au făcut această propunere, pe care am votat-o cu drag. Localitatea noastră, Ghimbav, este una industrială. Nu avem o pădure în apropiere, prin urmare un astfel de proiect este binevenit. Fiecare familie care își face o casă, fiecare dezvoltator care construiește un bloc sau fiecare companie care ridică o hală de producție va planta și un anumit număr de copaci. Astfel, prin acest proiect se compensează partea industrială a orașului. Am convingerea că toți care locuiesc sau lucrează în Ghimbav își doresc un aer mai curat, își doresc să se bucure de umbra copacilor. Cu toții ne dorim un oraș mai verde unde copiii să se joace în natură și nu în parcare, printre mașini. Beneficiile acestui proiect se vor vedea în viitor“, a declarat Ionel Fliundra, viceprimarul orașului Ghimbav. 

Unde anume se plantează copacii și despre ce fel de copaci este vorba, decide fiecare. De exemplu, constructorul sau clientul final poate alege să planteze la el în curte sau pe domeniul public, sub îndrumarea Primăriei. În orice caz, plantarea trebuie făcută în cel mult șase luni de la momentul finalizării construcției. Iar dacă în cazul plantărilor în curte nu sunt prestrucții, atunci când vine vorba despre domeniul public, există o listă de posibilități. De exemplu, cei interesați pot alege din următoarele specii: tei, salcâm, plop, fag, pin, stejar, mesteacăn, castan, platan, brad, gorun, pin sau alte plante ornamentale. La Primărie există specialiști care pot oferi consultanță când va veni momentul plantărilor. Angajamentul că se vor planta copaci după momentul construcției se va depude odată cu solicitarea autorizației de construcție.

CITEȘTE ȘI:

25 April 2017