La fiecare început de an, programul Prima Casă aduce aceleași provocări pe piața imobiliară. Pe de o parte pentru clienți, care se grăbesc să își pună dosarele la punct pentru a fi printre primii care și le depun. Pe de altă parte pentru bănci, care la începutul anului au cele mai multe dosare de prelucrat. Dar cel mai important, pentru piață, care an de an suferă de fluctuații majore în primul val de depunere al dosarelor. Influxul uriaș de cerere din piață destabilizează puternic prețurile și crește așteptările proprietarilor, în timp ce cumpărătorii întâmpină dificultăți în procesul de achiziție.

41847-prima_casa.jpgProgramul Prima Casă este deopotrivă un ajutor dar și un factor de dezechilibru pentru piața imobiliară. A fost mulți ani o gură de aer pentru vânzători, cumpărători, dar și pentru bănci. Cu toate acestea, momentul în care programul demarează este un puternic factor de dezechilibru pentru piața imobiliară. În luna februarie, când vor începe să fie depuse dosarele, începe haosul 

Cererea este întotdeauna mai mare decât plafonul alocat, așa că toată lumea se grăbește să depună dosarele imediat ce se deschide această oportunitate. Anul acesta, cu atât mai mult, dat fiind faptul că fondurile s-au micșorat. Astfel, în luna februarie, zeci de mii de oameni intră pe piața imobiliară și tot prețurile se dau peste cap, oferta devine insuficientă. Această situație se schimbă treptat pe măsură ce programul avansează, pentru ca în august mișcările să fie abia perceptibile”, explică Maria Anton, broker bancar.

Anul acesta, fondurile alocate de stat vor putea să acopere doar achiziția a 20.000 de locuințe, cu 5.000 mai puțin decât anul trecut. Acest lucru este de natură să îi îngrijoreze pe clienți, în condițiile în care anul trecut, aproape două treimi din locuințele noi au fost cumpărate prin cadrul programului guvernamental. Tendința de micșorare a bugetului alocat este însă una sănătoasă, spun specialiștii, tocmai din cauza acestor destabilizări iminente ale pieței.

„O piață care vrea să crească sănătos nu poate suporta an de an această inundație de cumpărători și căderea de  duă. Programul Prima Casă a funcționat ca o mașină de oxigen pentru piață în anii de criză, dar acum este momentul ca ea să fie progresiv încetinită până la punctul la care se transformă exclusiv într-un program social. Un program pentru cei care nu își permit altfel o locuință. Iar pentru ca acest lucru să fie posibil, este important ca băncile să vină cu programe alternative viabile, în principiu să găsească soluții prin care să ofere un avans mic, pentru că acesta este principalul cârlig are atrage clienții la Prima Casă”, explică Bogdan Ivan, secretar general al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România –URBANIS

Programul guvernamental Prima Casă a început în urmă cu opt ani, cu scopul revigorării pieței imobiliare. de atunci, peste 230.000 de locuințe au fost vândute prin intermediul acestui program.

 

2 January 2018