Ministerul austriac de interne a anunțat că imobilul în care s-a născut Adolf Hitler va fi transformat în post de poliție. Potrivit www.theguardian.com, casa situată în orașul Braunau din nordul Austriei, aproape de granița cu Germania, a intrat în proprietatea statului austriac în anul 2016.

42751-hitler_casa.jpgÎnsă, abia anul acesta a fost finalizat procesul dintre autorități și familia lui Gerlinde Pommer, care a deținut imobilul timp de aproape un secol și care a primit în schimb 810.000 de euro.

Zilele trecute, ministerul austriac de interne a invitat arhitecții interesați să trimită  proiecte pentru transformarea casei cu suprafața de 800 de metri pătrați în post de poliție.

”Faptul că poliția va folosi această clădire reprezintă un semnal cât se poate de clar că imobilul nu va fi niciodată un loc de comemorare a nazimului”, a precizat, într-un comunicat de presă, ministrul austriac de interne Wolfgang Peschorn.

Luna aceasta va fi lansat un concurs de arhitectură la nivel European. Juriul, care va fi alcătuit din experți și va include și un reprezentant al orașului, va alege proiectul câștigător în prima jumătate a anului viitor

Potrivit www.theguardian.com, încă din anii 70 familia Pommer închiria acest imobil Ministerului de Interne, care o folosea ca centru pentru persoanele cu dizabilități și plătea o chirie lunară de 4.800 de euro. Înțelegerea a picat în anul 2011, când proprietarii au refuzat atât să renoveze clădirea, cât și să o vândă. De atunci, casa natală a lui Adolf Hitler nu a mai fost locuită sau folosită în vreun scop.

Deși Hitler a petrecut o scurtă perioadă de timp în acest imobil, clădirea continuă să atragă admiratori ai nazismului din întreaga lume. În  fiecare an, de ziua de naștere a lui Hitler, antifasciștii organizează o adunare în fața casei.

22 November 2019